Ο 3χρονος γιος μου παίρνει ένα σεντόνι και το κάνει φούστα. Αυτό δείχνει κάτι για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις;

Ο 3χρονος γιος μου παίρνει ένα σεντόνι και το κάνει φούστα. Αυτό δείχνει κάτι για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 3 ετών και τώρα τελευταία, είτε θα πάρει την μπουρνουζοπετσέτα του είτε ένα σεντόνι, θα το τυλίξει γύρω του και θα λέει ότι έχει φόρεμα ή φούστα. Το ίδιο και όταν του φοράω τώρα για το βράδυ ένα μακρύ μπλουζάκι με το βρακάκι του (σαν πιτζάμα). Υπάρχει περίπτωση από τώρα του παιδί μου να δείχνει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις;
Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά στην ηλικία 3 έως 5 ετών περίπου, βρίσκονται στο στάδιο που διαμορφώνουν την ταυτότητα του φύλου τους και τα θέματα που αφορούν το εκάστοτε φύλο βρίσκονται στο προσκήνιο. Η ανάπτυξη που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτή είναι πολυεπίπεδη, καθώς αφορά το σωματικό, νοητικό, σεξουαλικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και βιολογικό επίπεδο. Τονίζω το πόσο σύμπλοκα είναι τα στάδια αυτά καθώς τα παιδιά προκειμένου να εξελιχθούν χρειάζεται να έχουν προχωρήσει σε όλους αυτούς τους τομείς, κάνοντας τελικά μια σύνθεση αυτών που θα τα οδηγήσει στο επόμενό τους βήμα.

Ερχόμενη στο ερώτημά σας λοιπόν, δεν είναι περίεργο να αναρωτιέται ένα παιδί αυτής της ηλικίας, καθώς σε αυτή τη φάση, ζητά να κατακτήσει τη γνώση, την οποία δεν έχει μέσα του, αλλά θα διδαχθεί από τους σημαντικούς άλλους. Οι γονείς, λοιπόν, λειτουργώντας σαν πρότυπα και με πολύ κατανόηση και τρυφερότητα για τα ερωτήματα, χρειάζεται να απαντούν στο παιδί τους με σιγουριά και να το μαθαίνουν για το ρόλο του δικού του φύλου αλλά και του αντίθετου. Έτσι, ο πατέρας έχει να διδάξει στο γιο του πώς να χαίρεται, να σέβεται το σώμα του, να αξιοποιεί τις δυνατότητες και τη δύναμη του, να εκτονώνει την ενέργειά του και από την άλλη, η μητέρα πως όλα αυτά γίνονται με διαφορετικούς ή κοινούς τρόπους και από τη γυναίκα. Μην ξεχνάτε ότι έχετε πολλά επίπεδα να φροντίσετε και σε όλα θα προκύπτουν ερωτήματα. Είναι υπέροχο που με τις δικές σας απαντήσεις, θα συμβάλετε στο να παράγει αργότερα τις δικές του!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v