Τα λάθη που κάνετε όταν διαλέγετε καλοκαιρινά παπούτσια

Τα λάθη που κάνετε όταν διαλέγετε καλοκαιρινά παπούτσια

Εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών και αγορών, ενδεχομένως σκεφτήκατε: «Ας πάρω κανένα καινούριο ζευγάρι φλατ πέδιλα που θα με βολέψουν!». Όμως, δεν ξέρατε ότι το συγκεκριμένο είδος παπουτσιών, όπως και πολλά άλλα λάθη που κάνουμε με τα παλιά μας υποδήματα, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επιβλαβή για τα πόδια μας. Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε ή και πριν φορέσετε τα καλοκαιρινά σας παπούτσια.

Λάθος εφαρμογή στο κουτεπιέ

Θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά αν η καμπύλη του ποδιού (η λεγόμενη καμάρα) δεν εφαρμόζει καλά στην καμπύλη του παπουτσιού. Έτσι, τα πόδια στηρίζονται μόνο σε δύο μέρη: τις φτέρνες και το πέλμα, με αποτέλεσμα να καταπονούνται, γιατί το βάρος δεν μοιράζεται. Αυτή η στάση μπορεί να προκαλέσει πόνους στα πόδια, προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, εφίδρωση αλλά και κάλους.

Η σόλα είναι στενή



Η στενή σόλα που δεν εφαρμόζει ακριβώς στα πόδια, δεν κολακεύει την εμφάνισή μας. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις των αρθρώσεων των ποδιών αλλά και το αντιαισθητικό κότσι στο μεγάλο δάχτυλο, το οποίο συνήθως αφαιρείται μόνο με επίπονη επέμβαση. Γιατί να μπούμε σ’ αυτήν τη διαδικασία;

Η σόλα είναι μεγαλύτερη από το πόδι



Ένα λάθος που κάνουμε συνήθως όταν επιλέγουμε σανδάλια και σαγιονάρες. To κόλπο για να καταλάβουμε ότι τα ανοιχτά παπούτσια που αγοράζουμε παραείναι μεγάλα, είναι να ελέγξουμε την απόσταση από τις άκρες των δαχτύλων μέχρι την μπροστινή άκρη της σόλας- υπολογίστε ότι πρέπει να είναι ίση με ένα κανονικό, κλειστό παπούτσι. Διαφορετικά, το περπάτημά μας θα γίνει άβολο και το κυριότερο επικίνδυνο, αφού ο κίνδυνος πτώσης αυξάνεται. Οι φλεγμονές των ιστών και των αρθρώσεων είναι μια ακόμα επίπονη πιθανότητα.

... ή είναι πολύ μικρή



Συνηθίζουμε να παίρνουμε τα πέδιλα ένα νούμερο μικρότερο γιατί θα «ανοίξουν», όμως δεν συνειδητοποιούμε το κακό που κάνουμε στα πόδια μας. Όταν η σόλα είναι μικρή, αναγκαζόμαστε να βάζουμε όλο μας το βάρος στα δάχτυλα, με αποτέλεσμα συγκεκριμένοι μύες να είναι συνέχεια σε ένταση. Και φυσικά, το ενδεχόμενο να «γυρίσει» το πόδι και να πέσουμε, είναι κάτι που απευχόμαστε, αλλά υπάρχει!

Φοράτε flat παπούτσια όλη τη μέρα



Οι γιατροί το λένε αλλά δυστυχώς δεν τους ακούμε: τα εντελώς φλατ παπούτσια είναι καταστροφικά για τα πόδια μας, γι’ αυτό και πρέπει να επιλέγουμε παπούτσια με τουλάχιστον 1,5-2 εκατοστά τακούνι. Εναλλακτικά, μπορείτε να φορέσετε εσωτερικούς πάτους με το ίδιο ύψος.

Αν αναρωτιέστε γιατί σας αποθαρρύνουμε από το να βάλετε τις αγαπημένες σας μπαλαρίνες, ιδού η απάντηση: τα επίπεδα παπούτσια δεν απορροφούν τους κραδασμούς όταν περπατάμε, με αποτέλεσμα κάθε μας βήμα να είναι και ένας μικρός τραυματισμός για τον σκελετό μας. 

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τ’ αποφύγετε εντελώς, προσπαθήστε να μην τα φοράτε για περισσότερο από 1 με 2 ώρες την ημέρα.

Βάζετε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες



Τα γυναικεία μοκασίνια είναι μόδα και το καλοκαίρι και πολλές γυναίκες επιλέγουν να τα φοράνε χωρίς κάλτσες, λόγω ζέστης. Έτσι, όμως, το πόδι ιδρώνει ακόμα περισσότερο ενώ οι φτέρνες «σκάνε» από την απευθείας επαφή τους με τον πάτο. Τους θερινούς μήνες, προτιμήστε τα πιο λεπτά καλτσάκια, αυτά που λέγαμε παλιά «σοσονάκια», για να μην ζεσταίνεστε.

Πείτε «όχι» στα λουστρίνια



Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τα λουστρίνια είναι ίσως η χειρότερη επιλογή παπουτσιών. Το υλικό τους δεν επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα ούτε τη σωστή ενυδάτωση των ποδιών. Θα πρέπει να τα αποχωριστείτε, λοιπόν, μέχρι το φθινόπωρο!

Αγοράζετε παπούτσια από τεχνητά υλικά



Ξέρουμε ότι είναι πιο οικονομικά και ενδεχομένως τα παπούτσια από μη φυσικά υλικά, να κυκλοφορούν σε περισσότερα σχέδια και να είναι πιο «μοδάτα», όμως ειδικά το καλοκαίρι θα πρέπει να τα αποφύγετε. Το πρόβλημα είναι μάλλον πιο σοβαρό απ’ ό,τι νομίζετε, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα χημικά που εκκρίνονται από τα παπούτσια, είναι ένας επιβλαβή συνδυασμός για το δέρμα μας. Επιπλέον, λόγω της κακής κυκλοφορίας του αέρα, ο κίνδυνος των λοιμώξεων και των μυκητιάσεων είναι αυξημένος.

Τα παπούτσια είναι πολύ μεγάλα



Κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα, κουράζετε τους μύες για να μην σας «φύγουν» τα παπούτσια, κάτι που μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας. Οι ειδικοί, μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι τα μεγάλα παπούτσια είναι εξίσου επικίνδυνα με τα στενά, ενώ κι αυτά μπορεί να προκαλέσουν κάλους.

Ή πολύ χαλαρά



Όταν τα παπούτσια παραείναι άνετα, τα δάχτυλα αναγκάζονται να τα συγκρατήσουν για να μην πέσουν. Έτσι, οι μύες των ποδιών «δουλεύουν» συνέχεια και εσείς αναγκάζεστε να περπατάτε άβολα και περίεργα. Μερικές ακόμα επιπτώσεις τους στην υγεία αλλά και την εμφάνισή μας, είναι οι κάλοι, οι παραμορφώσεις των δαχτύλων και των αρθρώσεων και – δυστυχώς- οι πόνοι στην πλάτη.

Πηγή: Brightside.me

v