Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει θυρεοειδή

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει θυρεοειδή

Προβλήματα στον θυρεοειδή μπορεί να εμφανίσουν, εκτός από τους ενήλικες, στα παιδιά αλλά ακόμα και στα βρέφη. Το να γνωρίζουμε τα συμπτώματα, θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα κι έτσι να απευθυνθούμε στον παιδίατρο και τον ενδοκρινολόγο.

*Φωτογραφία: medaboutme.ru

Συγγενής υποθυρεοειδισμός στα βρέφη: Πώς εκδηλώνεται

Όπως διαβάζουμε και σε άρθρο της παιδιάτρου Ελισάβετ Ευσταθίου στο paidiatros.com,  ο συγγενής υποθυρεοειδισμός που εμφανίζεται σε νεογέννητα, οφείλεται είτε σε απουσία του αδένα είτε στην ύπαρξη ενός μόνο τμήματός του. Μάλιστα, κατά ένα ποσοστό 25% είναι κληρονομικός, γι’ αυτό αν και οι δύο γονείς γνωρίζετε ότι έχετε τα συγκεκριμένα «κακά» αντισώματα, ενημερώστε τον γιατρό σας σχετικά. Πρακτικά, κάποια συμπτώματά του μπορεί να είναι το βραχνό κλάμα, ο επίμονος ίκτερος αλλά και η δυσκοιλιότητα.  

Το πρόβλημα του συγγενούς υποθυρεοειδισμού είναι αρκετά σοβαρό γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νοημοσύνη του παιδιού και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως. Οι σχετικές εξετάσεις γίνονται την δεύτερη με τέταρτη μέρα της ζωής του νεογέννητου για να διαπιστωθεί αν υπάρχει όντως πρόβλημα.

Εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, το παιδί θα πρέπει απλώς να λαμβάνει αγωγή με θυροξίνη είτε μέχρι το τρίτο έτος (σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για παροδική διαταραχή) είτε για όλη του τη ζωή.

Συμπτώματα διαταραχών του θυρεοειδούς σε παιδιά

Βρογχοκήλη

Εάν παρατηρήσετε ότι ο λαιμός του παιδιού είναι πρησμένος, πιθανώς οφείλεται στην  διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, που αλλιώς λέγεται βρογχοκήλη και είναι ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού στα παιδιά. Μάλιστα, μπορεί να υπήρχε για καιρό αλλά τώρα να έφτασε σε ένα κρίσιμο και ορατό μέγεθος. Γι’ αυτό, αν το παιδί παραπονιέται ότι δεν τρώει ούτε καταπίνει με ευκολία ή ότι αισθάνεται μια πίεση στον λαιμό του, θα πρέπει να το ακούσετε.

Προβλήματα στο βάρος

Το κοντό ανάστημα που όμως συνοδεύεται από αύξηση του βάρους μπορεί να είναι ένα ακόμη σύμπτωμα. Όπως αναφέρει η παιδίατρος Ευγενία Καράμπελα σε ανάρτησή της, τα συμπτώματα αυτά του υπερθυρεοειδισμού, μπορεί να συνοδεύονται από πρησμένο πρόσωπο, διόγκωση της γλώσσας αλλά και θαμπό δέρμα.

Αντίθετα, στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, το βάρος του παιδιού μειώνεται ενώ η όρεξή του «ανοίγει». Μπορεί, λοιπόν, να νομίζετε ότι το παιδί είναι στην ανάπτυξη αλλά είναι πιθανό να χάνει εύκολα κιλά γι’ άλλον λόγο.

Αλλαγές στις σχολικές επιδόσεις

Λόγω της μειωμένης ενέργειας από την κακή λειτουργία του θυρεοειδούς, οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών μπορεί να επηρεαστούν προς το χειρότερο. Σ' αυτή την περίπτωση είναι δικαιολογημένα και δεν προσπαθούν να σας ξεγελάσουν για να μην διαβάσουν. Ο λήθαργος και η κόπωση που νιώθουν είναι λογικό να επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις τους στο σχολείο.

Το ίδιο, όμως ισχύει και για την περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού αλλά από την αντίθετη μεριά. Τα παιδιά τείνουν να έχουν αυξημένη νευρικότητα, κάτι που επηρεάζει και πάλι αρνητικά τις σχολικές τους επιδόσεις.

Σημεία πρώιμης σεξουαλικής ανάπτυξης

Όπως αναφέρει η ενδοκρινολόγος Γιαζιτζόγλου Ευαγγελία σε σχετικό άρθρο της, η διόγκωση των όρχεων στα αγόρια, η ανάπτυξη του στήθους και η κολπική αιμορραγία στα κορίτσια είναι πιθανές ενδείξεις υποθυρεοειδισμού.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η γιατρός, διακρίνεται εύκολα από την πρώιμη ήβη σε συνδυασμό με την καθυστερημένη ανάπτυξη και το κοντό ανάστημα που συνήθως παρατηρείται σε παιδιά με υποθυρεοειδισμό.

Προβλήματα στον ύπνο

Η υπνηλία είναι ένδειξη του υποθυρεοειδισμού ενώ η αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί να σημαίνουν υπερ-θυρεοειδισμό. Σε κάθε περίπτωση, μην αγνοήσετε οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε στις συνήθειες του ύπνου του παιδιού.

Δυσανεξία στο κρύο ή τη ζέστη

Όπως και στους ενήλικες, η μη αντοχή στο κρύο ή τη ζέστη μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αν, λοιπόν, το παιδί κάποιες φορές παραπονιέται ότι κρυώνει ή ζεσταίνεται αδικαιολόγητα, καλό θα είναι να υποψιαστείτε ότι κάτι ίσως δεν πάει καλά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία στοχεύει στην υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών και συνήθως γίνεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο ενδοκρινολόγος. Φυσικά, δεν είναι επικίνδυνη και δεν έχετε να φοβάστε για τίποτα -αρκεί το παιδί να παρακολουθείται συχνά από τον γιατρό για να ελέγχεται η κατάστασή του.

v