Πώς να περιορίσετε τον χρόνο τηλεθέασης των παιδιών το καλοκαίρι

Πώς να περιορίσετε τον χρόνο τηλεθέασης των παιδιών το καλοκαίρι

Όταν τα σχολεία κλείνουν, οι τηλεοράσεις ανοίγουν. Σε κάθε σπίτι με μικρά παιδιά, οι οθόνες έχουν την τιμητική τους τους θερινούς μήνες και, όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει ούτε έναν γονιό που να μην παραπονιέται (δικαίως) για τις τηλε-συνήθειες των παιδιών. Γονείς, παιδίατροι και αναπτυξιολόγοι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο στο ζήτημα αυτό, αφού έρευνες επί ερευνών συνιστούν έως 20 λεπτά τηλεθέασης την ημέρα –όσο διαρκεί, για παράδειγμα, ένα επεισόδιο «Μικρός Νικόλας».

Η σκληρή, απόλυτη απαγόρευση έχει κάτι το… τυραννικό. Αντί να προβούμε, λοιπόν, σε απολυταρχικές απαγορεύσεις, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους που θα μειώσουν τον χρόνο τηλεθέασης, επιτρέποντας ταυτόχρονα στα παιδιά να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους παιδικό πρόγραμμα με μέτρο. 

Πώς θα περιορίσετε, λοιπόν τη θερινή τηλεθέαση;

Προτιμήστε σειρές με μικρά επεισόδια

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να βλέπουν σειρές που αγαπούν με μικρά επεισόδια. Ο «Μικρός Νικόλας», που αναφέρθηκε και προηγουμένως, και πολλές ακόμα σειρές 20λεπτων επεισοδίων, είναι ιδανική πρόταση για «ελεγχόμενη» χρονικά ψυχαγωγία. 

Χαρίστε τους βιβλία δραστηριοτήτων ή λογοτεχνικά

Τα βιβλία δραστηριοτήτων στις μέρες μας δεν είναι πια βαρετά κι άχρωμα σαν κακά σχολικά βιβλία. Είναι πολύχρωμα, με θεματικές που αγαπούν τα παιδιά και γεμάτα δραστηριότητες, ασκήσεις και γρίφους που θα τα κάνουν να «κολλήσουν». Αν τα ‘χετε καταφέρει και τα παιδιά σας είναι ήδη μικροί βιβλιοφάγοι (παρεμπιπτόντως, εύγε!), τότε μπορείτε να τους κάνετε δώρα λογοτεχνικά βιβλία ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο και την ηλικία τους. 

Συναντήσεις με φίλους για παιχνίδι

Το καλοκαίρι προσφέρει ένα σωρό ευκαιρίες για συναντήσεις κι εξόδους με φίλους. Συνεννοηθείτε με φίλες μαμάδες, ξαδέρφες και γειτόνισσες και οργανώστε ομαδικά μπάνια και εξόδους σε δροσερά καφέ, πάρκα και θερινές οάσεις της πόλης, όπου τα παιδιά θα απολαύσουν παλιό, καλό, κλασικό, πατροπαράδοτο ομαδικό παιχνίδι!

Βάλτε τα επιτραπέζια στη ζωή σας

Τα επιτραπέζια θα σας φέρουν πιο κοντά, αποτελώντας ιδανική επιλογή για οικογενειακό παιχνίδι και, ταυτόχρονα, θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία, τη συνεργατικότητα, τις γνώσεις και την επιδεξιότητά τους. Αντί να ανοίξετε την τηλεόραση, φέτος το καλοκαίρι, αλλάξτε τα δεδομένα και προτείνετε ομαδικό παιχνίδι. Εδώ κι εδώ έχουμε συγκεντρώσει τα επιτραπέζια που αξίζουν μια θέση στα ράφια και την καρδιά σας.  

Πηγαίνετε για ποδήλατο

Το απόγευμα που η ζέστη «μαλακώνει» πάρτε τα παιδιά και εξορμήστε σε πάρκα και kid friendly χώρους που θα τους επιτρέψουν να παίξουν ή/και να ευχαριστηθούν ποδήλατο. Από το Φάληρο και το Ο.Α.Κ.Α. ως το Άλσος στο Γουδί, η Αθήνα προσφέρει κάποιες δροσερές, ευρύχωρες επιλογές ιδανικές για ορθοπεταλιές. Εδώ, θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για ποδηλατάδες εντός λεκανοπεδίου. 
 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v