3 τρόποι να αποτρέψετε τον πρόωρο τοκετό

3 τρόποι να αποτρέψετε τον πρόωρο τοκετό

Σχεδόν το 25% των πρόωρων γεννήσεων μπορεί να προληφθεί, αν οι μέλλουσες μητέρες δώσουν την απαραίτητη προσοχή σε τρεις παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν, λέει πρόσφατη έρευνα.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τη χρονική απόσταση ανάμεσα στις εγκυμοσύνες, το βάρος της εγκύου στην αρχή της κύησης και το σωστό βάρος κατά τη διάρκεια αυτής. «Αυτοί είναι παράγοντες σοβαρού κινδύνου: του πρόωρου τοκετού», επισημαίνει η Dr. Emily DeFranco, ερευνήτρια στο Κέντρο Πρόληψης Πρόωρων Γεννήσεων στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι.

Πρόωρα θεωρούνται τα μωρά που γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα κύησης. Η πρόωρη γέννηση θέτει σε κίνδυνο (μεταξύ άλλων) την αναπνοή, την καρδιά και το γαστρεντερικό σύστημα των μωρών καθώς και την ανάπτυξή τους. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει πολλούς παράγοντες που ευθύνονται για τις πρόωρες γεννήσεις. Έτσι η ομάδα της DeFranco ερεύνησε αυτούς που είναι διαχειρίσιμοι, προκειμένου να εξετάσει τον ρόλο τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία 400 χιλιάδων γεννήσεων από το 2006 έως το 2011 για να εξετάσουν τους τρεις αυτούς παράγοντες. Περισσότερο απ’ το 90% των γυναικών είχαν ένα απ’ τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, έδειξε η έρευνα. Μόνο το 6% δεν σχετιζόταν με κανέναν απ’ αυτούς τους παράγοντες, απαρτίζοντας μια ομάδα «ιδανικών» κυήσεων. Αυτές οι «τέλειες» μαμάδες είχαν ποσοστό πρόωρων γεννήσεων 7,6%.

Οι γυναίκες που είχαν μείνει έγκυοι για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου κι εκείνες που πήραν λιγότερο βάρος απ’ αυτό που πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου, όμως -που φτάνει στο 25%- εμφανίστηκε στις γυναίκες που είχαν χαμηλό βάρος στην αρχή της εγκυμοσύνης τους, είχαν ξαναγεννήσει σύντομα και είχαν ανεπαρκές βάρος κατά την κύηση, λένε οι επιστήμονες.

«Έχετε τρόπους να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης», λέει η DeFranco, παρακινώντας τις μαμάδες να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους όλους τους τρόπους με τους οποίους η προστασία του νεογέννητου περνάει απ’ το χέρι τους. Υπάρχουν παράγοντες, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση ή η προηγούμενη πρόωρη γέννα, που δεν μπορούν να ελεγχθούν .

Η μήτρα χρειάζεται λίγο χρόνο μεταξύ δύο κυήσεων για να «ανακάμψει» και η έγκυος χρειάζεται να έχει υγιές βάρος. Είναι αρκετά απλό –έτσι δεν είναι;

Πηγή: webmd.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v