Από τότε που έμεινα έγκυος ο 4 ετών γιος μου έχει τρομερές εκρήξεις θυμού. Τι να κάνω;

Από τότε που έμεινα έγκυος ο 4 ετών γιος μου έχει τρομερές εκρήξεις θυμού. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 4 χρονών και είμαι έγκυος στο 2ο. Τον τελευταίο μήνα ο γιος μου έχει αλλάξει δραματικά συμπεριφορά. Πάντα είχαμε θεματάκια με τη συμπεριφορά του, αλλά πάντα μπορούσα να τα διαχειριστώ. Τώρα έχει ξεφύγει εντελώς. Έχει τρομερές εκρήξεις θυμού, δεν ακούει κανέναν, τα θέλει όλα δικά του. Προσπαθώ να είμαι ήρεμη. Στην αρχή τον βάζω τιμωρία στο δωμάτιό του και τα διαλύει όλα, κοπανάει τις πόρτες, τα πετάει όλα, ένας χαμός. Προσπαθώ να του μιλήσω αλλά εκείνη την ώρα δεν ακούει καθόλου. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είναι, όταν θα έρθει το μωρό. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά λοιπόν σε οποιαδήποτε ηλικία δικαιούνται να θυμώνουν και να νιώθουν φυσικά όλα τα συναισθήματα. Εσείς, ως γονείς, έχετε να τα διδάξετε με ποιο τρόπο να τα εκφράζουν, όχι απλώς να τα διαχειρίζονται αλλά να τα αξιοποιούν! Για την πολύτιμη αξιοποίηση αυτή χρειάζονται κανόνες και όρια. Η τιμωρία δεν βοηθάει.

Όπως αναφέρετε λοιπόν, υπήρχε μια δυσκολία η οποία, με αφορμή και τα νέα δεδομένα της εγκυμοσύνης σας έχει ενταθεί. Είναι πολύ σημαντικό, εφόσον περιμένετε με το καλό και το δεύτερο παιδάκι σας, να βοηθήσετε και να προχωρήσετε διαφορετικά και με το πρώτο! Η διαχείριση λοιπόν της δυσκολίας μοιάζει να μην είναι πλέον αρκετή. Αυτό που χρειάζεται είναι λύση! Ακούστε αρχικά τι είναι αυτό που τον θυμώνει οδηγώντας τον να ξεσπά έτσι. Είναι πολλοί οι πιθανοί λόγοι και ο καθένας έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Όσο πιο συγκεκριμένο γίνεται, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να το λύσετε. Εάν σας είναι δύσκολο να το απαντήσετε, μια επίσκεψη της οικογένειας σε έναν ειδικό θα μπορούσε να είναι πολύ βοηθητική στην παρούσα φάση. Χρειάζεται να βάλετε νέες βάσεις για να χαρείτε τα παιδιά σας, όχι να σκέφτεστε πως θα τα αντέξετε! Φέρτε αέρα αλλαγής! Με το καλό!

Ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v