10 τραγούδια της Αρλέτας που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

10 τραγούδια της Αρλέτας που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

«Ποτέ δεν με ενδιέφερε η εμφάνισή μου, ποτέ δεν με ενδιέφερε να διαλέξω τα πιο αβανταδόρικα τραγούδια», είχε πει η Αρλέτα -η Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα- σε συνέντευξή της στη Lifo το 2009. «Μου έχει συμβεί δυο-τρεις φορές να φτάσω στη στιγμή πριν πεθάνω, αλλά ξαναγύρισα. Η ζωή μου έμαθε ότι είμαι ακόμα εδώ. Ότι τίποτα δεν είναι που φαίνεται, πρέπει να το ψάξεις πιο βαθιά» -και η αλήθεια είναι, ότι η Αρλέτα δεν ήταν ακριβώς αυτό που εμείς οι κατά πολύ νεότεροί της είδαμε από αυτήν: Μια τραγουδίστρια χαμηλών τόνων, μια ρομαντική εκπρόσωπος του Νέου Κύματος. Ήταν μια δυναμική παρουσία με μουσική πορεία που, αν η υγεία της δεν την έβαλε τόσο ανελέητα, δεν θα είχε ακόμα ολοκληρωθεί. Ακόμα κι έτσι, όμως, άφησε το σημάδι της. Μας έκανε να την αγαπήσουμε.

Η Αρλέτα γεννήθηκε το 1945 στο Μεταξουργείο και έζησε στα Εξάρχεια. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα το 1960. Συνεργάστηκε με τον Σπανό, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, αλλά και τον Λάκη Παπαδόπουλο και τη στιχουργό Μαριανίνα Κριεζή και οι εμφανίσεις της στις μπουάτ της Αθήνα παραμένουν αξιομνημόνευτες από όσους είχαν την ευκαιρία να βρεθούν εκεί. Μιλώντας για τη γενιά της έχει πει ότι «είναι η χειρότερη γενιά δραχμοφονιάδων που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα –του Πολυτεχνείου ακόμα χειρότερη» και ότι «Από τη σημερινή γενιά που τη λένε «χ», «ψ» και των «700 ευρώ» και μ@λακίες περιμένω πάρα πολλά.»

Αυτήν της τη φράση θα κρατήσουμε, αποχαιρετώντας την Αρλέτα, η οποία έπειτα από πολυετή προβλήματα υγείας και πολύμηνη νοσηλεία κατέληξε χθες, 8 Αυγούστου, στην εντατική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα». Πόσα πολλά θα καταφέρει να κάνει αυτή η γενιά δεν ξέρουμε –αλλά σίγουρα ανάμεσα σε αυτά θα είναι να μην ξεχάσει εύκολα τα τραγούδια της…

Τα ήσυχα βράδια



Σερενάτα



Bar Το Ναυάγιο



Batida de coco



Μια φορά θυμάμαι



Ο λύκος



Πρωινό τσιγάρο



Τσάι Γιασεμιού



Εκδρομή



Τα μικρά παιδιά

 

v