Ο 5,5 ετών γιος μου συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. Πώς να το χειριστώ;

Ο 5,5 ετών γιος μου συμπεριφέρεται πολύ άσχημα. Πώς να το χειριστώ;
Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 5,5 ετών που με φτάνει στα όριά μου με την συμπεριφορά του. Πολλές φορές με χτυπάει, λέει άσχημες λέξεις και όταν του ζητάω να κάνει κάτι, δεν το κάνει και γελάει, προφανώς για να με κάνει να θυμώσω. Τι σημαίνει αυτή του η συμπεριφορά και εγώ πώς μπορώ να το χειριστώ; 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά λοιπόν είναι ικανά να δοκιμάσουν τα πάντα, προκειμένου να σχετιστούν με κάποιο τρόπο με τους γονείς αρχικά και με τους άλλους σημαντικούς στη συνέχεια. Αυτόν τον τρόπο λοιπόν, δεν τον γνωρίζουν, αλλά μπορούν να τον μάθουν. Αν επιτρέπεται να χτυπάει και να μιλά άσχημα, θα το κάνει. Εάν όχι, μπορεί να το δοκιμάσει, αλλά θα το σταματήσει. Επομένως, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε όρια προκειμένου η σχέση σας να είναι πιο λειτουργική και να τον διδάξετε πώς να εκφράζει τις επιθυμίες και τα συναισθήματά του με διαφορετικό τρόπο. Είναι πολύ ωραίο το ότι είστε τόσο σημαντική σαν μητέρα -αυτό σας προσφέρει άπειρες δυνατότητες αλλαγής και βελτίωσης. Μην βιαστείτε να πείτε ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα. Γιατί έτσι θα πει κι εκείνος.

Εάν εσείς, που είστε ενήλικη και έμπειρη, δεν μπορείτε να αλλάξετε τη σχέση ή να βρείτε άλλο τρόπο επικοινωνίας, δεν μπορείτε να ζητάτε από ένα παιδί να το κάνει. Επομένως, προσπαθείτε ξανά και ξανά με σιγουριά, σταθερότητα και επιμονή να υπερασπίζεστε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και να αναπτύξετε μια άλλη σχέση με το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό να επιδιώκετε την αλλαγή. Φυσικά, εάν χρειάζεστε βοήθεια σε αυτή την πολύτιμη αποστολή σας, τη ζητάτε!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v