4 εφόδια που θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο

4 εφόδια που θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς άρχισε και τα παιδιά σε 2 βδομάδες και κάτι, θα κληθούν να κάτσουν και πάλι στα θρανία. Η αλήθεια είναι ότι η αρχή είναι δύσκολη για τα μικρά μας, όμως αν έχουν ήδη κατακτήσει κάποια σημαντικά εφόδια- πάντα στο μέτρο του δυνατού για την ηλικία τους- η προσαρμογή και η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον θα γίνει πολύ πιο εύκολη. Ποια είναι αυτά λοιπόν;

*Φωτογραφία: honestdocs.co

Να έχει υπομονή

Είναι δεδομένο ότι, αρκετές φορές μέσα στη μέρα, το παιδί θα βαρεθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είτε γιατί δεν του αρέσουν είτε γιατί ο δάσκαλος δεν έχει μεταδοτικότητα- είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποτρέψετε. Το στοίχημα, τότε, είναι να μην εκδηλώνει την ανία του κάνοντας φασαρία, πειράζοντας τους συμμαθητές του ή κοροϊδεύοντας την «κυρία». Η υπομονή μαζί με τον σεβασμό, είναι δύο σημαντικά εφόδια για κάθε παιδί που καλείται να τα εφαρμόσει για πρώτη φορά εκτός σπιτιού, στο σχολείο. Σε παλαιότερο άρθρο μας, μπορείτε να δείτε κάποια έξυπνα κόλπα για να μάθετε στο παιδί πώς να είναι πιο υπομονετικό από το σπίτι.

Να μην φοβάται να ρωτάει «γιατί» αλλά με σεβασμό!

Ειδικά αν το μικρό σας γίνει «πρωτάκι» φέτος, είναι πολύ πιθανό (και λογικό) ότι θα έχει πάντα ένα σχεδόν μόνιμο «γιατί» σχηματισμένο στα χείλη του. Γι’ αυτό, αν το παιδί εκφράζει από το σπίτι τις δεκάδες απορίες του μέσα στη μέρα, μην το αποτρέπετε και μην το αποπαίρνετε, ακόμα κι αν σας έχουν κουράσει οι πολλές ερωτήσεις του.

Τα «γιατί» είναι ο τρόπος των παιδιών να εξερευνούν τον κόσμο σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία και, ειδικά στο σχολείο, αποτελεί ίσως το πιο χρήσιμο όπλο για να μάθουν. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι το παιδί να μάθει πώς να περιμένει τη σειρά του και να μην διακόπτει τη δασκάλα κάθε φορά που θέλει να κάνει μια ερώτηση

Να μην απογοητεύεται όταν δεν τα πάει καλά

*Φωτογραφία: workingmother.com

Το σχολείο είναι το πρώτο μέρος στο οποίο τα παιδιά βρίσκονται μακριά απ’ τους γονείς τους και καλούνται να στηριχτούν αποκλειστικά στις δυνάμεις τους, χωρίς τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει, ότι κάποια στιγμή θα κάνουν λάθος και θα πρέπει να διαχειριστούν μόνα την αποτυχία τους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να προτρέπετε το παιδί να στηρίζεται στον εαυτό του και να «αγκαλιάζει» τα λάθη του για να μάθει από αυτά, ήδη από μικρή ηλικία. Πρέπει να καταλάβει ότι πολλές φορές τα λάθη και η αποτυχία είναι αυτά που μας κάνουν καλύτερους και μας πάνε μπροστά.

Να υπερασπίζεται τον εαυτό του όταν χρειάζεται

Δυστυχώς, το bullying στο σχολείο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια με πολλά από τα παιδιά που πέφτουν θύματα κακής αντιμετώπισης από συμμαθητές τους, να μην μοιράζονται ούτε με τους γονείς το πρόβλημά τους. Από αυτό, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να τους διδάξουμε πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και κυρίως να μην φοβούνται να μας μιλήσουν για ό,τι τα προβληματίζει.

Αν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει, δείτε πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει πέσει θύμα bullying, πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη κατάσταση και εδώ ενημερωθείτε και για την σχεσιακή επιθετικότητα, το έμμεσο πρόσωπο του bulling.

Αντίστοιχα, όμως, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το παιδί δεν θα γίνει ούτε θύτης, θα σέβεται τους συμμαθητές του και θα βοηθάει όποιο άλλο παιδί το έχει ανάγκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v