Ο γιος μου δεν θέλει να πάμε καθόλου διακοπές. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Ο γιος μου δεν θέλει να πάμε καθόλου διακοπές. Πώς να το αντιμετωπίσω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, είμαι μητέρα 2 παιδιών, ενός αγοριού 13 και ενός κοριτσιού 11 ετών. Από τα τέλη Μαΐου προγραμματίζουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. (Να επισημάνω ότι είμαι διαζευγμένη και διατηρούμε με τον πρώην σύζυγο μια πολύ καλή συνεννόηση όσον αφορά την επικοινωνία με τα παιδιά). Ο γιος μου μας δήλωσε, ότι δεν επιθυμεί να πάει απολύτως πουθενά, και θέλει να μείνουμε σπίτι και να βγαίνουμε με τους φίλους μας. Μας εξήγησε ότι οι διακοπές τον κουράζουν και δεν θα ήθελε να φύγουμε έστω και για λίγες ημέρες. Πως πρέπει ν' αντιμετωπίσω αυτή την συμπεριφορά του; 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο γιος σας λοιπόν, και πολύ σύντομα και η κόρη σας, βρίσκεται αναπτυξιακά στην φάση της εφηβείας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το ερώτημά σας, καθώς στη φάση αυτή η διαφοροποίηση του εφήβου είναι υψίστης σημασίας. Για να επιτευχθεί λοιπόν η διαφοροποίηση, αρκετά συχνά χρειάζεται ο έφηβος να πάρει μια απόσταση, να κρίνει, να αμφισβητήσει, να επεξεργαστεί και να αποφασίσει. Έτσι η διαφωνία ή μάλλον η διαφορετική επιθυμία, δεν αποτελεί αρνητικό στοιχείο. Το να είναι κοντά με τους φίλους του σίγουρα είναι σημαντικό. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο από το οποίο έχει κέρδος στην παρούσα φάση.

Το ερώτημα, λοιπόν, που έχετε να απαντήσετε δεν είναι «πάμε διακοπές ή όχι». Αναδιατυπώνω τον προβληματισμό σας με προσμονή για τις δικές σας απαντήσεις. «Οι διακοπές που προτείνω στα παιδιά μου, έχουν τόση ζωντάνια και πρόταση για ζωή, όση αντιστοιχεί να χαίρονται στη φάση που βρίσκονται; Έχουν τόση δέσμευση στην οικογένεια που να επιτρέπει την ελευθερία και την αλλαγή; Είναι κέρδος για εκείνα καθώς τούτη τη στιγμή προσλαμβάνουν πληροφορίες προς αξιοποίηση για το προχώρημά τους; Πως στέκομαι εγώ; Υπερασπίζομαι τη χαρά σαν υπέρτατη αξία ζωής κι όχι μόνο διακοπών;»

Βάλτε κι άλλα ερωτήματα. Εκατοντάδες μπορώ να σκεφτώ. Είναι υπέροχο όταν κάθε ερώτημα γίνεται αφορμή για να γεννηθούν νέα ερωτήματα και να παραχθούν πολλές απαντήσεις.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v