Πώς μπορεί ο γονιός να κάνει τη γνώση παιχνίδι

Πώς μπορεί ο γονιός να κάνει τη γνώση παιχνίδι

Σε ποιο παιδί αρέσει να μαθαίνει παπαγαλία τα μαθήματά του και να αποστηθίζει παραγράφους επί παραγράφων, που- ας το παραδεχτούμε- σε μια βδομάδα θα έχει ήδη ξεχάσει; Για να αποφύγετε την ανία του κλασικού «απ’ έξω», αλλά και να το βοηθήσετε να ανακαλύψει τον κόσμο και τις ικανότητές του, μπορείτε να το βοηθήσετε να κάνει τη γνώση παιχνίδι με πιο διασκεδαστικούς αλλά δημιουργικούς τρόπους, ιδανικούς για την ηλικία του.

*Φωτογραφία: parenttoolkit.com

Για τα μαθήματα του σχολείου

Τα γράμματα από πλαστελίνη για την αλφαβήτα: προμηθευτείτε πολύχρωμη πλαστελίνη και μάθετε στο παιδί πώς να σχηματίζει τα γράμματα. Απλώς φροντίστε να του τα δείχνετε ανά πεντάδες για να μην κουραστεί και να τα αφομοιώνει πιο εύκολα. Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε ακόμα περισσότερες «παιχνιδιάρικες» ιδέες για την εκμάθηση της αλφαβήτας.



Τα lego για την προπαίδεια: ενώστε τα αγαπημένα τουβλάκια του παιδιού έτσι ώστε να «δίνουν» ένα αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, για τον πολλαπλασιασμό του 2*2, συναρμολογήστε δύο σειρές lego και από κάτω γράψτε το αποτέλεσμα.



Το παιχνίδι με τις τελίτσες για την ορθογραφία: σχηματίστε με τελείες τις λέξεις που το δυσκολεύουν και στη συνέχεια ζητήστε απ’ το παιδί να τις ενώσει με έναν μαρκαδόρο. Έτσι, θα θυμάται πιο εύκολα το δημιούργημά του και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξανακάνει λάθος.



Η μπάλα του… μέντιουμ για τη γεωγραφία: φτιάξτε έναν χάρτινο ρόμβο, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.  Το παιχνίδι χρειάζεται 2 παίκτες. Ο ένας είναι υπεύθυνος για την «μπάλα» και ο άλλος διαλέγει τους αριθμούς και απαντάει στις ερωτήσεις. Πώς παίζεται: το παιδί διαλέγει έναν αριθμό και εσείς κουνάτε με τα δάχτυλά σας την μπάλα τόσες φορές. Επαναλαμβάνετε το ίδιο άλλες δύο φορές. Την τρίτη φορά σηκώνετε το πτερύγιο στο οποίο έχει σταματήσει και ζητάτε απ’ το παιδί να βρει την χώρα, την ήπειρο ή την πόλη που γράφει μέσα.

*Φωτογραφία: teachbesideme

Χρησιμοποιήστε έξυπνα τον υπολογιστή

Αν το παιδί χρησιμοποιεί τον υπολογιστή με μέτρο μπορεί να μάθει πολλά. Αν, μάλιστα, συνδυάσει την χρήση του με επιμορφωτικά παιχνίδια και εφαρμογές που θα ακονίσουν το μυαλό του και θα το βοηθήσουν στο σχολείο, το όφελος είναι διπλό. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιλογές σας είναι δύο: είτε η περιήγηση σε επιμορφωτικά site, όπως το Kidmedia και το Jele, στο οποίο θα βρείτε εκπαιδευτικά παιχνίδια και εφαρμογές, ή να γράψετε το παιδί σε μαθήματα πληροφορικής σε κάποιο ειδικό για την ηλικία του τμήμα.

Για εξωσχολικές δραστηριότητες

Δημιουργικό παιχνίδι εκτός σπιτιού

Το δημιουργικό παιχνίδι σε ένα περιβάλλον εκτός σχολείου και σπιτιού βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, να ανακαλύψουν τις δυνάμεις τους, να μάθουν ακόμα και μέσω της τέχνης, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν κάνοντας παρέα με άλλα πιτσιρίκια. Προγράμματα που απευθύνονται ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, από 6 μηνών και πάνω αλλά και σε μεγαλύτερα από 1 έως 2 ετών, όπως το «Δημιουργώ και εκφράζομαι» και το θεατρικό παιχνίδι και η αφήγηση παραμυθιών για ηλικίες από 3 χρονών, τα οποία οργανώνονται σε τακτική βάση στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης Art4fun στο Χαλάνδρι, βοηθούν τα παιδιά να μάθουν διασκεδάζοντας, παίζοντας και κάνοντας φίλους. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, τα μικρά σας θα αποκτήσουν εφόδια που θα αποδειχθούν σημαντικά όταν γίνουν για πρώτη φορά «πρωτάκια» -αν δεν πηγαίνουν ήδη σχολείο.

Και για να μην μένετε κι εσείς… παραπονεμένοι αλλά να είστε και ήσυχοι, μπορείτε να επιλέξετε ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης όπως το Art4fun, όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα ή σνακ στο καφέ του χώρου μέχρι τα μικρά σας να τελειώσουν το παιχνίδι τους. Έτσι, θα μπορείτε κι εσείς να χαλαρώσετε σ' ένα ευχάριστο περιβάλλον ενώ επιβλέπετε το παιδί.

v