Ο γιος μου χτύπησε ένα άλλο παιδάκι κι ανησυχώ. Πρέπει να τον πάω σε κάποιον ειδικό;

Ο γιος μου χτύπησε ένα άλλο παιδάκι κι ανησυχώ. Πρέπει να τον πάω σε κάποιον ειδικό;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω μεγάλο θέμα και ζητάω τη βοήθειά σας. Λοιπόν, ο γιος μου 8μιση ετών, είχε φιλίες με το εγγονάκι της γειτόνισσας. Όλα καλά ως εδώ. Δύο χρόνια που μένουμε στο σπίτι αυτό, όταν έρχεται το παιδάκι παίζουν με τον γιο μου χωρίς κάποια διαφορά να προκύψει μεταξύ τους. Φέτος, ήταν το πανηγύρι εδώ στο χωριό που μένουμε και όλα τα παιδιά πήραν όπλα με μπίλιες. Μην «χάσουμε», πήραμε κι εμείς… Πού να φανταστώ το κακό που θα με έβρισκε; Πριν 5 ημέρες, ενώ κατέβηκαν κάτω στο μαγαζί που έχουν ο παππούς και η γιαγιά του μικρού, δεν ξέρω τι έκαναν ακριβώς, έψαχναν στο ίντερνετ και τους είπαν να βγουν έξω. Τότε, ο γιος μου πυροβολεί και πετυχαίνει το παιδί στο μάτι –ξέχασα να αναφέρω, ότι ο μικρός είναι 6 ετών. Πήγαν στο νοσοκομείο και δόξα τω Θεώ είναι μια χαρά ο μικρούλης. Τώρα, μου λένε οι άνθρωποι από κάτω πως το παιδί μου επίτηδες πυροβόλησε για να εκδικηθεί τον παππού που τους έδιωξε. Πως είναι ύπουλο και κακό και άλλα πολλά. Μου ανέφεραν τα έξοδα και πρότεινα να δώσω τα λεφτά. Ξέρω πως δεν μπορώ να ξεπληρώσω το άγχος και την ταλαιπωρία. Ρώτησα το παιδί μου χιλιάδες φορές και μου ορκίζεται πως δεν ήθελε να το κάνει! Πήγα στη δασκάλα του να ρωτήσω αν ποτέ παρουσίασε κάποια επιθετικότητα και μου είπε ότι μπορεί να τον χτυπήσουν αλλά αυτός δεν χτυπάει. Και ρωτάω: πρέπει να τον πάω σε ειδικό να δω αν υπάρχει κάτι;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: securityintelligence.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας, τόσο για την πορεία του φίλου του γιου σας, όσο και για το γιο σας. Στις ηλικίες αυτές για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι, καθώς είναι ένας τρόπος προσέγγισης του κόσμου και κοινωνικοποίησης. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο περισσότερο χρειάζεται ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορεί να κινηθεί. Αυτό ισχύει διότι τα παιδιά δεν μπορούν να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους, αλλά ούτε και τη μονιμότητα αυτών. Επομένως, οι γονείς χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα φροντιστικοί και επεξηγηματικοί προκειμένου να διδάξουν στα παιδιά τους κινδύνους που χρειάζεται να αποφύγουν προκειμένου να χαρούν το παιχνίδι τους! Επιπλέον, η επιλογή των παιχνιδιών θα πρέπει να είναι τέτοια που να μπορούν τα παιδιά να διαχειριστούν και σε περίπτωση ατυχήματος, να έχουν το μικρότερο κόστος. Φυσικά, τα παιδιά μπορεί να χτυπήσουν με οτιδήποτε, με ένα αυτοκινητάκι ή με μία πετρούλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς απαγορεύουν τα πάντα ή επιβλέπουν συνεχώς για να μη γίνει το κακό. Με πολλή τρυφερότητα, προετοιμάζετε τα παιδιά σας για τον κίνδυνο που μπορεί να συναντήσουν και ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται, δίνετε την αντίστοιχη ελευθερία να κινηθούν.

Είναι πολύ όμορφο εκ μέρους σας που μπορείτε να κατανοήσετε την αγωνία των άλλων γονέων, και μάλιστα διατίθεστε να συμβάλετε στην αποκατάσταση του παιδιού τους. Είναι επίσης όμορφο που μιλήσατε με το γιο σας για ό,τι συνέβη. Από τις συζητήσεις σας λοιπόν, εάν έχετε στοιχεία ότι δυσκολεύεται για παράδειγμα να μιλήσει ή να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, όχι για να δείτε εάν υπάρχει κάτι παθολογικής μορφής, αλλά για να βοηθήσετε την υγιή ανάπτυξή του. Σίγουρα κάτι θα κερδίσει. Αν πάλι δεν σας ταιριάζει κάτι τέτοιο, συνεχίζετε να τον διδάσκετε πώς να μεγαλώνει και να φροντίζει τις σχέσεις του, δίνοντάς του παράδειγμα από το πώς φροντίζετε τη δική σας!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v