Μικροί και μεγάλοι στην κουζίνα: Γιατί έχει σημασία να μαγειρεύουμε και να τρώμε όλοι μαζί

Μικροί και μεγάλοι στην κουζίνα: Γιατί έχει σημασία να μαγειρεύουμε και να τρώμε όλοι μαζί

Η καθημερινότητα του μέσου γονιού είναι ένα ατελείωτο τρέξιμο μεταξύ δουλειάς, σπιτιού, φροντιστηρίων, διαβάσματος, σχολείων και κάθε τύπου υποχρέωσης. Οι στιγμές που καταφέρνουμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά είναι, σίγουρα, λιγότερες απ’ όσες θα θέλαμε. Αντί να… θρηνούμε για τις χαμένες στιγμές, ωστόσο, πρέπει να βάζουμε μεράκι και καλή διάθεση, ώστε να αυξήσουμε τον κοινό, δημιουργικό μας χρόνο με τα μικρά μας.

Τόσο η μαγειρική, όσο και το οικογενειακό τραπέζι μπορούν να γίνουν ιδανικές ευκαιρίες για να έρθει η οικογένεια πιο κοντά. Μαγειρεύοντας και τρώγοντας με τα παιδιά, πολλαπλασιάζουμε τις πιθανότητες να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και παράλληλα, δημιουργούμε κοινές, τρυφερές αναμνήσεις οικογενειακής ζωής.

Όλοι μαζί στην κουζίνα, γιατί…

Βελτιώνονται οι διατροφικές συνήθειες  των παιδιών

Ετοιμάζοντας το γεύμα με τα παιδιά, τους δίνετε τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με γεύσεις που, υπό άλλες συνθήκες, θα αρνούνταν να δοκιμάσουν. Όταν μοιραζόμαστε με τα παιδιά τον ρόλο του μάγειρα, παραδίδοντάς τους έτσι ευθύνες, τα καλούμε στον κόσμο των ενηλίκων –«πρόσκληση» ιδιαίτερα τιμητική για ένα παιδί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι μικροί μάγειρες που ασχολούνται με την παρασκευή θρεπτικών γευμάτων, αποκτούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Όλοι χρήσιμοι, όλοι ικανοί

Κάθε μέλος της οικογένειας είναι χρήσιμο με τον τρόπο του. Μοιράζοντας αρμοδιότητες και ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συνεργαστούν μεταξύ τους και μαζί σας, «φωτίζετε» τις αξίες της συνεργασίας και του καταμερισμού των ευθυνών. Τα παιδιά, έτσι, νιώθουν χρήσιμα και ικανά και αποκτούν γερές βάσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μέσα στον οικογενειακό ιστό.

Ακονίζονται οι δεξιότητες των παιδιών

Η μαγειρική βοηθάει στην ανάπτυξη όχι μόνο κοινωνικών, αλλά και κινητικών και πνευματικών δεξιοτήτων. Σκεφτείτε το: το παιδί θα πρέπει να μετρήσει δοσολογίες, να διαβάσει (με τον δικό του ρυθμό) συνταγές, να ζυμώσει, να σκεφτεί, να προσέξει μην καεί, μην κοπεί, μην κάνει κάποιο λάθος -μαθαίνει βιωματικά και εξασκεί τον νου και το πνεύμα του, χωρίς να νιώθει «μαθητής».

Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία, δημιουργείτε κοινές αναμνήσεις

Τα παιδιά λατρεύουν να τους ανατίθενται ρόλοι και αρμοδιότητες. Νιώθουν ότι εντάσσονται στην ομάδα των «μεγάλων», το… status τους αναβαθμίζεται και έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν χρόνο με τη μαμά και τον μπαμπά. Όλοι μαζί στην κουζίνα, σημαίνει κοινός χρόνος, κοινός «κόπος», κοινές όμορφες στιγμές που θα μετουσιωθούν μελλοντικά σε ακριβές αναμνήσεις.

Αν το πάρετε απόφαση να κάνετε συνεργάτες σας στη μαγειρική τα παιδιά, αξίζει να σημειώσετε την πρωτοβουλία του Uncle Ben’s, που εντάσσεται σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Ο διαγωνισμός Ben’s Beginners προτρέπει γονείς και παιδιά να μπουν παρέα στην κουζίνα, να μαγειρέψουν ένα υγιεινό γεύμα με βάση το ρύζι, να μοιραστούν μια φωτογραφία από την προετοιμασία του και να κερδίσουν βραβεία αξίας έως 3.000 ευρώ. Εδώ, μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλοι μαζί στο τραπέζι, γιατί…

Τα παιδιά τρώνε ό,τι ο μπαμπάς και η μαμά

Είναι λογικό: αν τα παιδιά έχουν πλύνει και κόψει με τα χέρια τους τα λαχανικά, έχουν αλατίσει προσεκτικά και φροντίσει με επιμέλεια σεφ το μαγείρεμα του γεύματος, δεν θα αρνηθούν να το δοκιμάσουν! Τους δώσατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε ως ισότιμα μέλη, επομένως τώρα είναι λογικό να επιδείξουν ωριμότητα και να δοκιμάσουν απ’ όλα χωρίς παράπονα.

Τα παιδιά αποκτούν σωστότερες διατροφικές συνήθειες ως ενήλικες, τρώγοντας ό,τι και οι μεγαλύτεροι, δοκιμάζοντας και βοηθώντας στην προετοιμασία του γεύματος.

Η αξία του οικογενειακού τραπεζιού…

Η παράδοση του οικογενειακού τραπεζιού είναι ανεκτίμητης αξίας. Όλοι έχουμε αναμνήσεις από τα κλασικά, φασαριόζικα, αστεία, τεράστια οικογενειακά τραπέζια. Εκεί «χτίζονται» τα κοινά αστεία, εκεί μοιράζονται τα μέλη τους προβληματισμούς τους, τότε γίνονται οι πιο χαρούμενες κι οι πιο σοβαρές ανακοινώσεις.

Τα οικογενειακά τραπέζια είναι κοινές εμπειρίες-ορόσημα για το μέλλον. Σημεία αναφοράς και τράπεζες αναμνήσεων στις οποίες όλοι έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε.

 

v