Ο γιος μου είναι σχεδόν 3 ετών αλλά λέει πολύ λίγες λέξεις. Είναι ανησυχητικό;

Ο γιος μου είναι σχεδόν 3 ετών αλλά λέει πολύ λίγες λέξεις. Είναι ανησυχητικό;

Ερώτηση:
Γιατρέ, ο γιος μου είναι σχεδόν τριών ετών παρά 4 μηνών και λέει πολύ λίγες λέξεις. Από όλες τις λέξεις, επαναλαμβάνει μόνο την τελευταία συλλαβή. Του λέω κάτι και το καταλαβαίνει ενώ δείχνει ότι ακούει καθαρά. Τι συμβαίνει;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: squarespace.com

Αποτέλεσμα διαφόρων μελετών ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι το 18% των φυσιολογικών παιδιών ηλικίας περίπου 2 ½ ετών, με καλή αντίληψη του προφορικού λόγου, παρουσιάζει περιορισμένο εκφραστικό λεξιλόγιο και δεν συνδυάζει λέξεις για την παραγωγή φράσεων. Το 50% των παιδιών με αργή εξέλιξη στο λόγο στην ηλικία των 3-3 ½ ετών, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τη γλωσσική αργοπορία. Η αργή εξέλιξη στο λόγο μερικές φορές είναι προμήνυμα συνεχιζόμενης γλωσσικής καθυστέρησης. Αναμένεται ότι στην ηλικία των 3-4 ετών, τα παιδιά παράγουν σωστά τα περισσότερα φωνήματα της γλώσσας και χρησιμοποιούν ορθές και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Επομένως, η επαγγελματική γνώμη από τον παιδίατρο σας αλλά και έναν ειδικό λογοπαθολόγο είναι σημαντική, αφού μία αξιολόγηση θα διαφωτίσει τις αιτίες της γλωσσικής καθυστέρησης ενώ επιπλέον θα προβλέψει τη μελλοντική πορεία της γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού σας και την ανάγκη για θεραπευτική ή συμβουλευτική παρέμβαση.

* Η Πετρούλα Γεωργιάδου είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος Παίδων Ευρωκλινικής Παίδων. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v