Σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης και 2 ακόμα συνταγές για το σχολικό κολατσιό

Σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης και 2 ακόμα συνταγές για το σχολικό κολατσιό

«Τι να του ετοιμάσω σήμερα;», σκέφτεται κάθε μαμά όταν έρθει η ώρα να φτιάξει το κολατσιό του παιδιού για το σχολείο. Πρέπει να είναι κάτι δυναμωτικό, χορταστικό και φυσικά φτιαγμένο με αγάπη από τα χέρια της! Έτσι, το παιδί θα έχει μαζί του «μαμαδίσιο» φαγητό, ακόμα κι αν βρίσκεται εκτός σπιτιού. Παρακάτω, θα δείτε τρεις πεντανόστιμες συνταγές, που εγγυώνται σίγουρη επιτυχία και εξασφαλίζουν ότι θα κάνετε οικονομία.

Σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης

Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό (8 φλιτζ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γραμμάρια (1/2 φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο

50 γραμμάρια (1/4 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη

40 γραμμάρια νωπή μαγιά

10 γραμμάρια (1/2 κουτ. σούπας) αλάτι

250 ml (1¼ φλιτζ. τσαγιού) γάλα

250 ml (1¼ φλιτζ. τσαγιού) νερό

Σουσάμι για την επικάλυψη

Τι πρέπει να κάνετε

Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί για 10-15 λεπτά.

Απλώνετε τη ζύμη σε ένα ταψί και την αφήνετε να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει.

Κόβετε σε κομμάτια των 75-100 γραμμαρίων και τα πλάθετε σε μπαστούνια.

Τα ενώνετε σε κουλούρια και τα βουτάτε στο νερό και μετά στο σουσάμι.

Ψήνετε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά. 

Εύκολη τυρόπιτα

Τι θα χρειστείτε

125 γραμμάρια (6 κουτ. σούπας) βούτυρο ή μαργαρίνη

200 γραμμάρια (1 κεσεδάκι) γιαούρτι

2 αυγά

250 γραμμάρια (2 φλιτζ. τσαγιού) φαρίνα κόκκινη

250 γραμμάρια φέτα τριμμένη

100 γραμμάρια (1 φλιτζ. τσαγιού) τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι, τη φαρίνα και τη φέτα.

Αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκατοστών και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για περίπου μισή ώρα.

Κέικ σοκολάτας

Τι θα χρειαστείτε 

200 γρ. (1¼ φλιτζ. τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη

400 γρ. (2 φλιτζ. τσαγιού) ζάχαρη

1 πλάκα κουβερτούρα

3 αυγά

200 ml (1 φλιτζ. τσαγιού) γάλα

375 γραμμάρια (3 φλιτζ. τσαγιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ 

Λίγη βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού

Τι πρέπει να κάνετε

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Λιώνετε την κουβερτούρα και την προσθέτετε στο μίξερ.

Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά και μετά το γάλα.

Τέλος, προσθέτετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε πολύ απαλά με ένα κουτάλι.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C για 45-50 λεπτά μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.

*Οι συνταγές προέρχονται από το sintages-jotis.gr

v