Είναι αργά να προσπαθήσω να μείνω έγκυος με εξωσωματική ενώ είμαι 46 ετών;

Είναι αργά να προσπαθήσω να μείνω έγκυος με εξωσωματική ενώ είμαι 46 ετών;

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Είμαι 46 ετών κι έχω κάνει μια ατυχή σπερματέγχυση στα 43 μου. Ο άντρας μου έχει σπέρμα με χαμηλή κινητικότητα κι εγώ είχα πάντα ασταθή κύκλο. Επιπλέον, έχω μικρή μήτρα. Αναρωτιέμαι αν είναι πολύ αργά για μια προσπάθεια εξωσωματικής σε αυτή την ηλικία, έστω και με δανεικά ωάρια. Επίσης, θα ήθελα να ξέρω, κατά πόσο θεωρείτε σημαντικό εμπόδιο το μέγεθος της μήτρας. Να σημειώσω εδώ ότι σε κέντρο εξωσωματικής που απευθυνθήκαμε πριν τρία χρόνια, θεώρησαν απαραίτητη την τοποθέτηση σπιράλ πριν την εξωσωματική. Σας ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: organicfacts.net

Σίγουρα δεν είναι αργά να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος με εξωσωματική στα 46 σας. Ο πιθανότερος τρόπος, όμως, είναι να χρησιμοποιήσετε ωάρια δότριας. Από εκεί και ύστερα, θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάστασή σας ο ειδικός και να σας πει και τη γνώμη του, με ακρίβεια για το αποτέλεσμα. Δυστυχώς μόνο μέσω ενός email, δεν μπορώ να κρίνω περισσότερα πράγματα. Ευχαριστώ και καλή τύχη.

(Σημειώνεται ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση επιτρέπεται στη χώρα μας, μέχρι την ηλικία των 50 ετών).

 *O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v