«Πώς ξεπέρασα την επιλόχειο κατάθλιψη»

«Πώς ξεπέρασα την επιλόχειο κατάθλιψη»

«Με όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα και έξω απ’ το σώμα σου μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι πιο συχνή απ’ ό,τι νομίζεις». Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινάει η μητέρα που υπογράφει το παρακάτω κείμενο, συνοψίζοντας σε μια φράση και τον λόγο που αξίζει να διαβαστεί το κείμενό της απ’ τον καθένα: η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε πόρτα. Το ζήτημα είναι να την αναγνωρίσεις έγκαιρα, ώστε να μπορέσεις να την καταπολεμήσεις με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου.

«Όταν ήμουν νέα μαμά, περίμενα να νιώθω τρισευτυχισμένη και ενθουσιασμένη όλη την ώρα. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Ένιωθα χαρά, αλλά ένιωθα και σύγχυση και θλίψη ταυτόχρονα. Εκτός από χαρούμενη, ήμουν και σε διαρκή κατάσταση αμφιβολίας, ανησυχίας και λύπης. Είχα συχνά συμπτώματα κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και ήμουν κυκλοθυμική. Θύμωνα εύκολα και φώναζα σ’ όλον τον κόσμο.

Αναρωτιόμουν συνέχεια ποιο ήταν το πρόβλημά μου. Δεν ήξερα, ότι έπασχα από επιλόχειο κατάθλιψη. Η στιγμή που έμαθα ότι ήταν φυσιολογικό, με ανακούφισε τρομερά. Ήταν πολύ λυτρωτικό για ‘μένα να ξέρω ότι είναι απόλυτα φυσικό να νιώθω έτσι και ότι δεν ήμουν η μοναδική γυναίκα που της συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Επομένως, αποφάσισα να πολεμήσω για να την νικήσω. Ήθελα να είμαι μια χαρούμενη, νέα μαμά που έχει δεθεί με το μωρό της κι απολαμβάνει τη μητρότητα. Αποφάσισα να ξεπεράσω την μελαγχολία μου και να βρω τρόπους να την αντιμετωπίσω.

[…]

Ο καλύτερος τρόπος να την καταπολεμήσεις είναι η επίσκεψη σε έναν ειδικό. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να την υπερνικήσουν. Ακολουθούν μερικοί τρόποι που βοήθησαν εμένα να τη νικήσω:

«Έφτιαξα» χρόνο για ‘μένα

Αφού έγινα μαμά, ένιωθα συνέχεια να πελαγώνω με την προσθήκη νέων ευθυνών στις ήδη υπάρχουσες, όπως οι δουλειές του σπιτιού. Ζήτησα βοήθεια. Ζήτησα απ’ τον άντρα μου και τη μητέρα μου να μοιραστούν κάποιες από τις ευθύνες. Όσο η μαμά κι ο σύζυγός μου κρατούσαν το μωρό, εγώ μπορούσα να τελειώσω κάποιες απ’ τις δουλειές του σπιτιού και το αντίστροφο.

Έκανα αρκετή γυμναστική

Μπορεί ν’ ακούγεται αδύνατο για μια νέα μαμά, αλλά, ναι, το έκανα. Έκανα ό,τι μπορούσα για να βρω χρόνο να ασκηθώ. Όταν δεν είχα χρόνο για γυμναστική, έκανα μεγάλες βόλτες με το μωρό στο καρότσι. Απολαμβάναμε κι οι δυο τον φρέσκο αέρα κι εγώ έβρισκα ευκαιρία να κάνω έστω και λίγη άσκηση. Παρατήρησα τεράστια αλλαγή στη συναισθηματική μου κατάσταση αφού ξεκίνησα να γυμνάζομαι.



Βρήκα χρόνο για ξεκούραση

Άκουγα συχνά «να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το μωρό». Όμως, κατάλαβα αργότερα πόσο σημαντικό και αληθινό ήταν αυτό. Αποφάσισα να κοιμάμαι λίγο κάθε φορά που το μωρό κοιμόταν και είδα δραστική βελτίωση στον εαυτό μου. Ένιωθα καλύτερα και πιο ανανεωμένη.

Έτρωγα υγιεινά

Το να τρως σωστά παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην καταπολέμηση της επιλόχειας κατάθλιψης. Ξεκίνησα να βάζω στη διατροφή μου φρούτα, λαχανικά και γάλα. Ένιωσα σιγά σιγά πιο υγιής –τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

Αύξησα τον θηλασμό

Αυτό ίσως δεν είναι για όλους, πάντως εγώ συνιστώ ανεπιφύλακτα την αύξηση του θηλασμού, γιατί βελτίωσε σημαντικά τη διάθεσή μου και με βοήθησε να δεθώ με το μωρό μου. Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της ευτυχίας, αυξάνεται όταν θηλάζεις και σε κάνει να νιώθεις πιο χαρούμενη.

Απέφυγα την απομόνωση

Οι μακρές μέρες μοναξιάς με το μωρό μου, με έκαναν να νιώθω απομονωμένη κι αποκομμένη απ’ τον κόσμο. Ένιωθα δυστυχισμένη για τον τρόπο που είχε εξελιχθεί η ζωή μου. Παρά το ότι απολάμβανα τη μητρότητα, ένιωθα συνέχεια ένα αίσθημα μοναξιάς. Αποφάσισα να ανοιχτώ στον στενό, οικογενειακό μου κύκλο, τους φίλους και τους γείτονες. Αφού απανέκτησα τις κοινωνικές μου επαφές, ένιωσα πολύ πιο σίγουρη και χαρούμενη με τον εαυτό μου.



Απέφυγα τον πολύ προγραμματισμό

Ένιωθα πάντα την αίσθηση ότι υπήρχαν πράγματα που έπρεπε να γίνουν, καταλήγοντας τελειομανής. Τότε, κατάλαβα ότι αυτό δεν με έκανε παρά δυστυχισμένη. Ένα καθαρό σπίτι, ένας νεροχύτης που αστράφτει και μια καθαρή μπουγάδα είναι όλα απαραίτητα, αλλά όχι πιο απαραίτητα απ’ την υγεία μου. Κατάλαβα στο τέλος ότι δεν ήμουν υπεράνθρωπος. Έκανα όσα μπορούσα να κάνω και περνούσα τον υπόλοιπο χρόνο μου με το μωρό, που έφερνε χαρά στον κόσμο μου.

Με τόσες αλλαγές που συμβαίνουν μέσα κι έξω απ’ το σώμα σου μετά την εγκυμοσύνη και τη γέννα, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι πιο συχνή απ’ όσο μπορεί να νομίζεις. Είναι σημαντικό να την προλάβεις στο ξεκίνημά της, ώστε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής να σε βοηθήσουν να την ξεπεράσεις. Μη φοβάσαι να ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Να είσαι καλή με τον εαυτό σου. Κάθε μαμά αξίζει να ‘ναι υγιής και χαρούμενη.»

Πηγή: Parenting Healthy Babies

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v