Ο γιος μου τον τελευταίο καιρό ξυπνάει τα ξημερώματα και χάνει τον ύπνο του. Τι να κάνω;

Ο γιος μου τον τελευταίο καιρό ξυπνάει τα ξημερώματα και χάνει τον ύπνο του. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ο γιος μου έκλεισε τα 11 και πηγαίνει στα 12. Τον τελευταίο καιρό, ξυπνάει στις 2 τα ξημερώματα και έπειτα από μια ώρα, ξανακοιμάται. Αυτό, όμως, του έχει δημιουργήσει φοβία, ότι χάνει τον ύπνο του και φοβάται ότι δεν τα καταφέρνει και μας κουράζει. Θέλω τη βοήθειά σας για το πώς να το χειριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κατά τη διάρκεια της παιδικής αλλά και εφηβικής ηλικίας, είναι συχνό φαινόμενο ο ύπνος των παιδιών να διαταράσσεται. Τα αίτια αυτής της διατάραξης ποικίλλουν και μπορεί να είναι ένα ή και περισσότερα που δρουν συνδυαστικά. Για παράδειγμα το άγχος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Τα παιδιά έχουν άγχος για πολλά θέματα που τα απασχολούν, όπως τις επιδώσεις τους, τις σχέσεις με την οικογένεια τους, τις σχέσεις με τους συνομηλίκους, το άλλο φύλο κτλ. Ένα στρεσογόνο, επίσης , γεγονός που έχει προηγηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί την ώρα του ύπνου να επανέλθει και να δημιουργήσει ανησυχία. Πολλοί λόγοι μπορεί λοιπόν να συντελούν, τόσο σε συνειδητό όσο και σε ασυνείδητο επίπεδο.

Οι ανάγκες, επίσης, για ύπνο κατά τη διάρκεια της εφηβείας μειώνονται σε σχέση με την παιδική ηλικία, και σαφώς όλες οι βιοψυχοκοινωνικές αλλαγές που συντελούνται κατά αυτή την φάση, επηρεάζουν.

Ο γιος σας λοιπόν, καλείται να προχωρήσει σε αυτήν την αλλαγή που είναι ήδη εδώ, και να αφομοιώσει τα νέα δεδομένα, που και αυτά σύντομα θα αλλάξουν, καθώς οι αλλαγές είναι ραγδαίες! Μπορώ να καταλάβω ότι παραξενεύεται και ανησυχεί. Καθησυχάστε τον. Για να διαγνωσθεί, εξάλλου, κάποια διαταραχή ύπνου, η διάρκεια της δυσκολίας θα πρέπει να είναι μακρά και αυτό να επιφέρει έκπτωση στη λειτουργικότητά του. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καταρχήν το μοιράζεστε με τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει πώς να κινηθείτε, αρχικά για τον αποκλεισμό κάθε οργανικής αιτίας.

Φροντίστε τον γιο σας όσο είναι ξύπνιος και χαρείτε τον που μεγαλώνει- έτσι θα κοιμάται ήσυχος!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v