Πώς να εξαφανίσετε τα ενοχλητικά σπυράκια από την πλάτη

Πώς να εξαφανίσετε τα ενοχλητικά σπυράκια από την πλάτη

Οι κοκκινίλες και τα άσπρα σπυράκια στην πλάτη ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες, ειδικά το καλοκαίρι που το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω ζέστης. Αυτό μπορεί να μας εμποδίζει να φορέσουμε τις αγαπημένες μας μπλούζες ή γενικά να «βγάλουμε» έξω την πλάτη μας! Αν εφαρμόσετε τις παρακάτω συμβουλές, δεν σας εγγυόμαστε θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη, υποσχόμαστε όμως ότι σιγά-σιγά θα δείτε τα αντιαισθητικά σπυράκια να φεύγουν απ’ το πεδίο της μάχης ηττημένα…

Αιτία νούμερο 1: Τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε «κλείνουν» τους πόρους της επιδερμίδας

Η κρέμα σώματος και το αντηλιακό μέχρι το σαμπουάν ή το conditioner που έρχονται σ’ επαφή με την πλάτη σας, μπορεί να είναι οι αιτίες του προβλήματος, που μέχρι τώρα δεν είχατε εντοπίσει.

Η θεραπεία

Λουστείτε… ανάποδα. Δηλαδή, σκύψτε μπροστά, εφαρμόστε το σαμπουάν και κάντε μασάζ στο κεφάλι. Ξεπλύνετε στην ίδια στάση και κάντε το ίδιο για το conditioner. Για να προστατευθείτε από τον ήλιο, επιλέξτε ένα αντηλιακό με απαλή σύνθεση που απορροφάται γρήγορα από την επιδερμίδα και δεν την ερεθίζει. Προτιμήστε, επίσης, να εφαρμόζετε μία λοσιόν για το σώμα, της οποίας η σύνθεση αποτελείται περισσότερο από νερό και λιγότερο από έλαια που είναι πιθανό να «μπλοκάρουν» τους πόρους.

Αιτία νούμερο 2: Τα ρούχα ερεθίζουν το δέρμα σας

Αν έχετε παρατηρήσει πως, αφού φορέσετε συγκεκριμένα ρούχα, τα σπυράκια στην πλάτη επανεμφανίζονται ή ερεθίζονται, μάλλον θα χρειαστεί να τα αποχωριστείτε. Η σύνθεσή τους πιθανώς να μην είναι ιδιαίτερα φιλική προς το δέρμα σας. Επιπλέον, αν είστε φαν του γυμναστηρίου, προτιμήστε να φοράτε άνετα σουτιέν, όσο το δυνατόν λιγότερο στενά, γιατί η στενή εφαρμογή τους μπορεί να ερεθίσει τα θυλάκια των τριχών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυτές οι αντιαισθητικές κοκκινίλες. Το ίδιο προσεκτική θα πρέπει να είστε και με τα στενά, αθλητικά και μη, ρούχα, ειδικά το καλοκαίρι που ιδρώνουμε συνέχεια.

Η θεραπεία

*Φωτογραφία: thealternativedaily.com

Μετά τη γυμναστική, φροντίστε να κάνετε έστω κι ένα γρήγορο ντους. Αν προτιμάτε να κάνετε μπάνιο στο σπίτι σας, πάρτε μία καθαρή μπλούζα για να αλλάξετε στα αποδυτήρια, μετά τη γυμναστική. Αυτή η κίνηση ματ, μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές δερματικές ενοχλήσεις.

Αιτία νούμερο 3: Έχετε προδιάθεση για ακμή

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η ακμή εμφανίζεται μόνο στην εφηβεία, όμως η αλήθεια είναι ότι μπορεί να… χτυπήσει και τους μεγάλους. Αν, βλέπετε, λοιπόν, ότι τα σπυράκια στην πλάτη πληθαίνουν, ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι έχετε προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας, θα πρέπει να πάρετε άλλα μέτρα.

Η θεραπεία

Καλό θα είναι να κλείσετε ραντεβού στον δερματολόγο σας, ο οποίος, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, θα σας προτείνει κάποια λύση. Για τις λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, θεωρείται ότι τα καθαριστικά με σαλυκικό και γλυκολικό οξύ, που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του ντους, απομακρύνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα σπυράκια και τους δερματικούς ερεθισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να κρίνει ότι χρειάζεστε κάποια ειδική αγωγή που θα απλώνετε στα επίμαχα σημεία ή ακόμα και κάποιο αντιβιοτικό.

Αιτία νούμερο 4: Δεν καθαρίζετε καλά την πλάτη σας

Αναμενόμενο, θα σκεφτείτε. Θυμηθείτε, όμως, πότε ήταν η τελευταία φορά που πλύνατε και καθαρίσατε σχολαστικά την πλάτη σας; Για σίγουρα αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία βούρτσα με μεγάλη λαβή που φτάνει μέχρι πίσω -και δεν έχετε άλλες δικαιολογίες!

Η θεραπεία

*Φωτογραφία: letangminh.com

Η απολέπιση με ένα ήπιο καθαριστικό στην πλάτη θα κρατήσει την περιοχή καθαρή και τους πόρους ανοιχτούς, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν σπυράκια. Εφαρμόζετε σε τακτική βάση, ανάλογα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του καθαριστικού. Εκτός του ότι η πλάτη παραμένει ενυδατωμένη (βασικό για την αποφυγή ερεθισμών), το δέρμα «ηρεμεί» και τα σπυράκια σταδιακά εξαφανίζονται.

Αιτία νούμερο 5: Δεν ακολουθείτε σωστή διατροφή

Όλοι θέλουμε να κάνουμε πού και πού κάποιες μικρές ή μεγάλες ατασθαλίες, με επίπτωση στα κιλά αλλά και το δέρμα μας. Η συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού, του οποίου η ποιότητα είναι αμφίβολη, είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την εμφάνιση της επιδερμίδας, χωρίς φυσικά να… γλυτώνει η πλάτη σας.

Η θεραπεία

Είναι η αναμενόμενη: προσπαθήστε να ακολουθείτε μία όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Προς μεγάλη μας λύπη, σας ανακοινώνουμε πως, αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, πιθανώς να χρειαστεί να τα περιορίσετε γιατί αρκετές έρευνες τα συνδέουν με την ακμή. Ωστόσο, μην τα «κόψετε» εντελώς από τη διατροφή σας, γιατί είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας σε λογικές ποσότητες.

Σε πρόσφατο άρθρο μας, θα δείτε κάποιες λιγότερο… επίπονες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στο καθημερινό σας μενού ενώ εδώ θα δείτε τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής, που θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία μας.

Πηγή: goodhousekeeping.com

v