Χώρισα πριν δυο μήνες και η κόρη μου δεν θέλει τον μπαμπά της. Πώς να το διαχειριστώ;

Χώρισα πριν δυο μήνες και η κόρη μου δεν θέλει τον μπαμπά της. Πώς να το διαχειριστώ;
Ερώτηση:

Να σας ευχαριστήσω για την άμεση απάντησή σας σε κάθε ερώτημα που σας έχω θέσει. Χωρισμένη πριν από δύο μήνες σχεδόν, με μια κόρη 3μιση χρόνων και έναν πατέρα που καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της ήταν απών, γιατί δούλευε και δεν είχε χρόνο να περάσει με την κόρη του. Τα σαββατοκύριακα επέλεγε να κάνει άλλα πράγματα από το να δεθεί ουσιαστικά με το παιδί του. Έφτασε στο σημείο να ζητήσει διαζύγιο, γιατί ήθελε να πάμε να ζήσουμε στην επαρχία με τους γονείς του, ενώ εγώ το αρνήθηκα. Το ερώτημά μου είναι το εξής: η κόρη μου δεν τον θέλει... Μιλάει μαζί της στο τηλέφωνο και δεν θέλει να του μιλήσει, έρχεται να την δει και δεν θέλει να πάει βόλτα μαζί του- παρά μόνο δύο φορές. Της λέω, ότι θα έρθει να την δει και κλαίει. Αυτήν τη συμπεριφορά την είχε και πριν, απλά όχι τόσο έντονα, γιατί το παιδί ουσιαστικά είχε δεθεί μόνο μαζί μου και ποτέ της δεν τον είχε αποδεχτεί. Ο σύζυγός μου ζήτησε, λόγω της κατάστασης αυτής, να περνάω μαζί τους χρόνο, γιατί μόνο με εμένα κοντά η κόρη μας μπορεί να μείνει μαζί του. Εγώ όμως βρίσκομαι σε ένα στάδιο που δεν θέλω να βγω μαζί του, γιατί αφενός είμαι ακόμη θυμωμένη με τον τρόπο που μας άφησε αλλά, κυρίως, γιατί τώρα θυμήθηκε τις υποχρεώσεις του ως πατέρας. Κάνω κακό στο παιδί μου αν, για κάποιο χρονικό διάστημα, αρνηθώ αυτή την κατάσταση; Και αν μου πείτε ότι πρέπει να το κάνω, η κόρη μας δεν θα πάρει διαφορετικά μηνύματα απ’ αυτό που μας συμβαίνει; Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχουν εντάσεις καθώς ότι και εγώ δεν λέω στο παιδί μου τίποτα «κακό» για τον πατέρα της. 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όπως αντιλαμβάνεστε κι εσείς από τα ερωτήματα που προκύπτουν, η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τόσο σύμπλοκη που απαιτεί βαθύτερη επεξεργασία ώστε να παραχθεί μια λειτουργική στάση σε όλη αυτή τη δυσκολία. Επομένως μια οποιαδήποτε προσέγγιση του θέματος μέσω της στήλης αυτής, αγγίζει μόνο επιφανειακά πολύ σημαντικά θέματα και άρα έχει πολλούς περιορισμούς στην εφαρμογή της. Παίρνω ευθύνη να το τονίσω αυτό, διότι αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας και η σύστασή μου θα ήταν να δράσετε διαφορετικά.

Σε ό, τι μου επιτρέπεται να πω, καταρχήν είναι υπέροχο εκ μέρους σας που δεν αναφέρετε σε λεκτικό επίπεδο στο παιδί αρνητικά σχόλια για τον πατέρα της. Βεβαίως ένταση υπάρχει, ακόμη κι όταν δεν εκδηλώνεται. Συναισθήματα επίσης υπάρχουν. Ακόμη λοιπόν κι αν δεν επικοινωνούνται λεκτικά, εξωλεκτικά υπάρχουν στοιχεία που η κόρη σας μπορεί να αναγνωρίσει και άρα μπορεί να αντιληφθεί τη δυσκολία του θέματος, όπως κι εσείς.

Σε μια δύσκολη φάση, όπως είναι ένας χωρισμός, αντιστοιχεί όλα τα μέλη της οικογένειας να δυσκολεύονται. Είναι κατανοητό απόλυτα και επιτρέπεται. Αυτό που το κάνει ακόμη πιο δύσκολο είναι όταν η καινούρια συνθήκη, δηλαδή το διαζύγιο, δεν είναι ξεκάθαρη προκειμένου να αφομοιωθεί από τον καθένα. Πάρτε αποφάσεις σε επίπεδο ενηλίκων και η κόρη σας, όσο κι αν δυσκολευτεί, αν τις υποστηρίξετε, θα σας ακολουθήσει. Είναι λογικό η κόρη σας να έχει ανάμεικτα συναισθήματα για όλο αυτό. Όπως κι εσείς. Επομένως, αποφασίζετε και της ανοίγετε το δρόμο για να προχωρήσει κι εκείνη, φροντίζοντας και στην πορεία τις δυσκολίες που θα συναντήσετε, καθώς ξεκάθαρα δεν υπάρχει εύκολος δρόμος!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v