Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Τι πρέπει να ξέρει κάθε γονιός για την έξαρση της ιλαράς

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: Τι πρέπει να ξέρει κάθε γονιός για την έξαρση της ιλαράς

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, καταγραφόταν μόλις ένα κρούσμα ιλαράς τον χρόνο στην χώρα μας. Τους τελευταίους 4 μήνες, όμως, ο αριθμός έχει εκατονταπλασιαστεί με 100 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα και τον κίνδυνο της επιδημίας να είναι πλέον μια πιθανότητα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία αποφάσισε να εκδώσει κάποιες απαραίτητες συστάσεις προς ενημέρωση του κοινού.

*Φωτογραφία: njfamily.com

Με βάση τα παραπάνω, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

  • Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει, στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
  • Τον εμβολιασμό με δεύτερη δόση, για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.
  • Για τα βρέφη, να γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από τρεις μήνες να χορηγείται και η δεύτερη δόση.
  • Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, σχετικά με τα εμβόλια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, στην περίπτωση που οι γονείς ακολουθούν τις οδηγίες του “dr. Google” (ανώνυμες και ανεύθυνες πληροφορίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο από το αντιεμβολιαστικό κίνημα), πολύ γρήγορα θα έχουμε την επανεμφάνιση και άλλων νοσημάτων που στη χώρα μας έχουν εξαλειφθεί, όπως ο κοκκύτης, η μηνιγγίτιδα και η παρωτίτιδα.

Επιπλοκές

Στις ΗΠΑ, από την αρχή του χρόνου, έχουν παρουσιαστεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το 1,5% εμφάνισε ορχίτιδα.

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία, τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, χωρίς παρενέργειες και σώζουν ζωές.

Οι παιδίατροι καλούν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται ανώνυμες πληροφορίες του διαδικτύου και απευθύνονται μόνο σε επιστημονικές ιστοσελίδες, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Υπουργείο Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαΐκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), τη UNICEF και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (τηλέφωνο 210 7771140, fax: 210 7771663, email: [email protected]).

Πηγή: iatronet.gr

v