Ο γιος του άντρα μου από προηγούμενο γάμο ζηλεύει τον μικρό μας. Πώς να το χειριστώ;

Ο γιος του άντρα μου από προηγούμενο γάμο ζηλεύει τον μικρό μας. Πώς να το χειριστώ;
Ερώτηση:
Έχω έναν γιο 9 μηνών και ο γιος του άντρα μου από τον προηγούμενό του γάμο (10 χρονών) δείχνει σημάδια ζήλειας τώρα που το μικρό καταλαβαίνει και επίσης αναζητά συνεχώς την αποκλειστική σημασία από τον πατέρα του και από εμένα -κάτι που δεν έκανε μέχρι τώρα. Ήταν ανέκαθεν ιδιόρρυθμο παιδί. Ο άντρας μου, αν και αναγνωρίζει τα σημάδια, θεωρεί ότι δεν είναι σημαντικά ή ανησυχητικά. Πώς να το χειριστώ;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ευχηθώ αρχικά να σας ζήσει το νέο μέλος της οικογένειας! Όπως λοιπόν κάθε νέο μέλος, έτσι και το μωρό σας έρχεται σε μια οικογένεια που ήδη υπάρχει, έχει λοιπόν μια ιστορία. Για να αφομοιωθεί σαν νέο «στοιχείο» στην ιστορία αυτή, χρειάζεται όλα τα υπόλοιπα μέλη να μετακινηθούν από τις προηγούμενες θέσεις τους, και αυτό σίγουρα δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Απαιτείται λοιπόν χρόνος και καλή διάθεση προκειμένου να προχωρήσετε.

Στο παράδειγμά σας υπάρχουν ακόμη δύο σημαντικά στοιχεία. Αρχικά το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος γιος σας προέρχεται από πρώτο γάμο του συζύγου, αντιστοιχεί να κάνει την αγωνία του πιο έντονη. Η επιθυμία του για σχέση με τον πατέρα του είναι υπέροχη και μοιάζει τώρα να απειλείται. Εφόσον πρόκειται λοιπόν για διαφορετική σχέση, ο σύζυγός σας αλλά και εσείς, είναι πολύ ωραίο με κάθε δυνατότητα να δίνετε μοναδικό χρόνο και φροντίδα! Εάν ο μεγαλύτερός σας γιος, λοιπόν, καταγράψει ότι δεν σας στερείται λόγω του ερχομού του νεώτερου, τότε πολύ όμορφα θα μπορέσει κι εκείνος όχι απλά να τον δεχθεί, αλλά τον χαρεί κιόλας. 

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο το οποίο αναφέρετε και στο οποίο θέλω να σταθώ είναι η διαφορά ηλικίας των δύο παιδιών. Σε αυτή τη φάση, αλλά και στις επόμενες που ακολουθούν, τα 10 χρόνια διαφορά ηλικίας, καθιστούν αυτόματα τα δύο αγόρια σε δύο εντελώς διαφορετικές αναπτυξιακές φάσεις, με διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική ελευθερία και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Έτσι, ως γονείς, χρειάζεται να λειτουργείτε θα λέγαμε σε δύο ταχύτητες, απολαμβάνοντας φυσικά και την ομορφιά που σας προσφέρει αυτή η διαφορετικότητα! Ένα αγόρι λοιπόν 10 ετών, έχει διαφορετική ανάγκη από τη σχέση με τον πατέρα του από ότι ένα βρέφος. Τονίζω, διαφορετική, όχι λιγότερο ή περισσότερο σημαντική. Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερός σας γιος ζητάει τη σχέση μαζί σας, είναι υπέροχο και σας αποδεικνύει πόσο σημαντικοί είστε. Είναι κρίμα αυτό να καταγραφεί σαν παραξενιά. Δεν είναι ακόμη μια σημαντική σχέση που έχετε να προχωρήσετε στο επόμενο επίπεδο, βάζοντας καλά θεμέλια για την εξέλιξη της σχέσης  σας με το νεώτερο γιο σας;

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v