Πώς να πείσω την αδελφή μου ότι χρειάζεται να συμβουλευτεί ειδικό για την επιθετική συμπεριφορά του ανιψιού μου;

Πώς να πείσω την αδελφή μου ότι χρειάζεται να συμβουλευτεί ειδικό για την επιθετική συμπεριφορά του ανιψιού μου;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Η αδελφή μου χώρισε πριν 6 μήνες. Ο ανιψιός μου είναι 5 χρονών και η συμπεριφορά του έχει αλλάξει πάρα πολύ –όταν παίζει τσιρίζει, όταν πάμε να του μιλήσουμε φωνάζει, μας διώχνει και χρησιμοποιεί εκφράσεις που δεν πρέπει. Όταν είναι στον ίδιο χώρο με τον δικό μου γιο, γίνεται πόλεμος. Έχω πει στην αδελφή μου να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό και η απάντηση της είναι πως είναι μια χαρά και δεν έχει τίποτα. Ρώτησε και της είπαν, λέει, ότι τα κάνει όλα αυτά επηρεασμένος από τα παιδικά στην τηλεόραση. Πέρα απ’ όλ’ αυτά, η συμπεριφορά του σε ‘μένα, στους παππούδες και στην αδελφή μου είναι τέτοια.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: lifeandhealth.org

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η αδερφική σχέση είναι τόσο σημαντική και μπορεί να προσφέρει μια σχέση στην πορεία της ζωής μέσα στα όμορφα μα και στις δυσκολίες. Είναι πολύ όμορφο εκ μέρους σας που θέλετε να φροντίσετε τον ανιψιό σας. Αυτή τη στιγμή που αναγνωρίζετε ότι δυσκολεύεται και που και ο ίδιος το εκφράζει με κάθε τρόπο, έχετε αρχικά να σκεφτείτε τα εξής. Η σχέση με την αδερφή σας είναι τόσο κοντινή ώστε να μπορέσει να σας ακούσει; Μην ξεχνάτε, ο ανιψιός σας φωνάζει γιατί μπορεί, η αδερφή σας όμως δυσκολεύεται σε πολλά επίπεδα, αλλά δεν μπορεί να φωνάξει. Επομένως, αρχική σας μέριμνα είναι εκείνη. Μιλήστε μαζί της, συζητήστε για το πώς νιώθει με όλες αυτές τις νέες εξελίξεις και συνθήκες. Εάν χρειαστεί βοήθεια για την προσωπική της πορεία αλλά και για το γονικό της ρόλο, προτρέψτε την να τη ζητήσει.

Η φάση ενός διαζυγίου, δεν είναι ποτέ ούτε ευχάριστη ούτε σύντομη. Αφορά ώρες υπομονής, ώρες απελπισίας , ώρες βαθιάς επεξεργασίας μέχρι να παρθεί η απόφαση. Επιπλέον ακολουθούν ώρες συζητήσεων, διαπραγματεύσεων, αλλαγών, διεκδικήσεων. Όλες αυτές οι ώρες κρατούν μήνες, χρόνια. Αντιστοιχεί απόλυτα λοιπόν σε ένα παιδί με πλήρη αντίληψη να αντιδρά σε όλο αυτό με όποιον τρόπο έχει διαθέσιμο. Μπορούμε να το καταλάβουμε. Το ερώτημά σας σαφώς είναι πώς μπορούμε όχι απλά να καταλάβουμε, αλλά να φροντίσουμε κιόλας, Και απαντώ, όσο πιο σύντομα βελτιωθούν οι συνθήκες που παράγουν την ανησυχία του, τόσο πιο καλή θα βλέπετε την πορεία του. Και αυτές οι συνθήκες δεν είναι δικό του θέμα. Επομένως, η φροντίδα σας έχει να στραφεί αλλού για να αποδώσει!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v