Πώς να πλένετε σωστά τα μαξιλάρια σας

Πώς να πλένετε σωστά τα μαξιλάρια σας

Μπορεί να μην είναι από τις δουλειές που κάνουμε συχνά, ωστόσο πρέπει να πλένουμε καλά τα μαξιλάρια ανά 3 έως 6 μήνες γιατί η βρωμιά συσσωρεύεται ακόμα κι αν δεν την βλέπουμε. Όταν φτάσει αυτή η ώρα, λοιπόν, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, μην ξεχάσετε να ελέγξετε την ταμπέλα για τις οδηγίες πλυσίματος.

Διαφορετικά, αν έχει ξεθωριάσει ή δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες, ακολουθήστε αυτά τα βήματα…

Για τα πουπουλένια μαξιλάρια

Βήμα 1ο: Βεβαιωθείτε ότι το απορρυπαντικό δεν έχει λευκαντικές ουσίες ή χλωρίνη. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα απορρυπαντικό που προορίζεται για μάλλινα ή μετάξι.

Βήμα 2ο: Βάλτε μόνο μέχρι 2 μαξιλάρια μέσα στο πλυντήριο και ρυθμίστε το στη χαμηλή θερμοκρασία. Αν έχετε να πλύνετε ένα μόνο μαξιλάρι, μπορείτε να προσθέσετε και μερικές πετσέτες για να εκμεταλλευτείτε τον άδειο χώρο.

Βήμα 3ο: Αφήστε τα να πλυθούν.

Βήμα 4ο: Μετά την πλύση, θα πρέπει να τα στίψετε καλά δύο φορές για να σιγουρευτείτε ότι έχει απομακρυνθεί όλο το απορρυπαντικό.

Βήμα 5ο: Αν έχετε στεγνωτήριο, βάλτε τα μαξιλάρια μέσα μαζί με μια μπάλα του τένις και ρυθμίστε το στη χαμηλή θερμοκρασία (με το κόλπο αυτό, τα μαξιλάρια δεν θα χάσουν τη φόρμα τους). Αφού τα απομακρύνετε, τινάξτε τα κάθε 15 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Διαφορετικά, «ξαπλώστε» τα σε μια πετσέτα και βάλτε τα σε οριζόντια θέση στην απλώστρα.

Ωστόσο, να ξέρετε ότι αν βάλετε τα πουπουλένια μαξιλάρια στο πλυντήριο, υπάρχει ο κίνδυνος να «κάτσουν» έπειτα από τρεις, τέσσερις πλύσεις.

Αν πρέπει να τα πλύνετε στο χέρι, το μυστικό για να γίνουν ολόλευκα είναι να τα μουλιάσετε για λίγο σε διάλυμα πράσινου σαπουνιού και να τα αφήσετε να στεγνώσουν χωρίς, όμως, να τα στύψετε.

Για τα μαξιλάρια από πολυέστερ

Βήμα 1ο:  Τοποθετήστε δύο μαξιλάρια στον κάδο του πλυντηρίου και προσθέστε μία μικρή ποσότητα απορρυπαντικού στην ειδική θήκη. Αν είναι μικρά, προσθέστε λίγες πετσέτες -το κόλπο αυτό είναι καλό για να ισορροπήσετε το βάρος μέσα στον κάδο.

Βήμα 2ο: Ρυθμίστε το πλυντήριο στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ρούχα με χλιαρό ή κρύο νερό.

Βήμα 3ο: Μόλις τελειώσει η πλύση, ρυθμίστε το πλυντήριο και στο στίψιμο ή στίψτε τα στο χέρι.

Βήμα 4ο: Αν έχετε στεγνωτήριο, ακολουθήστε ίδια διαδικασία με τα πουπουλένια μαξιλάρια. Στην αντίθετη περίπτωση, τοποθετήστε σε μια καθαρή πετσέτα στην απλώστρα, οριζόντια.

Για τα μαξιλάρια από αφρολέξ

Βήμα 1ο: Γεμίστε το νιπτήρα ή την μπανιέρα με ζεστό νερό και λίγο απορρυπαντικό.

Βήμα 2ο: Βάλτε μέσα το μαξιλάρι και αρχίστε να το πλένετε πιέζοντάς το ελαφρά με κινήσεις που θυμίζουν μασάζ. Σταματήστε μόλις δείτε ότι έχει απορροφηθεί όλο το απορρυπαντικό.

Βήμα 3ο: Στο τέλος, πιέστε το μαξιλάρι για να φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα νερού και στη συνέχεια γεμίστε πάλι τον νιπτήρα ή την μπανιέρα με καθαρό νερό.

Βήμα 4ο: Ξεπλύνετε πολύ καλά μέχρι να είστε σίγουρη ότι έχει απομακρυνθεί όλο απορρυπαντικό και στίψτε το ελαφρά. Έπειτα, τοποθετήστε το πάνω σε μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο. Μην το βάλετε στο στεγνωτήριο, γιατί η θερμότητα είναι πολύ πιθανό ότι θα τα καταστρέψει.

Πώς θα αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες

Αίμα

Θα χρειαστείτε λίγα κομμάτια ύφασμα, κρύο νερό, αλάτι και οξυζενέ.

Αφού τα συγκεντρώσετε, βυθίστε την λεκιασμένη με αίμα περιοχή στο νερό. Μόλις ο λεκές απορροφήσει το νερό, καλύψτε τον με αλάτι και αφήστε το να στεγνώσει περίπου για 2 ώρες. Προσέξτε να μην βάλετε ζεστό νερό γιατί ο λεκές θα «κάτσει» στο μαξιλάρι και δεν θα βγει εύκολα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλάτι και πάρτε ένα κομμάτι ύφασμα, στο οποίο θα ρίξετε λίγο οξυζενέ και αρχίστε να τρίβετε μέχρι να δείτε… φουσκάλες. Μόλις εξαφανιστούν, αφαιρέστε το οξυζενέ με ένα άλλο καθαρό κομμάτι ύφασμα.

Αφήστε το να στεγνώσει φυσικά, στον ήλιο.

Μακιγιάζ



Θα χρειαστείτε μία οδοντόβουρτσα και λευκές χαρτοπετσέτες.

Το μίγμα που θα χρησιμοποιήσετε αλλάζει ανάλογα με το προϊόν. Συγκεκριμένα:

-Για το κραγιόν, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα.

-Για τη μάσκαρα, το eyeliner, το ρουζ, την πούδρα και τις σκιές ματιών λίγο απορρυπαντικό θα κάνει όλη τη δουλειά.

-Για το makeup, χρησιμοποιήστε οξυζενέ.

Με τις χαρτοπετσέτες, προσπαθήστε να αφαιρέσετε το μακιγιάζ με προσεκτικές κινήσεις για να εξαπλωθεί ο λεκές. Έπειτα, ρίξτε μία μικρή ποσότητα στο επίμαχο σημείο. Για το απορρυπαντικό θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγες μόνο σταγόνες νερό.

Αρχίστε να απλώνετε το μίγμα πάνω στον λεκέ με τα δάχτυλά σας και μετά τρίψτε τον ελαφρά με μια οδοντόβουρτσα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις.

Στο τέλος, πλύντε κανονικά το μαξιλάρι, ανάλογα με το υλικό του.

Λάδι

Θα χρειαστείτε υγρό απορρυπαντικό πιάτων, ζεστό νερό και ένα κομμάτι ύφασμα.

Ρίξτε μία μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πάνω στον λεκέ και μετά τρίψτε με το πανί. Στη συνέχεια, αφήστε το μίγμα να δράσει για 3-5 λεπτά. Είναι σημαντικό, όμως, να μην το ξεχάσετε και να μην στεγνώσει -υπάρχει ο κίνδυνος ο λεκές να «ποτίσει» το μαξιλάρι.

Αφού ακολουθήσετε αυτά τα βήματα, πλύντε κανονικά το μαξιλάρι, ανάλογα με το υλικό του.

Εκτός από το να τα πλένετε, όμως, εξίσου σημαντικό είναι να αερίζετε τα μαξιλάρια μια φορά τον μήνα, αφού έχετε αφαιρέσει τη μαξιλαροθήκη.

Πηγή: littlethings.com

v