Ο γιος μου από τότε που ξεκίνησε παιδικό σταθμό, δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν είμαι δίπλα του. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω.

Ο γιος μου από τότε που ξεκίνησε παιδικό σταθμό, δεν μπορεί να κοιμηθεί αν δεν είμαι δίπλα του. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω.
Ερώτηση:
Ο γιος μου, 2,5 ετών, μια βδομάδα αφού ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό, σταμάτησε να κοιμάται μεσημέρι και κάποια βράδια ξυπνάει (ενώ δεν ξυπνούσε ποτέ ή, αν ξυπνούσε, ξανακοιμόταν αμέσως) και με φωνάζει να τον χαϊδέψω, να μου κρατάει το χέρι και δεν μ’ αφήνει να φύγω! Κλαίει ασταμάτητα. Τον πήγα και δύο φορές στο κρεβάτι ξημερώματα, αλλά δεν το ξανάκανα. Δεν ξέρω πραγματικά πώς να αντιμετωπίσω αυτήν την κατάσταση. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: newsapi.com.au

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι μεταβατικές φάσεις στην αναπτυξιακή πορεία των παιδιών, πράγματι, μπορεί να επιφέρουν δυσκολίες σε άλλα επίπεδα, όπως αυτό του ύπνου. Αυτό συμβαίνει καθώς ζητείται να αφομοιώσουν και να λειτουργήσουν καλά σε νέα δεδομένα, όπως ο παιδικός σταθμός και ο αποχωρισμός από τα οικεία του πρόσωπα που μέχρι πρότινος είχαν την αποκλειστικότητα του χρόνου του και της φροντίδας του. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή για το παιδί που χρειάζεται χρόνο για να επεξεργαστεί και κυρίως για να καταγράψει ποιο είναι το όφελος του από τη νέα αυτή συνθήκη.

Προς το παρόν λοιπόν, νιώθει ότι στερείται τη μητέρα του κι έτσι ζητά να τον φροντίσει τη νύχτα καθώς ξέρει ότι εκείνη την ώρα δεν έχετε άλλες υποχρεώσεις, επομένως μπορεί να σας χαρεί αποκλειστικά. Δεν είναι περίεργο που το ζητάει. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε για να προχωρήσετε τόσο εσείς όσο και εκείνος στην επόμενη φάση, είναι να του δίνετε αποκλειστικό χρόνο την ημέρα όσο αυτό είναι δυνατό. Έτσι, με το δικό του ρυθμό, θα μάθει ότι μπορεί να χαίρεται τη σχέση και τη φροντίδα από τη μητέρα του, παράλληλα όμως τον ελευθερώνετε να αναπτύξει και άλλες σημαντικές σχέσεις! Μιλώντας μαζί του με οποιαδήποτε αφορμή την ημέρα, του λέτε πόσο πολύ τον χαίρεστε που μεγαλώνει και ρωτάτε τι χρειάζεται προκειμένου να το καλύψετε πριν την ώρα του ύπνου. Χαϊδέψτε τον, κρατήστε τον, αγκαλιάστε τον πολύ όσο είστε ξύπνιοι και παράλληλα φροντίζετε να του μάθετε πόσο πολύτιμος είναι ο ύπνος του για το μεγάλωμά του! Πόσο διαφορετικός ξυπνάει κάθε πρωί; Πόσα πράγματα έχει κατακτήσει σε αυτές τις ώρες ύπνου; Για φανταστείτε!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v