Ο 12χρονος γιος μου «χαϊδεύτηκε» με έναν φίλο του. Πρέπει να σταματήσουν να κάνουν παρέα και να γίνω πιο αυστηρή;

Ο 12χρονος γιος μου «χαϊδεύτηκε» με έναν φίλο του. Πρέπει να σταματήσουν να κάνουν παρέα και να γίνω πιο αυστηρή;
Ερώτηση:
Έχω ένα αγοράκι 12 ετών και σήμερα μου είπε πως είχε δει μια ταινία στην τηλεόραση που είχε σεξουαλική πράξη. Από περιέργεια, με έναν φίλο του, σκέφτηκαν να χαϊδέψουν ο ένας τον άλλον για να δουν πώς είναι αυτή η αίσθηση. Μου είπε πως δεν τους άρεσε και σταμάτησαν έπειτα από λίγο. Όλη τη μέρα, πριν μου μιλήσει, ήταν χάλια, γιατί ένιωθε πως έκανε κάτι κακό, πως εμείς δεν θα τον αγαπούμε πια, πως δεν είναι καλό παιδί και πως δεν θα του έχουμε εμπιστοσύνη. Του είπα πως δεν ισχύει τίποτα απ’ αυτά και ότι φυσικά του έχω εμπιστοσύνη! Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ καλύτερα για το παιδί μου και πώς να είμαι με τον φίλο του. Ο σύζυγός μου λέει πως πρέπει σιγά σιγά να σταματήσουν να κάνουν παρέα και γενικά να γίνω περισσότερο αυστηρή. Εγώ νομίζω πως αυτό θα λειτουργήσει τελείως αρνητικά. Θα ήθελα, σας παρακαλώ και τη δική σας συμβουλή. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: psyciencia-jcne.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για το ερώτημά σας. Η αλήθεια είναι ότι από μόνο του εμπεριέχει όλες τις απαντήσεις που αναζητάτε. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας και θα φροντίσω να είμαι όσο πιο βοηθητική για εσάς, με τα δεδομένα φυσικά που μου δίνετε.

Ξεκινώντας με το ερώτημά σας, ο γιος σας δεν είναι ένα αγοράκι 12 ετών. Είναι ένας έφηβος 12 ετών. Έχει μεγάλη σημασία αυτό να το κατανοήσετε γιατί αφορά όλη την υπόλοιπη συνέχεια του ερωτήματός σας. Σαν έφηβος λοιπόν, είναι πολύ λογικό, αναμενόμενο και θεμιτό να έχει σεξουαλικές ορμές και φαντασιώσεις. Λόγω της ηλικίας του που είναι νεαρή και δεν του επιτρέπει ελεύθερα να αξιοποιήσει αυτή την επιθυμία στα πλαίσια μιας σχέσης, μετατίθεται στο αμέσως επόμενο άμεσα διαθέσιμο ερέθισμα. Αυτό μπορεί να είναι η ταινία, ο φίλος, ο καθρέπτης κ.ά. Η φιλία είναι πολύ σημαντική. Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες που οι σχέσεις με το άλλο φύλο δεν έχουν ξεκινήσει ή δεν είναι στο επίκεντρο, με το φίλο/ φίλη νιώθεις ελευθερία να αναρωτηθείς, να δοκιμάσεις, να προβληματιστείς. Δεν είναι απαραίτητο και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στο σεξουαλικό επίπεδο, αλλά σε όλα τα θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή φάση αυτή.

Το γεγονός ότι ο γιος σας το επικοινώνησε αυτό μαζί σας, σημαίνει ότι σας εμπιστεύεται και σας ζητά ουσιαστικά την ευχή σας για να μεγαλώσει! Έχει τόση αγωνία για το προχώρημά του που γυρνά συχνά πίσω να επιβεβαιώσει εάν τον καμαρώνετε. Είναι υπέροχο που του επιτρέψατε να εκφράσει την αγωνία του και που του επιβεβαιώσατε ότι τον αγαπάτε κι ότι τον εμπιστεύεστε. Σας έδωσε άλλωστε πολλή πληροφορία, χαρακτηριστικό της παιδικής κι όχι της εφηβικής ηλικίας. Φρόντισε ωστόσο, ενώ δεν υποχρεούται, να σας ενημερώσει και μάλιστα να σας πει ότι δεν επρόκειτο για επιθυμία παρά για περιέργεια. Έτσι σας ησυχάζει για όσα άλλα αναρωτιέστε.

Έχετε λοιπόν έναν γιο στη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβική. Η συμπεριφορά του είναι κάπως έτσι, μία παιδική και μία εφηβική. Το δικαιούται, γιατί είναι ακριβώς αυτή η φάση του και αντιστοιχεί να φέρεται πότε έτσι και πότε αλλιώς μέχρι να εδραιώσει τα νέα δεδομένα. Αν λοιπόν τον εμπιστεύεστε, τον περιλούζετε με αγάπη και ευχές στο προχώρημα του. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν τον φροντίζετε. Αντιθέτως, τον εμπιστεύεστε ακριβώς γιατί ξέρετε πόσο όμορφα και υπεύθυνα σκέφτεται κι όχι γιατί αγνοείτε ή δεν βλέπετε. Έχετε έναν υπέροχο νέο! Έχετε επίσης έναν σύζυγο που μαζί του μπορείτε να δείξετε στο γιο σας μια καλή προοπτική για το μέλλον του! Τι λέτε, τώρα που δεν είναι πια παιδί, αλλά έφηβος, μήπως να φροντίζατε τη σχέση με το σύντροφό σας γιατί από εσάς βλέπει τα προσεχώς;    

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v