Ο 8 μηνών γιος μου δεν μπορεί να καθίσει πολύ καλά. Είναι ανησυχητικό;

Ο 8 μηνών γιος μου δεν μπορεί να καθίσει πολύ καλά. Είναι ανησυχητικό;

Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι σχεδόν 8 μηνών και δεν κάθεται ακόμα πολύ καλά. Όταν το βάζουμε να καθίσει, συνήθως γύρω στα 5 λεπτά, γέρνει και πέφτει στα πλάγια ή μπροστά, όταν προσπαθεί να πάρει κάποιο παιχνίδι. Πρέπει να ανησυχήσω;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: mamanoko.jp

Τα ορόσημα ανάπτυξης για τα βρέφη και τα παιδιά είναι ενδεικτικά για την ψυχοκινητική τους εξέλιξη, χωρίς όμως να μπορούν να αξιολογηθούν μεμονωμένα. Ένα βρέφος, δηλαδή, αναμένεται να κάθεται με υποστήριξη της πλάτης του (με μαξιλάρι) σε ηλικία 6 μηνών, ενώ στους 9 μήνες κάθεται συνήθως σταθερά. Οι αποκλίσεις από το «αναμενόμενο» δεν είναι πάντα παθολογικές, και μπορεί να οφείλονται σε παράγοντες όπως η προωρότητα ή ακόμα και η «ιδιοσυγκρασία» του παιδιού. Ο παιδίατρος με την κλινική εξέταση και την αξιολόγηση της γενικότερης κινητικότητας και συμπεριφοράς του βρέφους θα εκτιμήσει αν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε κάθε περίπτωση.

* Η Μάρα Λουράκη είναι Επιμελήτρια Παιδίατρος Παίδων Ευρωκλινικής Παίδων. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v