Νομίζω πως η κόρη μου δεν θα μ’ αγαπήσει ποτέ…

Νομίζω πως η κόρη μου δεν θα μ’ αγαπήσει ποτέ…
Ερώτηση:
Έγινα μητέρα στα 16 μου... Έφερα στον κόσμο ένα κοριτσάκι που σήμερα είναι 34 χρόνων. Τον πατέρα της δεν τον ήθελα ποτέ μου. Στην πραγματικότητα, δεν πρόλαβα να καταλάβω τι έγινε τότε και πώς. Για το μόνο που είμαι σίγουρη είναι πως έζησα μια από τις πιο δυστυχισμένες περιόδους της ζωής μου. Εκείνος 11 χρόνια μεγαλύτερος. Προσβολές, βιασμοί, ξυλοδαρμοί για 7 ολόκληρα χρόνια. Ευτυχώς καταλάβαινα τι θα γινόταν και κάθε φορά φρόντιζα να πηγαίνω το παιδί στη μάνα μου, οπότε δεν το άφησα να τα ζήσει όλα αυτά. Κατάφερα να χωρίσω, να φύγω και να πάρω και το παιδί μαζί μου για να το σώσω και να σωθώ. Πέρασα στο Πανεπιστήμιο στα 25 μου και δούλευα τόσο πολύ, που δεν προλάβαινα να χτίσω μια ποιοτική σχέση με το παιδί μου. Δεν του μίλησα ποτέ άσχημα για τον πατέρα του, γιατί δεν ήθελα να γεμίσω με μίσος την παιδική της ψυχή. Εκείνος όμως την έκανε να με μισήσει -14 χρόνια τώρα βιώνω αποξένωση, προσβολές ανείπωτες, κακία. Κι εγώ την αγαπώ τόσο πολύ. Ποτέ δεν μ’ άφησε να την αγκαλιάσω... Τώρα παντρεύτηκε, έκανε ένα αγοράκι, τον εγγονό μου, που έχω δει 2 φορές όλες κι όλες. Πιστεύω πως η κόρη μου δεν θα μπορέσει ποτέ να μ’ αγαπήσει... Είμαι σε αδιέξοδο και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω, αφού πιστεύω πως έχω κάνει τα πάντα. Υπομονή, επιμονή, μη ανοχή των προσβολών, ανοχή, αγάπη, κατανόηση, όλα... Η κόρη μου όμως δεν έμαθε ποτέ την αλήθεια. Ξέρει μόνο όσα της λέει ο πατέρας της.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Περιγράφετε μια δύσκολη ιστορία, με διάρκεια χρόνων, που αυτό της προσθέτει ένα ακόμη δύσκολο χαρακτηριστικό, τη χρονιότητα.

Μέσα λοιπόν στην ιστορία αυτή, όποια θέση κι αν έχει ο καθένας, δεν είναι βολική. Ακόμη και ο αναγνώστης δυσκολεύεται. Μπορώ να κατανοήσω επομένως τη δική σας δυσκολία αλλά και τη δυσκολία της κόρης σας.

Από την εξέλιξή της, η ιστορία σας φαίνεται να συμπεραίνετε ότι το να συντηρείτε μια σχέση που δεν είναι καλή ή να κουκουλώνετε τη δυσκολία, δεν είναι λύση. Έτσι αποφασίσατε να κάνετε μία αλλαγή, να υπερασπιστείτε έναν νέο τρόπο ζωής και σχέσης για εσάς και την κόρη σας. Χρειάζεται ωστόσο να σκεφτείτε εάν σε αυτό το νέο τρόπο βάλατε διαφορετικά και πολύτιμα στοιχεία προκειμένου να τον υποστηρίξετε, κι αν επιπλέον λάβατε υπόψη σας ότι ωστόσο το κοριτσάκι έγινε κορίτσι, κοπέλα, γυναίκα, σύζυγος, μητέρα. Θέλω, λοιπόν, να τονίσω ότι η σχέση είναι σε διαρκή εξέλιξη όπως εύχομαι και καθεμία από εσάς.

Κάτι που έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν και δεν σας βοήθησε, αλλάξτε το και αντικαταστήστε το με κάτι καινούριο που θα σας φέρει πιο κοντά στο στόχο σας, την καλή σχέση με την κόρη σας. Για να δούμε λοιπόν τι ξέρετε από την ιστορία σας και μπορείτε να το αξιοποιήσετε. Ξέρετε ότι οι δύσκολες σχέσεις δεν σας αρέσουν κι επομένως χρειάζεται να βάλετε πολλή ομορφιά! Ξέρετε ότι το κουκούλωμα δεν σας συμφέρει, επομένως χρειάζεται να βάλετε ειλικρίνεια. Η ειλικρίνεια δεν αφορά μόνο την εκτόξευση κατηγοριών. Αφορά ειλικρινή σχέση, ειλικρινά συναισθήματα, ειλικρινή προσπάθεια, ειλικρινή αγάπη. Γνωρίζετε επίσης πόσο πολύτιμη είστε για την κόρη σας. Απόδειξη για την τεράστια αξία της σχέσης σας είναι το πόσο πληγωμένη είναι. Μιας και είστε τόσο σημαντική, δεν είναι πιο όμορφο να απολαμβάνετε περισσότερο τα θετικά στοιχεία; Κι αν απαντάτε ναι, εσείς φροντίζετε ώστε η κόρη σας να απολαμβάνει τη μοναδικότητά της ως πολύτιμο στοιχείο είσπραξης πολλής αγάπης, κι όχι ως μονομελή σκοπιά ανάμεσα σε δύο μέτωπα; Ερωτήματα που σας καλούν στην κατανόηση και στην αλλαγή.

Είναι σαφές ότι στο γραπτό σας δεν υπάρχει ερώτημα. Επομένως δεν ξέρω σε τι να απαντήσω, σας παραθέτω απλά τη σκέψη μου ελπίζοντας να είναι βοηθητική. Παρεμπιπτόντως, οι τρόποι ποτέ δεν εξαντλούνται. Εάν δεν έχετε επιτύχει το στόχο σας, τότε δεν είναι το τέλος. Τα αδιέξοδα χτίζονται και γκρεμίζονται. Πολύτιμη πυξίδα στην πορεία σας ο ξεκάθαρος στόχος.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v