Γιατί η 4 ετών κόρη μου αντιγράφει κάποιους απ’ τους φίλους της;

Γιατί η 4 ετών κόρη μου αντιγράφει κάποιους απ’ τους φίλους της;
Ερώτηση:
Γεια σας. Η κόρη μου είναι 4 ετών και με προβληματίζει το γεγονός ότι αντιγράφει διαρκώς κάποιους από τους φίλους της στο παιχνίδι. Είναι ένα παιδί αρκετά ανεξάρτητο, χωρίς γκρίνιες, συζητήσιμο, απασχολείται ευχάριστα μόνη της. Είναι ιδιαίτερα κινητική και σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ καλό προνήπιο σε όλους τους τομείς. Επειδή ακριβώς έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αναρωτιέμαι: γιατί όταν βρίσκεται με κάποιους συγκεκριμένους φίλους της τους αντιγράφει πιστά στο παιχνίδι, κάνει ακριβώς ό,τι κάνουν; Δεν το κάνει με όλους τους φίλους της, αλλά με 2-3. Κι όχι ότι κάνουν κάτι σπουδαίο, απλά τρέχουν από δω κι από κει, κουνιούνται, ό,τι «χαζομάρα» μπορεί να κάνει ένα παιδί αυτής της ηλικίας. Γιατί το κάνει αυτό; Πώς αισθάνεται με αυτά τα παιδιά και οδηγείται σε αυτή τη συμπεριφορά, ενώ με τους υπόλοιπους φίλους της αλληλεπιδρά και παίζουν μαζί; Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σαν ζωντανοί οργανισμοί είμαστε σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μας. Μας επηρεάζει και το επηρεάζουμε. Στο περιβάλλον μας, λοιπόν, υπάρχουν και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί όπως και άνθρωποι. Είναι πολύ φυσικό να παίρνουμε στοιχεία από εκείνους και ταυτόχρονα να τους δίνουμε δικά μας. Αυτή η όμορφη ανταλλαγή είναι η ίδια η ζωή!

Έτσι λοιπόν και τα παιδιά, είναι σε διαρκή επαφή με τους γύρω τους. Στην ευαίσθητη αυτή ηλικία που διαμορφώνονται διαρκώς, είναι όμορφο να δανείζονται διαφορετικά στοιχεία από διαφορετικά πρόσωπα, όχι για να μιμηθούν, αλλά για να τα κάνουν δικά τους! Έτσι, επιλέγοντας στοιχεία που τους είναι γοητευτικά, κάνουν μια νέα σύνθεση και παράγουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, εντελώς προσωπικό. Φυσικά πολλά στοιχεία έρχονται από την οικογένεια. Σε αυτή τη φάση όμως, που και οι φίλοι ξεκινούν να γίνονται σημαντικοί, εμπλουτίζονται και από εκείνους!

Μέσα σε όλα λοιπόν τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στο περιβάλλον της, επιλέγει να «δοκιμάσει» εκείνα τα οποία νιώθει ότι δεν έχει αναπτύξει η ίδια πρωτύτερα, όπως για παράδειγμα το να είναι περισσότερο ενεργητική ενώ συνήθως είναι ήσυχη. Οι συμπεριφορές λοιπόν αυτές αποτελούν αποδείξεις ότι η κόρη σας μεγαλώνει. Χαρείτε την. Είναι όμορφα όσα περιγράφεται, και βέβαια δεν μπορούν να καταγραφούν σαν χαζομάρες όταν μιλούμε για παιδιά. Είναι το παιχνίδι που αντιστοιχεί στην αναπτυξιακή αυτή φάση. Εάν στην πορεία υιοθετήσει κάποια συμπεριφορά που σας δυσκολεύει, πολύ όμορφα της μιλάτε και της εξηγείτε γιατί δεν τη συμφέρει αυτή η συμπεριφορά. Σας εμπιστεύεται και θα σας ακούσει εάν η έγνοια σας είναι το καλό της προχώρημα.

Να την χαίρεστε! 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v