9 μπαχαρικά και αρωματικά που βοηθούν στο αδυνάτισμα

9 μπαχαρικά και αρωματικά που βοηθούν στο αδυνάτισμα

Τα μπαχαρικά  είναι συστατικά που, όταν περιλαμβάνονται στη διατροφή, προσδίδουν μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό,  χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες. Τα μπαχαρι­κά, όμως,  δεν προσφέρουν μόνο γεύση στο πιάτο μας, αλλά μπορούν να εξασφαλίσουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Κάποια από αυτά, μάλιστα,  μπορούν να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος. Νέα έρευνα έδειξε, ότι η κατανάλωση αρωματικών φαγητών, μπορεί να αποδειχτεί καλή στρατηγική για να χάσουμε βάρος, υποστηρίζοντας  ότι όσο πιο δυνατό είναι το άρωμα μιας τροφής, τόσο μικρότερη είναι η ποσότητα που καταναλώνουμε.

Οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν μόνοι τους την ποσότητα του επιδορπίου και φαίνεται να έφαγαν 5 με 10 φορές λιγότερη ποσότητα από εκείνα που είχαν έντονη μυρωδιά.

Τα πολύτιμα οφέλη των μπαχαρικών για την υγεία και το αδυνάτισμα

Τα μπαχαρικά  έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενώ αρκετά από αυτά μας προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για τον οργανισμό. Αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο για να παρασκευάσουμε πιάτα νόστιμα και διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα ελαφριά και χωρίς αλάτι, η περίσσεια του οποίου, συχνά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (π.χ. αυξημένη αρτηριακή πίεση).

Μετά την κατανάλωση τους παρατηρείται παραγωγή θερμότητας που αυξάνει τις καύσεις στον οργανισμό, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Ασκούν προστατευτική δράση στην καρδιά μας, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και οι οποίες  σχετίζονται με πολλές παθήσεις,  όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος, η Νόσος Alzheimer και άλλες παθήσεις. Επιπλέον λειτουργούν ως αγχολυτικά καθώς τονώνουν και χαλαρώνουν τον οργανισμό είτε όταν καταναλώνονται με το φαγητό είτε σαν αφέψημα.

Ποια μπαχαρικά βοηθούν στην απώλεια βάρους

Δείτε ποια αποτελούν μια καλή επιλογή για τη διατήρηση μιας όμορφης σιλουέτας, δίνοντας παράλληλα μια εκλεκτή γεύση στα πιάτα σας.

Φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα)

Το τζίντζερ επιταχύνει τον μεταβολισμό –θεωρείται ότι η αύξηση μπορεί να είναι μέχρι και 20%. Κάποιοι έχουν παρατηρήσει επίσης ότι μειώνει και την όρεξη. Παρόλο όμως που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα για το τζίντζερ και το αδυνάτισμα, αν το προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή θα έχετε ένα πανίσχυρο βοήθημα στη διατήρηση ενός ισορροπημένου και υγιούς σώματος. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη και να ανακουφίσει ένα αναστατωμένο στομάχι.

Χρησιμοποιείστε το στο πλιγούρι, χτυπημένο με ξίδι για ντρέσινγκ σαλάτας ή όταν σοτάρετε μια σάλτσα. Είναι ιδανικό για κάθε ομάδα τροφίμων, από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ρύζι  μέχρι τα φασόλια, το τόφου, το κοτόπουλο, το κρέας και τα θαλασσινά. Ταιριάζει, επίσης, πολύ και σε κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Προσοχή: απαιτείται ιατρική συμβουλή για την χρήση, από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα καθώς και από τις εγκύους , ενώ καλό είναι να μη χρησιμοποιείται από παιδιά κάτω των 2 ετών

Κανέλα



Η βασίλισσα των μπαχαρικών. Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου αίματος καθώς  καθυστερεί τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα την πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής.

Σε μια  μελέτη που διεξήχθη σε 60 ενήλικες διαγνωσμένους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι όταν οι ασθενείς έπαιρναν ένα τέταρτο έως δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλα την ημέρα τα επίπεδα σακχάρου του αίματός τους και η παραγωγή ινσουλίνης άλλαξαν δραματικά –και είναι γνωστό βέβαια ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αίματος είναι στενά συνδεδεμένα με την αύξηση σωματικού βάρους και την παχυσαρκία.

Χρησιμοποιήστε τη στα μπισκότα, στα κέικ, στις αρωματικές κρέμες, στις κρέπες, στα ψωμιά, στο ρυζόγαλο και στα μήλα. Δοκιμάστε τη και σε ροφήματα όπως cappuccino, μεξικάνικος καφές και ζεστή σοκολάτα. Στη μαγειρική μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πιάτα κρεατικών και πουλερικών ή ακόμα και με τις φακές ή τα ρεβίθια στο φούρνο.

Σκόρδο



Το σκόρδο δρα σαν θερμογόνο και επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής θερμότητας στο σώμα. Επιπλέον έχει συνδεθεί με την μείωση των επιπέδων σακχάρου αίματος καθώς και σαν ενισχυτής λιπόλυσης. Το σκόρδο επίσης περιέχει αλισίνη η οποία είναι γνωστό ότι ελαττώνει τα μη υγιή λιπαρά στο σώμα.

Χρησιμοποιήστε το παντού. Βάλτε το στο σκορδόψωμο και το ελιόψωμο, στα τυριά, στις αρωματικές σούπες, σε όλες τις σάλτσες σας και στις πράσινες σαλάτες. Είναι ιδανικό για τα κρεατικά, τα ψάρια και τη γέμιση των πουλερικών. Ταιριάζει ιδανικά με το ρολό μοσχάρι, το λεμονάτο κουνέλι και το ρολό γαλοπούλας. Άλλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γεύσεις που συνοδεύονται θαυμάσια από το σκόρδο, είναι τα γεμιστά κολοκυθάκια, τα ψητά λαχανικά, το χούμους, τα ζυμαρικά με σολομό και η ψητή φέτα.

Κρεμμύδι



Βοηθάει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων δεδομένου ότι μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Προστατεύει έναντι του καρκίνου του στομάχου και άλλων μορφών καρκίνου.

Το κρεμμύδι συνδυάζεται με όλες τις γεύσεις, ειδικά με τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια. Ταιριάζει πολύ στα λαδερά, στις σαλάτες, τις σάλτσες, τις σούπες, στο γεμιστό ρολό γαλοπούλας, στο λεμονάτο κουνέλι και στο ρολό μοσχάρι.

Αποτελεί απαραίτητο συστατικό όλων των φαγητών σας που συνδυάζεται θαυμάσια με όλα τα βότανα και μπαχαρικά.

Ξύσμα εσπεριδοειδών



Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Όλοι επίσης γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο όπλο απέναντι σε κρυώματα και ιώσεις. Γνωρίζατε, όμως, ότι έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της βιταμίνης C στο αίμα τόσο χαμηλότερη είναι και η λιπώδης μάζα του σώματος; Άρα, με κάποιο τρόπο που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί πλήρως, η βιταμίνη C εκτός από πολλά άλλα οφέλη που παρέχει βοηθάει και στη λιπόλυση.

Χρησιμοποιείστε ξύσμα εσπεριδοειδών στα μακαρόνια, στα φασόλια, στο γιαούρτι, στη φρουτοσαλάτα, ακόμη και σε ζεστή σοκολάτα.

Πιπέρι Καγιέν



Αυτό το μπαχαρικό δημιουργεί θερμότητα εξαιτίας του βασικού συστατικού του, της καψαϊκίνης, που βοηθά στην καύση του λίπους και την καταστολή της όρεξης. Το πιπέρι Καγιέν επιταχύνει το μεταβολισμό, προκαλώντας της καύση περισσότερων θερμίδων.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι η κατανάλωση του κόκκινου πιπεριού μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει τις καύσεις των θερμίδων μετά την κατανάλωση των γευμάτων ειδικά στα άτομα που δεν συνηθίζουν την κατανάλωσή του. Οι διατροφικές αλλαγές δεν απαιτούν πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμοστούν και η προσθήκη λίγου καυτερού πιπεριού στο φαγητό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα μεγάλα οφέλη, ιδίως όταν συνδυάζεται με σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή.

Μαύρο πιπέρι



Αυτό το κοινό συστατικό των νοικοκυριών, βελτιώνει το μεταβολισμό εξαιτίας του κύριου συστατικού του, της πιπερίνης. Επίσης, το μαύρο πιπέρι βοηθά την πέψη και την καύση του λίπους με ταχύτερο ρυθμό. Στην πραγματικότητα, το μαύρο πιπέρι μπορεί «δυνητικά να κάψει τόσες θερμίδες, όσες το περπάτημα για 20 λεπτά», σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Το μαύρο πιπέρι ταιριάζει σχεδόν παντού! Χρησιμοποιήστε το σε όλα τα είδη κρεάτων, στις μπριζόλες, στα μπιφτέκια, στα κεφτεδάκια και στο ρολό μοσχαριού και γαλοπούλας. Παράλληλα, δοκιμάστε το σε όλα τα λαχανικά, τις σαλάτες, τα σάντουιτς, τις μαρινάδες και τις σάλτσες.

Μουστάρδα



Η μουστάρδα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τρόφιμο που βοηθά στην απώλεια βάρους. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Oxford Polytechnic της Αγγλίας, υποστηρίζουν ότι ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, μπορεί να επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό κατά σχεδόν 25%. Η μουστάρδα παράγεται από τους σπόρους σιναπιού, οι οποίοι, όταν κοπανιστούν, μετατρέπονται σε μία βαθυκίτρινη σκόνη που σε συνδυασμό με νερό ή ξίδι, μας δίνει τη μουστάρδα.

Χρησιμοποιείστε την στα dressings, στα σάντουιτς και συνδυάστε την με ψητά κρεατικά, λουκάνικα, αλλά και με πολύ λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.

Ινδικό μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη



Αυτό το φωτεινό πορτοκαλί «δυνατό» μπαχαρικό της Ινδίας, βοηθά στη διάσπαση του λίπους και ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ταιριάζει στο κοτόπουλο, κρέας, ψάρι (όπως η πέρκα), θαλασσινά, ψητά λαχανικά, πατάτες, ομελέτες, σούπες και dressings για σαλάτες. Δοκιμάστε το στα noodles και το ρύζι και βάλτε μικρές Ασιατικές πινελιές στο καθημερινό σας γεύμα.

Spice up your food, κάνει καλό!

 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v