Η 17 ετών κόρη μου βρίζει, χειροδικεί και έχει μεγάλο πρόβλημα συμπεριφοράς. Τι να κάνω;

Η 17 ετών κόρη μου βρίζει, χειροδικεί και έχει μεγάλο πρόβλημα συμπεριφοράς. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Η κόρη μου εδώ και 5 χρόνια έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, το οποίο επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο. Βρίζει, χειροδικεί και αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές. Δεν έχει φίλες και όσες είχε, τις έχει απομακρύνει. Έχω απευθυνθεί πολλές φορές σε ψυχολόγους. Όλα αυτά τα χρόνια έχει πάει μόνο 4 φορές διότι δεν θέλει. Πηγαίνω εγώ και με συμβουλεύουν πώς να χειρίζομαι την κατάσταση χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ είχε όνειρο να δώσει πανελλήνιες και να ασχοληθεί με κάποιο επάγγελμα, τώρα είναι 17 ετών αρνείται να δώσει και όταν την πηγαίνω στο φροντιστήριο κάποιες φορές δεν μπαίνει μέσα, φεύγει, πετάει την τσάντα προς το μέρος μου, βρίζει και μπαίνει στο αμάξι για να γυρίσουμε στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής ουρλιάζει, βρίζει και χειροδικεί διότι δεν θέλει να δώσει εξετάσεις ούτε να πηγαίνει φροντιστήριο. Επίσης, μου λέει ότι της στερώ το όνειρό της το οποίο είναι να γίνει διάσημη ηθοποιός. Ο σύζυγός μου είναι ευέξαπτος και έχει επιχειρήσει να τη δείρει με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν τα πράγματα. Η ψυχολόγος μου είπε ότι την αξιολόγησε ως συγκροτημένη προσωπικότητα αλλά πιεσμένη και αγχωμένη. Επίσης μου πρότεινε να τη δει ο ψυχίατρος που συνεργάζεται και αν χρειαστεί, να πάρει φαρμακευτική αγωγή. *Δεν υπήρχαν αυστηρά όρια στη διαπαιδαγώγηση. * Δεν είναι μοναχοπαίδι και είναι το πρώτο παιδί. *Ο σύζυγος δουλεύει αρκετές ώρες κι εγώ προσπαθώ να προλάβω τα πάντα. 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: thespruce.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σίγουρα η περίοδος της εφηβείας είναι μια φάση που η αμφισβήτηση είναι και χρειάζεται να είναι, το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της. Αυτό συμβαίνει, διότι τα θέματα ταυτότητας είναι στο προσκήνιο και κάθε έφηβος προκειμένου να αποφασίσει ποιος είναι, χρειάζεται να αξιολογήσει ό,τι έχει ζήσει, ό,τι έχει δει, ό,τι έχει ακούσει. Βέβαια η εφηβεία από μόνη της, δεν δικαιολογεί ακραίες απαραίτητα αντιδράσεις. Ο τρόπος λοιπόν με τον οποίο θα εκφραστεί αυτή η επιθυμητή αμφισβήτηση, εξαρτάται από τη σχέση η οποία μέχρι τότε έχει αναπτυχθεί. Μπορεί λοιπόν η εφηβεία να είναι τόπος μοιράσματος ή πεδίο μάχης.

Από τα λεγόμενά σας , η σχέση σας φαίνεται να είναι χρόνια διαταραγμένη. Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί, ωστόσο το γεγονός ότι έχετε μπει σε μια θεραπευτική διαδικασία με κάνει να εμπιστευτώ ότι για εσάς οι λόγοι είναι πιο ξεκάθαροι και άρα έχετε τρόπους να προχωρήσετε. Εάν η κόρη σας νιώθει ότι ο ψυχολόγος δεν είναι βοηθητικός για εκείνη, οφείλετε να την ακούσετε και να σεβαστείτε τον τρόπο της. Εάν εσείς κερδίζετε από τη θεραπευτική διαδικασία, τότε οφείλετε να την υπερασπιστείτε για δικό σας συμφέρον.

Η βία  σίγουρα δεν βοηθά σε κανένα επίπεδο, κάθε άλλο μόνο βλαπτική μπορεί να είναι. Εάν σας δυσκολεύει λοιπόν ο τρόπος της, διδάξτε την κάποιον διαφορετικό τρόπο που εμφανώς να τη συμφέρει περισσότερο. Εάν υπάρχουν φωνές και σηκώνονται χέρια, είναι βέβαιο ότι είστε στη λάθος κατεύθυνση, τόσο για εκείνη όσο και για εσάς. Επομένως, έχετε περιθώρια να μάθετε ακόμη πολλά τόσο για το μητρικό σας ρόλο όσο και για προσωπική χρήση. Εμπιστευτείτε έναν άνθρωπο και φροντίστε τον εαυτό σας! Το κορίτσι σας μεγαλώνει και αναρωτιέται πώς να προχωρήσει. Με αφορμή τα δικά της ερωτήματα, αναρωτηθείτε κι εσείς: πώς προχωράτε;

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v