4 καθημερινές μάχες που δίνετε με το παιδί και πώς να… τις νικήσετε

4 καθημερινές μάχες που δίνετε με το παιδί και πώς να… τις νικήσετε

Αν κάναμε ένα γκάλοπ στο οποίο θα ρωτούσαμε τις μαμάδες ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά, είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι οι απαντήσεις τους θα ήταν οι εξής: το μπάνιο, το φαγητό, η ώρα του ύπνου και η… πολύωρη προετοιμασία για έξω. Κι επειδή δεν αρκεί απλώς να παραπονιόμαστε για την κωλυσιεργία των μικρών μας, ας προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα αυτών των «μαχών» με κάποιους έξυπνους και λίγο πονηρούς τρόπους.

*Φωτογραφία: babycenter.com

Πρόκληση νούμερο 1: Ετοιμάσου, φεύγουμε!

Το σκηνικό είναι λίγο-πολύ γνωστό: εσείς έχετε αρχίσει τις ετοιμασίες από πολύ νωρίς προκειμένου να φύγετε με τα παιδιά στην ώρα σας, αλλά εκείνα αρνούνται πεισματικά να σας ακούσουν. Είτε δεν «ξεκολλάνε» από την τηλεόραση είτε κάνουν ένα τέταρτο να φορέσουν το ένα τους παπούτσι είτε απλώς... χασομεράνε. Όταν όλα αυτά, μάλιστα, γίνονται 10 λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Η έξυπνη λύση: μετατρέψτε την ετοιμασία σε παιχνίδι. Κολλήστε, για παράδειγμα, στην εξώπορτα ένα αυτοκολλητάκι και πείτε στα μικρά σας ότι όποιος ετοιμαστεί, θα πρέπει να τρέξει στην πόρτα και να το ακουμπήσει- φυσικά, ο πρώτος που θα τα καταφέρει, είναι και ο νικητής! Μπορείτε επίσης να κάνετε αγώνα για το ποιος θα βάλει τα παπούτσια και το μπουφάν του πιο γρήγορα, χρησιμοποιώντας μία κλεψύδρα από επιτραπέζια για χρονοδιακόπτη.

Πρόκληση νούμερο 2: Έλα να κάνουμε μπάνιο!

Μπορεί να λατρεύουν το μπάνιο και τις βουτιές στη θάλασσα, όταν όμως προσπαθούμε να κάνουμε τα μικρά μας να μπουν στη μπανιέρα του σπιτιού, γίνεται ένας μικρός πόλεμος. Κρυώνουν, ζεσταίνονται, δεν τους αρέσει το πέμπτο αφρόλουτρο που αλλάξατε, παραπονιούνται ότι τα μάτια τους τσούζουν, τα μαλλιά τους μπερδεύονται και μισούν το χτένισμα μετά. Έτσι, μια διαδικασία που κανονικά θα διαρκούσε μισή ώρα, καταλήγει να σας παίρνει όλο το βράδυ κι εσείς να μην ξέρετε τι πρέπει επιτέλους να κάνετε.

*Φωτογραφία: shopify.com

Η έξυπνη λύση: αρχικά, φροντίστε η τουαλέτα να είναι αρκετά ζεστή (αν έχετε αερόθερμο, είναι καλή ευκαιρία να το ανοίξετε) και γεμίστε τη μπανιέρα με παπάκια και άλλα πλαστικά παιχνίδια στα οποία το μικρό σας δύσκολα θα αντισταθεί. Για να κάνετε το λούσιμο πιο ευχάριστο και λιγότερο ενοχλητικό για το παιδί, χρησιμοποιήστε ήπια σαμπουάν και conditioner που ξέρετε ότι δεν θα ερεθίσουν τα μάτια του ούτε θα μπλέξουν περισσότερο τα μαλλιά του -τα προϊόντα της Adelco Kids, για παράδειγμα, έχουν δημιουργηθεί καθαρά γι’ αυτό τον σκοπό. Για τα παιδιά με «δύσκολα» μαλλιά-αφάνα που ξεμπερδεύονται έπειτα από πολλή προσπάθεια, δοκιμάστε ένα ειδικό σπρέι που θα απλώσετε σε νωπά μαλλιά μετά το μπάνιο, κάνοντας το χτένισμα παιχνιδάκι. Έτσι, το παιδί όχι μόνο δεν θα έχει δικαιολογίες την επόμενη φορά που θα το φωνάξετε για να μπει στο μπάνιο, αλλά θα ανυπομονεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα ολόδικά του προϊόντα.

Πρόκληση νούμερο 3: Φάε ακόμα μια μπουκίτσα...

Φτιάχνετε προσεκτικά το αγαπημένο φαγητό των παιδιών και φροντίζετε έτσι ώστε το κρέας να μην ακουμπάει το καρότο γιατί ξέρετε πως αυτό είναι αιτία μάχης. Κι εκεί που είστε σίγουρη ότι έχετε κάνει τα πάντα σωστά, το μικρό σας αρνείται ν’ αγγίξει το πιάτο του. Όσα «αεροπλανάκια» κι αν δοκιμάσετε, ό,τι κι αν του υποσχεθήκατε για μετά (αν φάει το φαγητό του), τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα.

Η έξυπνη λύση: το κόλπο που «πιάνει» περισσότερο απ’ όλα, είναι να φτιάξετε ευφάνταστα σχέδια με τα γεύματα του παιδιού όπως αυτά εδώ -μπορεί να σας πάρει λίγη ώρα παραπάνω αλλά το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο ακόμα και με τα τοστάκια του! Bonus συμβουλή: προσφέρετε αυτά τα γεύματα την ώρα του παιχνιδιού, συνδυάζοντάς τα με κάτι τόσο ευχάριστο.  

Πρόκληση νούμερο 4: Δεν θέλω να πάω για ύπνο…

Οι λόγοι είναι πολλοί: το σκοτάδι, τα τέρατα που κρύβονται κάτω απ’ το κρεβάτι, τα φαντάσματα βγαίνουν μέσα απ’ τη ντουλάπα και οι κουρτίνες στο παράθυρο που κουνιούνται ανεξήγητα. Αυτούς τους δικαιολογημένους φόβους των παιδιών, θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε αναλόγως, προσπαθώντας να… ξορκίσουμε το κακό.



Η έξυπνη λύση: φτιάξτε ένα σπρέι που εξοντώνει τα τέρατα της νύχτας και ψεκάστε μ’ αυτό το δωμάτιο του παιδιού, λίγο πριν κοιμηθεί. Επιπλέον, αφήστε το μικρό σας να φορέσει την αγαπημένη του στολή του σούπερ ήρωα αντί για πιτζάμες, που θα το κάνει να αισθάνεται πιο δυνατό. Εναλλακτικά, ακολουθήστε αυτή τη ρουτίνα: κλείστε το φως, αφηγηθείτε του την αγαπημένη του ιστορία, αγκαλιάστε το τρυφερά και καληνυχτίστε το. Έτσι, θα εξοικειωθεί με το σκοτάδι και τους κινδύνους της νύχτας.

v