Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ισότητα αντρών-γυναικών

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ισότητα αντρών-γυναικών

Το 1952 οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου ενώ μόλις το 1981 καταργήθηκε ο θεσμός της προίκας. Φαινομενικά, λοιπόν, βήματα προς την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών έχουν αρχίσει να γίνονται από τη δεκαετία του 1950, πράγμα που σημαίνει ότι, πάνω από 60 χρόνια μετά, θα έπρεπε το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων να ήταν, αν όχι ανύπαρκτο, ελάχιστο. Όμως, τα επίσημα στοιχεία από τη Eurostat επιβεβαιώνουν αυτό που υποπτευόμαστε αλλά δεν θέλαμε να παραδεχτούμε: η ισότητα στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανισότητα.

*Φωτογραφία: semneletimpului.ro

Μάλιστα, η χώρα μας έχει και μια αρνητική πρωτιά αφού παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς, το 95% των Ελληνίδων φαίνεται ότι έχει αναλάβει τη καθημερινή φροντίδα των παιδιών με το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών να φτάνει το 53%.

Η ενασχόληση με το νοικοκυριό, επίσης αποδεικνύεται καθαρά γυναικεία υπόθεση αφού η συντριπτική πλειοψηφία του 85% των Ελληνίδων φαίνεται ότι ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα με το ποσοστό των Ελλήνων αντρών να είναι μόλις 16%.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στη Σουηδία υπεύθυνοι για το νοικοκυριό είναι το 74% των γυναικών και το 56% των αντρών. Αν και ούτε αυτά τα νούμερα είναι ιδανικά, είναι σίγουρα καλύτερα από τα δικά μας και για να τα πετύχουμε, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Η... απογοήτευση όμως δεν σταματά εδώ. Η ανεργία και η επαγγελματική ανέλιξη είναι ένας ακόμα τομέας στον οποίο η χώρα μας αποδεικνύεται ότι έχει μείνει πίσω όσον αφορά την ισότητα των φύλων. Και πάλι θ΄αφήσουμε τους αριθμούς να πουν την αλήθεια. Συγκεκριμένα, η ανεργία στις γυναίκες έχει σκαρφαλώσει στο 28,1% έναντι του σαφώς μικρότερου 19,9% των ανδρών με το ποσοστό απασχόλησης να είναι 61% για τους άντρες και 43,3% για τις γυναίκες.

Ακόμα και για όσες κυνηγούν μια καλή καριέρα, τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά αφού μόλις 1 στα 4 διευθυντικά στελέχη στη χώρα μας είναι γυναίκες με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι λίγο μεγαλύτερος (33%). 

Ανισότητα, όμως, υπάρχει ακόμα και στις αμοιβές αφού οι γυναίκες – δυστυχώς για άλλη μια φορά- πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες.

Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα επίσημα στοιχεία σχετικά με την ζωή των ανδρών και των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Πηγές: statistics.gr, euro2day.gr, ΑΜΕ- ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v