Ο 5 ετών γιος μου ουρεί και κάνει κακά πάνω του πολύ συχνά. Τι μπορεί να φταίει;

Ο 5 ετών γιος μου ουρεί και κάνει κακά πάνω του πολύ συχνά. Τι μπορεί να φταίει;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ο γιος μου είναι 4 χρονών και 10 μηνών. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, έχει ουρήσει τρεις φορές πάνω του κι άλλες τόσες έχει κάνει κακά του, αλλά μόνο στο σχολείο. Στο σπίτι πηγαίνει μόνος του στην τουαλέτα κανονικά. Τον ρωτήσαμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και μια λέει ότι δεν τον βλέπει η δασκάλα, μία ότι ντρέπεται και μία ότι δεν το καταλαβαίνει. Φοράει πάνα μόνο το βράδυ. Την τελευταία εβδομάδα έχει κάνει δύο φορές κακά του πάνω του και δύο φορές, τσίσα.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναπτυξιακά η κατάκτηση του ελέγχου των σφιγκτήρων είναι μια πολύ σημαντική φάση για το μεγάλωμα του παιδιού. Χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός και πολύ τρυφερότητα από τους γονείς έτσι ώστε το παιδί να μην καταγράψει τον εαυτό του σαν ανεπαρκή και να μην ενοχοποιηθεί εάν δεν το κατακτήσει στον επιθυμητό χρόνο. Η κατανόηση και η υποστήριξή σας σ' αυτόν τον στόχο του, είναι εξαιρετικής σημασίας.

Μιλάτε λοιπόν αρχικά για ενούρηση. Η ενούρηση, σε επίπεδο διάγνωσης, ορίζεται ως η απώλεια ούρων για τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών και άνω, και αφορά παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών, χρονολογικής και νοητικής ηλικίας. Επιπλέον, εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, διακρίνεται σε πρωτοπαθή ενούρηση, για παιδιά που δεν είχαν κατακτήσει ποτέ τον έλεγχο των σφιγκτήρων, και σε δευτεροπαθή, για παιδιά που είχαν κατακτήσει τον έλεγχο για τουλάχιστον ένα έτος, και απώλεσαν αυτήν την κατάκτηση αργότερα. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας καθώς εκείνος θα προβεί σε οργανικό έλεγχο και θα σας βοηθήσει να δρομολογήσετε το πώς θα κινηθείτε.

Όσο αφορά την εγκόπριση, αρχικά επίσης χρειάζεται να αποκλειστούν τα οργανικά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια εικόνα. Ως διάγνωση, ορίζεται η επαναλαμβανόμενη απώλεια κοπράνων σε ακατάλληλα μέρη για τουλάχιστον μια φορά το μήνα τους τελευταίους τρεις μήνες και αφορά παιδιά χρονολογικής και νοητικής ηλικίας 4 ετών και άνω. Όπως η ενούρηση, έτσι και η εγκόπριση διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

Οι παθήσεις αυτές είναι συνηθέστερες στα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια και μάλιστα πολύ συχνά, κατά 40-50%, τα παιδιά που εμφανίζουν εγκόπριση εμφανίζουν και ενούρηση. Όπως προανέφερα, η στάση της οικογένειας σε όλο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική. Ενώ λοιπόν αρχικά, έχετε να φροντίσετε σωματικά το παιδί σας πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του παιδιάτρου, έπειτα έχετε να το φροντίσετε και ψυχολογικά γιατί πρωτίστως είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο. Αγκαλιάστε τον, καμαρώστε τον, κοιτάξτε τον πολύ τρυφερά έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αναπτύξει τρόπους που δεν τον συμφέρουν ώστε να έχει την προσοχή σας. Σαφώς, εάν δείτε ότι έχουν διάρκεια αυτά τα συμπτώματα θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό λόγω των έντονων συναισθημάτων που διεγείρουν, έτσι ώστε να το αντιμετωπίσετε άμεσα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v