Παιδικός διαβήτης: Ελευθερία στη ζωή των παιδιών με διαβήτη!

Παιδικός διαβήτης: Ελευθερία στη ζωή των παιδιών με διαβήτη!

Η καθημερινότητα ενός παιδιού με διαβήτη, αλλά και των γονέων του, είναι σίγουρα διαφορετική και απαιτητική. Σαν γονιός, νιώθετε την ανάγκη να προστατεύσετε την υγεία του παιδιού σας κάθε στιγμή της ημέρας, φροντίζοντας για τον τακτικό έλεγχο της γλυκόζης του. Ένα παιδί, όμως, πρέπει να είναι ελεύθερο να χαρεί την καθημερινότητά του και σίγουρα αν την γεμίζετε με απαγορεύσεις, στερήσεις και ενοχές δεν θα το βοηθήσετε. Ούτε θα εξασφαλίσετε την  αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη.

Με τον αριθμό των παιδιών και εφήβων με διαβήτη τύπου 1 ολοένα να αυξάνεται στη χώρα μας, οπωσδήποτε δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση που θα βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που φέρνει ο διαβήτης στη ζωή τους. Όμως, ο διαβήτης δεν πρέπει να αποτελεί πια ταμπού, καθώς όλοι όσοι συναναστρέφονται με παιδιά –γονείς, εκπαιδευτικοί ή προπονητές- οφείλουν να γνωρίζουν τα βασικά που θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν μια υπογλυκαιμία, να νιώσουν άνετα να ελέγξουν τη γλυκόζη τους στο σχολείο και να απολαύσουν τις δραστηριότητές τους, χωρίς να νιώσουν ανασφάλεια και συστολή.

Ελευθερία στη ζωή του

Φυσικά, σαν γονιός ενός παιδιού με διαβήτη πάντα θα έχετε την αγωνία εάν το παιδί θυμήθηκε να μετρήσει τη γλυκόζη τρυπώντας το δακτυλάκι του στο σχολείο και πώς θα αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό υπογλυκαιμίας.

Πλέον, μπορείτε να απελευθερώσετε το παιδί από το καθημερινό τρύπημα στα δάκτυλα, και εσάς από το άγχος της συστηματικής και τακτικής μέτρησης γλυκόζης. Χάρη στο καινοτομικό σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης FreeStyle Libre, μπορείτε να επιτύχετε καλύτερη διαχείριση του διαβήτη, απλά με μια σάρωση!



Πώς; Με έναν μικρό και διακριτικό αισθητήρα που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα και με τη συσκευή ανάγνωσης την οποία σαρώνετε ανά πάσα στιγμή επάνω από τον αισθητήρα, χωρίς να χρειαστεί το παιδί να σηκώσει ούτε το μανίκι του! Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη, διακριτική, και μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ακόμη και επάνω από τα ρούχα. Σε ένα δευτερόλεπτο το παιδί ή εσείς μπορείτε να δείτε την τρέχουσα τιμή γλυκόζης, το ρυθμό μεταβολής γλυκόζης τα επόμενα λεπτά και αν αυτή αυξάνει, μειώνεται ή παραμένει σταθερή, καθώς και ένα ιστορικό γλυκόζης 8 ωρών.

Aκόμη κι αν δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση ελευθερία προσφέρει αυτό σε εσάς και το παιδί σας καθημερινά, μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες:

Κάντε το να νιώσει άνετα στο σχολείο

30 ώρες την εβδομάδα στο σχολείο είναι για το παιδί ολόκληρος ο κόσμος του, ενώ για εσάς ατέλειωτες ώρες ανησυχίας για τον έλεγχο γλυκόζης. Με το σύστημα FreeStyle Libre το παιδί (με τη συνδρομή αν χρειάζεται και του καθηγητή/ φροντιστή του) μπορεί να σαρώνει διακριτικά, οποιαδήποτε στιγμή, για να δει τη γλυκόζη του. Το σύστημα καταγράφει το ιστορικό γλυκόζης, και άρα μπορείτε κι εσείς να το ελέγξετε αργότερα, όταν γυρίσει στο σπίτι για να αποκτήσετε πλήρη εικόνα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το βέλος τάσης που εμφανίζεται σε κάθε σάρωση μπορεί να βοηθήσει το παιδί, με την επίβλεψη ενός εκπαιδευτικού, να προλάβει μια ανεπιθύμητη υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία. Και όλα αυτά, διακριτικά, χωρίς να νιώθει ότι τραβά επάνω του τα βλέμματα των συμμαθητών του.

Μην του στερείτε τις δραστηριότητες

Τα παιδιά έχουν ενέργεια, έχουν ταλέντα, τα οποία θα πρέπει να τους δίνουμε τη δυνατότητα να εξελίσσουν. Κολυμβητήριο, γυμναστήριο, χορός και τόσες ακόμα δραστηριότητες, είναι πολύ σημαντικές και για ένα παιδί με διαβήτη. Με το σύστημα FreeStyle Libre το παιδί απολαμβάνει μεγαλύτερη ελευθερία σε όλες τις δραστηριότητες, αφού δεν θα χρειάζεται να τις διακόπτει για να ελέγξει τη γλυκόζη του με τρύπημα στα δάκτυλα. Μια σάρωση αρκεί για να έχετε άμεση εικόνα της γλυκόζης του και σας επιτρέπει να δείτε πώς οι δραστηριότητες επηρεάζουν το σάκχαρό του.

Πηγαίνετέ το στο πάρτι

Η κοινωνικοποίηση είναι ό,τι σημαντικότερο για κάθε παιδί. Το παιδί με διαβήτη δεν διαφέρει ούτε σε αυτό. Φροντίστε, με τις σωστές διατροφικές συμβουλές και ακολουθώντας ένα υγιεινό μοτίβο διατροφής να το κάνετε να νιώσει άνετα στην παρέα του, χωρίς στερήσεις και υπερβολές. Φυσικά, με τη βοήθεια του FreeStyle Libre και με αναφορές εύκολες στην κατανόηση, μπορείτε να βλέπετε την επίδραση της διατροφής του στο σάκχαρό του και να αντιδράτε άμεσα.

Φιλήστε το για καληνύχτα

…και μην το ξυπνήσετε ποτέ ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να τρυπήσετε το δακτυλάκι του! Γιατί με το σύστημα FreeStyle Libre μπορείτε απλά να σαρώνετε για να παρακολουθείτε τη γλυκόζη του με ασφάλεια. Πλέον, έχετε για πρώτη φορά τον έλεγχο στα χέρια σας, καθώς το σύστημα FreeStyle Libre θα σας δώσει μια πλήρη εικόνα της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα σας αποκαλύψει πιθανές τάσεις υπογλυκαιμίας, που πιθανόν να περνούσαν ανεπίγνωστες μέχρι τώρα.



Κι ακόμη κι όταν θα μεγαλώσει, ή ακόμη κι αν το παιδί σας βρίσκεται ήδη στην εφηβεία, το FreeStyle Libre θα του προσφέρει την ελευθερία που χρειάζεται, καθώς ενδείκνυται για χρήση σε ηλικίες 4-17 ετών.

Εάν είστε σωστά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για την καθημερινότητα με τον διαβήτη, η ζωή του παιδιού θα εξακολουθήσει να είναι φυσιολογική και γεμάτη χαρά και ξεγνοιασιά, έτσι όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι.

v