8 λογοτεχνικοί θησαυροί που θα ταξιδέψουν τη φαντασία των παιδιών

8 λογοτεχνικοί θησαυροί που θα ταξιδέψουν τη φαντασία των παιδιών

Τα βιβλία ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να διευρύνουν τα παιδιά τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν την -έτσι κι αλλιώς- αχαλίνωτη φαντασία τους. Τα κλασικά αριστουργήματα που έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στον χρόνο είναι ιδανικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Δείτε επτά κλασικά βιβλία, με τα οποία κάθε μικρός αναγνώστης θα ταξιδέψει σε κόσμους που δεν έχει ξαναδεί.

*Φωτογραφία: mall10.ir

Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ

Συγγραφέας: Τζόναθαν Σουίφτ

Πρόκειται για ένα κλασικό βιβλίο που σατιρίζει την κοινωνία μας με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Στις σελίδες του, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες θα γνωρίσουν μικροσκοπικούς ανθρώπους, γίγαντες, ακόμα και... άλογα που κυβερνούν τους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα θα πάρουν σημαντικά μηνύματα.

Για παιδιά από 8 ετών.

Εδώ θα το βρείτε σε σκληρόδετη έκδοση και με ξεχωριστή εικονογράφηση.

Δον Κιχώτης

Συγγραφέας: Μιγκέλ Ντε Θερβάντες

Ποιος από εμάς δεν έχει ταξιδέψει με τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη, που στην πραγματικότητα ήταν αγρότης; Ο Αλόνσο Κιχάνο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, αποφασίζει να «οργώσει» την τότε Ισπανία και φυσικά να κερδίσει την Δουλτσινέα, τη γυναίκα που του έχει κλέψει την καρδιά.  Ο Θερβάντες κάνει τα παιδιά μάρτυρες στις ξεκαρδιστικές αλλά και συγκινητικές περιπέτειες του ιππότη και τα βάζει μέσα στον φανταστικά περίεργο κόσμο του.

Για ηλικίες από 8 ετών.

Δείτε το εδώ.

*Φωτογραφία: minoas.gr

Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες

Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν 

… διά χειρός Ιουλίου Βερν, ενός από τους πρώτους συγγραφείς που τόλμησαν να ασχοληθούν με την επιστημονική φαντασία. Ο πρωταγωνιστής, Φιλέας Φογκ, βάζει στοίχημα ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες και ταξιδεύει σε γη, ουρανό, θάλασσα και φεγγάρι. Θα τα καταφέρει τελικά;

Εδώ θα το βρείτε για παιδιά από 5 ετών και πάνω σε μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά ενώ εδώ σε διασκευή του Αντώνη Παπαθεοδούλου για ηλικίες από 6 ετών.

Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας

Συγγραφέας: Ρόαλντ Νταλ

Ακόμα κι αν έχετε δει με το παιδί την ομώνυμη ταινία, αξίζει να του κάνετε δώρο ένα κλασικό βιβλίο-παραμύθι που, αν και γραμμένο 53 χρόνια πριν, διαβάζεται με μεγάλη ευχαρίστηση. Ένα εργοστάσιο σοκολάτας, ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης του και πέντε παιδιά με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα θα ταξιδέψουν τους μικρούς αναγνώστες σε ένα σοκολατο-ταξίδι με πολλά σημαντικά μηνύματα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών.

Δείτε το εδώ

*Φωτογραφία: giaenadiaforetikosxoleio.wordpress.com

Παραμύθι χωρίς όνομα

Συγγραφέας: Πηνελόπη Δέλτα

Λίγο διαφορετικό από τις υπόλοιπες προτάσεις,  το ξεχωριστό παραμύθι της δικής μας Πηνελόπης Δέλτα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Η ιστορία του διαδραματίζεται σε μια φανταστική χώρα, ο βασιλιάς της οποίας την οδηγεί στην παρακμή. Το παραμύθι είναι γεμάτο αλληγορίες και διαχρονικά μηνύματα που αξίζει να πάρει κάθε παιδί.

Για παιδιά από 9 ετών.

Θα το βρείτε εδώ

*Φωτογραφία: public.gr

Ροβινσώνας Κρούσος

Συγγραφέας: Ντάνιελ Ντεφόου

Ο ναυαγός Ροβινσώνας Κρούσος προσπαθεί να επιζήσει σε ένα νησί, στο οποίο για πολλά χρόνια πιστεύει ότι είναι μόνος του. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα καταφέρει τελικά να γυρίσει στην πατρίδα του; Ενδείκνυται για όσα παιδιά αγαπάνε την περιπέτεια και την αγωνία!

Για ηλικίες από 7 ετών.

Δείτε το εδώ

Φρουτοπία

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς

Σκίτσα: Μαρουλάκης Νίκος

Τα πρώτα κόμικ της Φρουτοπίας κυκλοφόρησαν μόλις το 1983, ωστόσο πιστεύουμε ότι το ξεχωριστό αυτό έργο του Τριβιζά μπορεί άνετα να κατέχει μία θέση στη λίστα μας. Πρωταγωνιστής είναι ο δημοσιογράφος Πίκος Απίκος που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο ενός μανάβη που χάθηκε. Μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα ταξιδέψουν σε έναν κόσμο διαφορετικό, με ξεχωριστούς ήρωες…

Θα το βρείτε online εδώ

*Φωτογραφία: ianos.gr

Ιστορία χωρίς τέλος

Συγγραφέας: Μιχαέλ Έντε

Για λίγο μεγαλύτερα, η «Ιστορία χωρίς τέλος» είναι η ιδανική επιλογή για να έρθουν σε επαφή με έναν κόσμο πέρα από την πραγματικότητα. Ο συγγραφέας, Μίχαελ Έντε, σε κάθε χαρακτήρα του βιβλίου του «βλέπει» και κάτι διαφορετικό και μας μεταφέρει στην πραγματικότητα και στα όνειρα. 

Θα το βρείτε εδώ

Για εφήβους από 14 ετών. 

v