Από τότε που γεννήθηκε το αδερφάκι της η 19 μηνών κόρη μου δεν με θέλει...

Από τότε που γεννήθηκε το αδερφάκι της η 19 μηνών κόρη μου δεν με θέλει...
Ερώτηση:
Πριν 2 μήνες, γέννησα το δεύτερο παιδάκι μου. Η μεγάλη μου είναι 19 μηνών και, ενώ μέχρι πριν γεννήσω ήταν πολύ ήρεμη και περνούσαμε όλη την ημέρα μαζί, τώρα έχει γίνει νευρικό παιδί. Δεν κοιμάται καλά, κλαίει και γκρινιάζει και –το χειρότερο- δεν θέλει εμένα, παρά μόνο τον πατέρα της, παρ’ όλο που εκείνος δεν έχει τις ίδιες αντοχές με ‘μένα και εκνευρίζεται ευκολότερα. Το καταλαβαίνω ότι ζηλεύει που έχει χάσει την αποκλειστικότητα, αλλά το γεγονός ότι δεν θέλει ούτε να την αγκαλιάζω με στεναχωρεί πολύ. Δεν ξέρω τι να κάνω.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια, είναι επίσης μια φάση που απαιτεί πολλές μετακινήσεις όλων των μελών της οικογένειας και είναι διαφορετικά απαιτητική από τον ερχομό του πρώτου παιδιού. Αρχικά λοιπόν, εσείς είστε πλέον γονείς δύο παιδιών κι όχι ενός. Αυτόματα τα δυναμικά της οικογένειας πολλαπλασιάζονται, κι έχετε δυνατότητα να αναπτύσσετε ξεχωριστές και διαφορετικές σχέσεις μεταξύ σας! Αυτό είναι υπέροχο! Επιπλέον, η πρώτη κόρη σας, απέκτησε την ιδιότητα της αδερφής που προηγουμένως δεν είχε. Σαφέστατα όλα αυτά τα νέα δεδομένα φέρουν δυσκολία. Εκτός όμως από δυσκολία στην αρχή, φέρουν και άπειρες δυνατότητες εξέλιξης και εμπλουτισμού για όλους σας. 

Οι δύο μήνες που έχει έρθει το μωρό σας στον κόσμο, είναι ένα σύντομο διάστημα για όλους σας. Το πρώτο σας κορίτσι, είναι ούτως ή άλλως μικρό ηλικιακά, επομένως η γκρίνια και τα κλάματα που αναφέρετε ταιριάζουν στη δική της αναπτυξιακή φάση, καθώς ήδη εκείνη μπαίνει στη διαδικασία πια να διεκδικήσει να αποκτήσει ελευθερίες. Μεγαλώνει λοιπόν, κι έτσι η γνώριμη για εσάς συμπεριφορά της αλλάζει, καθώς και η ίδια αλλάζει φάση! Το γεγονός ότι ταυτόχρονα έχετε να φροντίσετε δύο παιδιά με διαφορετικές ανάγκες είναι πραγματικότητα. Όμως είναι υπέροχο που βρίσκετε τρόπο μέσα από τις σχέσεις σας, και με διαφορετικούς συνδυασμούς να επιτρέπετε την εξέλιξη! Μη φοβάστε την αλλαγή. Η σχέσεις σας είναι σε κίνηση. Η έγνοια σας και η αγάπη σας, αλλά ταυτόχρονα και η εμπιστοσύνη στο σύντροφό σας, θα σας δώσουν τρόπο να έρθετε κοντά διαφορετικά πια..

Να χαίρεστε την οικογένειά σας!

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v