Χτύπησα ελαφρά την εγγονή μου και τώρα έχει απομακρυνθεί. Πώς να επανορθώσω;

Χτύπησα ελαφρά την εγγονή μου και τώρα έχει απομακρυνθεί. Πώς να επανορθώσω;
Ερώτηση:
Kαλημέρα σας. Σας παρακαλώ πες τε μου τι να κάνω. Είμαι γιαγιά και χτες, καθώς πρόσεχα την εγγονή μου, που είναι 7 χρονών, έπρεπε να μιλήσω στο τηλέφωνο με την κόρη μου για κάποιο λόγω υγείας. Καθώς μιλούσα μαζί της, η εγγονή μου φώναζε και δεν μπορούσα να ακούσω τι μου έλεγε η κόρη μου και εγώ απερίσκεπτα έδωσα ένα μικρό χαστούκι στον ώμο της εγγονής μου. Της ζήτησα συγγνώμη γιατί ένιωσα πολύ άσχημα και εκείνη απομακρύνθηκε από κοντά μου. Της εξήγησα ότι δεν το ήθελα και ήταν λάθος μου, αλλά νοιώθω ότι την έχω πληγώσει πολύ. Πείτε μου τι να κάνω για να επανορθώσω. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Περιμένω την απάντησή σας. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η αγωνία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις που δεν είναι αντιπροσωπευτικές των συναισθημάτων. Η παραδοχή αυτή δεν είναι μια δικαιολογία που μπορεί να καλύψει κάθε πράξη, ωστόσο χρειάζεται να την έχετε κατά νου προκειμένου να είστε πιο προσεκτική. Εκτιμώ ιδιαίτερα την ανησυχία σας και την αγωνία σας για την πορεία της σχέσης σας με την εγγονή σας. Κατανοώ επιπλέον ότι τα θέματα υγείας φέρουν πολλή αγωνία και εύχομαι ως προς αυτό, όλα να πάνε καλά.

Ο ρόλος σας, αυτός της γιαγιάς, είναι πολύ σημαντικός. Καθώς είστε μητέρα μιας γυναίκας, και γιαγιά ενός κοριτσιού, έχει βαρύτητα στα μάτια της εγγονής σας η συμπεριφορά σας, καθώς η εμπειρία σας, σας καθιστά πρότυπο για εκείνη! Έτσι λοιπόν, ίσως δεν είναι η πράξη καθαυτή που προκάλεσε πόνο στο κορίτσι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιλέξατε να διαχειριστείτε εκείνη τη στιγμή. Εάν ο τρόπος σας αυτός είναι χαρακτηριστικός της αντίδρασής σας, τότε χρειάζεται πραγματικά να τον αλλάξετε προκειμένου να βρείτε άλλη σχέση με την εγγονή σας. Εάν νιώθετε ότι η αντίδραση αυτή αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη στιγμή, τότε παραμείνετε τρυφερή μαζί της. Είναι όμορφο που μπορέσατε και της ζητήσατε συγνώμη, καθώς δεν είναι μωρό, αλλά ένα κορίτσι που έχει κάθε ικανότητα να σας καταλάβει σε λεκτικό και  μη λεκτικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν, μιλάτε μαζί της σε κάθε ευκαιρία, της δείχνετε την αγάπη σας, και την ακούτε εάν κάτι θέλει να σας πει, διδάσκοντας με αυτόν τον τρόπο τα αγαθά της επικοινωνίας σας που της είναι τόσο χρήσιμα!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v