Αποβολές: Πού οφείλονται και τι γίνεται μετά;

Αποβολές: Πού οφείλονται και τι γίνεται μετά;

Αποβολή είναι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης τις πρώτες 24 εβδομάδες. Περισσότερες από 80% των αποβολών συμβαίνουν μέχρι τις 12 εβδομάδες. Σε αυτές τις αποβολές δεν περιλαμβάνονται οι κυήσεις που χάνονται πριν από θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι 40% έως 60% των γονιμοποιημένων ωαρίων αποβάλλονται πριν γίνει τεστ εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η περίοδος έρχεται κανονικά.

Αιτίες αποβολών

Χρωμοσωμιακές Ανωμαλίες
Το 50% με 80% των αποβολών του 1ου τριμήνου προκαλούνται από χρωμοσωμιακές ανωμαλίες στα έμβρυα και είναι τυχαίο γεγονός. Συχνότερα το ωάριο ή το σπερματοζωάριο που το γονιμοποίησε δεν περιέχει το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων, έτσι από τη συνένωσή τους δημιουργείται έμβρυο με περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα και δεν μπορεί να εξελιχθεί κανονικά και αποβάλλεται.

Βιοχημικές Αποβολές
Το ωάριο γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και κάνει το ταξίδι του στη σάλπιγγα γονιμοποιημένο. Όταν το γονιμοποιημένο ωάριο φθάσει στη μήτρα (περίπου 4 – 5 μέρες μετά την ωορρηξία) έχει αρχίσει να δημιουργείται το έμβρυο το οποίο πρέπει να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο. Η λεπτή διαδικασία της εμφύτευσης είναι χρονικά συγκεκριμένη και θα μπορούσε να μη γίνει για πολλούς λόγους. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε 'βιοχημικές' αποβολές και είναι οι αποβολές οι οποίες δεν έχουν θετικό τεστ εγκυμοσύνης αλλά παρόλα αυτά έχουμε γονιμοποίηση ωαρίου και παραγωγή εμβρύου στα πρώτα του στάδια.

Ορμονικές δυσλειτουργίες
Ορμονικές δυσλειτουργίες, όπως υπέρ ή υπό θυροειδισμός, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορούν αν δημιουργήσουν αποβολές. Μερικές φορές γονιμοποιείται ένα 'κενό' ωάριο. Αυτό το 'κενό' ωάριο ξεκινάει να αναπτύσσεται δημιουργώντας πλακούντα και μεμβράνες παράγοντας την ορμόνη της εγκυμοσύνης. Όμως αιμορραγεί και αποβάλλεται αφού δεν υπάρχει έμβρυο.

Ηλικία
Μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιθανότερο να συλλάβουν έμβρυα με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες και κατά συνέπεια να αποβληθούν. Μία γυναίκα 40 ετών έχει περίπου 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλει από μια γυναίκα 20 ετών.

Ιστορικό Αποβολών
Γυναίκες με δυο ή περισσότερες αποβολές είναι πιθανότερο να αποβάλουν πάλι.

Διαβήτης
Γυναίκες με αρρύθμιστο διαβήτη αποβάλλουν συχνότερα λόγω των ανωμαλιών (ανωμαλίες μέσης γραμμής) που δημιουργούνται στο έμβρυο.

Ορμονικές Ασθένειες
Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ή με αυτοάνοσες διαταραχές (λύκος, αντιφωσφολιπιδικό, θυροειδοπάθεια κ.α.) έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλουν.

Προβλήματα Μήτρας
Ανωμαλίες στη μήτρα (όπως δίκερος, διθάλαμος δίδελφος, καρδιόσχημος, κ.α.) δημιουργούν συχνότερα αποβολές, λόγω του μικρού όγκου της μήτρας ή της κακής αιμάτωσης του εμβρύου κατά την εμφύτευσή του.

Ανεπάρκεια τραχήλου
Ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας μπορεί να δημιουργήσει αποβολές σε μεγαλύτερες εβδομάδες (12η - 24η). Ο τράχηλος είναι η ασφάλεια της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη. Ανεπάρκεια στο μήκος ή στη σύστασή του (πρέπει να είναι πάνω από 3cm) μπορεί να δημιουργήσουν αποβολή.

Μολύνσεις
Μολύνσεις που παρουσιάζονται στην αρχή της εγκυμοσύνης όπως τοξόπλασμα, ερυθρά, μεγαλοκυτταροϊός, ιλαρά, μπορούν να δημιουργήσουν αποβολές. Γενικά οι μολύνσεις κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό προκαλώντας συσπάσεις. Άλλες μολύνσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αποβολή ή πρόωρο τοκετό είναι η λιστέρια, βλεννόρροια, εντερόκοκκος, στρεπτόκοκκος κ.α. Οι αδιάγνωστες και αθεράπευτες μολύνσεις σε μεγαλύτερη ηλικία κύησης δημιουργούν πρόωρους τοκετούς.

Λήψη φαρμάκων
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό που σας δίνει οποιαδήποτε φαρμακευτική θεραπεία ότι είστε έγκυος ή το προγραμματίζετε.

Συμπτώματα αποβολής
Μεγάλη αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή αιμορραγία συνήθως είναι τα πρώτα συμπτώματα αποβολής. Έχετε υπόψη σαν ότι μια στις τέσσερις εγκυμοσύνες έχουν αιμορραγία στο 1ο τρίμηνο και παρόλα αυτά μόνο το 50% αποβάλλεται, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν και ολοκληρώνονται γεννώντας ένα υγιές μωρό.

Κοιλιακός πόνος που έχει τη μορφή του πόνου περιόδου ή άλλες φορές είναι πιο δυνατός σαν κράμπα και αντανακλά χαμηλά στη μέση πίσω μπορεί να είναι σύμπτωμα αποβολής. Ο συνδυασμός της αιμορραγίας με τον πόνο αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής.

Μια έκτοπη κύηση (κύηση εκτός μήτρας - εξωμήτριο) μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σύντομα στο γιατρό για εξέταση και θεραπεία για να αποφύγετε μια αποβολή, όταν αυτό είναι εφικτό.

Παλίνδρομος κύηση ονομάζουμε την κύηση εκείνη που κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο δεν βρίσκουμε καρδιακή λειτουργία στο έμβρυο ή κάποιες φορές δεν βρίσκουμε έμβρυο στο σάκο κύησης.

Διάγνωση επικείμενης αποβολής

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αίμα (κολπική αιμόρρια) ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά που αντανακλά πίσω στη μέση (συσπάσεις) θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γιατρό σας.

Γυναικολογική Εξέταση

Η γυναικολογική εξέταση που γίνεται, με τη δέουσα προσοχή, διαπιστώνει την προέλευση του αίματος. Μερικές φορές το αίμα μπορεί να προέρχεται από το ουροποιητικό σύστημα λόγω μόλυνσης. Η διαπίστωση της αιμορραγίας από τον τράχηλο θέτει την υποψία επικείμενης αποβολής.

Υπερηχογράφημα

Με το υπερηχογράφημα μπορεί να διαπιστωθεί η θέση του κυήματος. Έτσι μπορούμε να αποκλείσουμε μια έκτοπη κύηση (εξωμήτριο). Η διαπίστωση της θέσης και πρόσφυση του πλακούντα μας επιβεβαιώνει ή αποκλείει ύπαρξη επιπωματικού πλακούντα ή αποκόλλησης. Η ανεύρεση καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο είναι θετικό σημάδι. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο διαπιστώνουμε την ηλικία του εμβρύου σε συνάρτηση με την ημερολογιακή του ηλικία. Σε περίπτωση που αυτές οι δύο ηλικίες συμφωνούν μειώνεται η πιθανότητα αποβολής.

Βιοχημικός έλεγχος

Η μέτρηση της 'ορμόνης της εγκυμοσύνης' (βhCG) θα μας δώσει μια ιδέα για την ηλικία κύησης. Μια επόμενη μέτρηση θα μας δείξει αν προχωράει η εγκυμοσύνη ή αν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο σε εγκυμοσύνες 2ου τριμήνου θα γίνει μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας. Σε περίπτωση που αυτό είναι μικρότερο από 3cm ίσως αποφασισθεί μια περίδεση τραχήλου. Η περίδεση τραχήλου έχει σκοπό να ενισχύσει τον τράχηλο ώστε να κρατήσει την εγκυμοσύνη και να αποτραπεί ένας πρόωρος τοκετός. Συνήθως η περίδεση γίνεται μετά τον προγεννητικό έλεγχο του εμβρύου για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Σε περίπτωση πιθανής αποβολής θα πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι, να αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα καθώς και τις σεξουαλικές επαφές. Ανάλογα με την αιτία θα δοθεί η ανάλογη θεραπεία για την αποφυγή της αποβολής.

Μετά την αποβολή

Αν δεν αποφευχθεί η αποβολή θα πρέπει να γίνει έλεγχος της μήτρας και καθαρισμός αυτής από τα υπολείμματα της εγκυμοσύνης (απόξεση). Θα υπάρχει μικρή κολπική αιμόρροια, όπως αυτή της περιόδου, για περίπου μια εβδομάδα ή δυο σε περίπτωση που η κύηση ήταν προχωρημένη. Αν έχετε οποιαδήποτε επιπλοκή, όπως αιμορραγία ή σημάδια μόλυνσης (πυρετό ή δύσοσμα κολπικά υγρά) θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό στο γιατρό σας.

Επόμενη Εγκυμοσύνη

Σε περίπτωση που η αποβολή συμβαίνει πρώτη φορά, η πιθανότητα μιας επόμενης αποβολής είναι πολύ μικρή. Να υπενθυμίσουμε ότι το 80% των αποβολών του 1ου τριμήνου είναι χρωμοσωμιακής αιτιολογίας και τυχαίο γεγονός. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος αποβολών γίνεται λόγω μόλυνσης, οι οποίες με την ανάλογη θεραπεία θεραπεύονται και δεν επαναλαμβάνονται. Σε περίπτωση διαδοχικών αποβολών (περισσότερες από δυο) θα πρέπει να γίνει έλεγχος όλων των αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν αποβολή.

Μπορείτε να προσπαθήσετε για εγκυμοσύνη από τον επόμενο κύκλο σας, αν η αιτία της αποβολής δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Αυτό θα σας βοηθήσει ψυχολογικά και θα αποφύγετε τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που φέρνει η αναμονή.

Πηγή: Iatronet.gr
O Αρμενιάκος Αλέξανδρος είναι Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

 

v