Ο 17 μηνών γιος μας λατρεύει τα βιβλία. Μήπως αυτό σημαίνει ότι αργότερα θα τα βαρεθεί;

Ο 17 μηνών γιος μας λατρεύει τα βιβλία. Μήπως αυτό σημαίνει ότι αργότερα θα τα βαρεθεί;
Ερώτηση:
Ο γιος μας είναι 17 μηνών και τρελαίνεται για τα βιβλία. Από την ηλικία των 6 μηνών που του πήραμε το πρώτο, έδειχνε ενδιαφέρον, οπότε το συνεχίσαμε. Επιλέγουμε βιβλία εκπαιδευτικά με εικόνες και παραθυράκια αλλά και παραμύθια. Η αγαπημένη του δραστηριότητα είναι να διαβάζουμε μαζί, να μας δείχνει οτιδήποτε μέσα στο βιβλίο και να του λέμε τι είναι και τι κάνει ή να τον ρωτάμε εμείς και να μας απαντάει ο ίδιος σε όσα μπορεί. Αλλά και μόνος του μπορεί να ξεφυλλίζει διάφορα βιβλία, ακόμη και περιοδικά, διαφημιστικά ή τα δικά μας βιβλία για ώρα. Ακολουθούν σε προτίμηση τα ξύλινα παζλ με τα σφηνώματα και τα τουβλάκια. Θα ήθελα να ξέρω αν για την ηλικία του είναι φυσιολογική αυτή η υπερβολική προτίμηση που δείχνει στα βιβλία και αν υπάρχει περίπτωση να βαρεθεί το διάβασμα ή να έχει πρόβλημα συγκέντρωσης αργότερα, όπου το βιβλίο θα ενταχθεί στη ζωή του στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αναζητούν ερεθίσματα έντονα που να τους τραβούν το ενδιαφέρον. Έτσι όπως πολύ σωστά διαπιστώνετε, τα χρώματα, οι εικόνες και η κατασκευή των βιβλίων είναι τέτοια ώστε να μπορούν τα παιδιά να αλληλεπιδράσουν με αυτά. Τα ερεθίσματα αυτά είναι ιδιαίτερα θελκτικά για τα παιδιά, για το λόγο αυτό τους αρέσει να βλέπουν τηλεόραση ή να ασχολούνται με κάποια άλλη συσκευή, καθώς η εναλλαγή των χρωμάτων, των εικόνων και των ήχων τα γοητεύει.

Από το ερώτημά σας φαίνεται ότι έχετε επιλέξει το βιβλίο σαν αφορμή για να επικοινωνήσετε διαφορετικά και να προσφέρετε γνώσεις στο παιδί σας. Όπως παρατηρείτε, δεν είναι το βιβλίο το σημαντικό αλλά η μεταξύ σας συνάντηση και αλληλεπίδραση! Είναι υπέροχο που έχετε αναπτύξει τη σχέση σας με αυτόν τον τρόπο. Βεβαίως, καθώς το μεγάλωμά του προχωράει και οι ανάγκες του θα αλλάζουν, επομένως και τα ερεθίσματα που θα αναζητά, θα εμπλουτίζονται. Μεγαλώνοντας λοιπόν, κι άλλες δραστηριότητες θα εισαχθούν ώστε να προχωρήσει.

Μόνο καλό μπορεί να είναι ότι δείχνει προτίμηση στα βιβλία και στην επικοινωνία μέσα από το βιβλίο με σημαντικά πρόσωπα. Έτσι, και στο σχολικό περιβάλλον που τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, αν έχει μια καλή εμπειρία με τα βιβλία αυτό μπορεί περισσότερο να τον βοηθήσει παρά να τον δυσκολέψει.

Χαρείτε το παιδί σας καθώς μεγαλώνει και μαζί με εκείνον μάθετε και για εσάς!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v