7 έξυπνες ιδέες για να αξιοποιήσετε το χθεσινό ψωμί

7 έξυπνες ιδέες για να αξιοποιήσετε το χθεσινό ψωμί

Πόσες φορές έχει τύχει να πάρετε φρέσκο ψωμί και να καταλήξει στα σκουπίδια τη δεύτερη μέρα γιατί έχει μπαγιατέψει; Επειδή είναι κρίμα να το πετάτε (δεν πρόκειται για την αξία του αλλά για το ίδιο το φαγητό), δείτε κάποιους έξυπνους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το αξιοποιήσετε χωρίς να πάει ούτε μπουκιά χαμένη.

*Φωτογραφία: deliciousasitlooks.com

Τραγανά κρουτόν για τις σαλάτες και τις σούπες

Αν δεν θέλετε να βγουν πολύ τραγανά, αφαιρέστε την κόρα και έπειτα ρίξτε πάνω στο ψωμί λίγο λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, κόψτε το σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και βάλτε τα σε ένα ταψί ή δίσκο ψησίματος πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε τα να ψηθούν στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα. Απομακρύνετέ τα από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν και μετά αποθηκεύστε τα σε ένα τάπερ. Είναι ιδανικά για τις πράσινες σαλάτες αλλά και για τις χειμωνιάτικες σούπες.

*Φωτογραφία: veggieconverter.com

Λαχταριστές μπρουσκέτες

Για να φτιάξετε ένα γρήγορο και πεντανόστιμο κολατσιό, θα χρειαστεί να κόψετε το ψωμί σε μακρόστενες φέτες, να τις περιχύσετε με λίγο λάδι και στη συνέχεια να τις βάλετε στον φούρνο σε ένα σκεύος με αντικολλητικό χαρτί. Φροντίστε να αφήσετε αρκετό κενό μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Αφήστε τις να ψηθούν για λίγα λεπτά στους 200 βαθμούς και αφού κρυώσουν, προσθέστε πάνω τους τυρί, ρόκα, σολόμο, τομάτα, αυγό ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

*Φωτογραφία: alittlesaffronwouldmakethisdotcom.files.wordpress.com

Γαλέτα για τη μαγειρική σας

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε έτοιμη τριμμένη φρυγανιά όταν μπορείτε να την φτιάξετε μόνη σας σε λίγα βήματα. Αφού κόψετε το χθεσινό ψωμί σε φέτες, λοιπόν, βάλτε τις στον φούρνο για λίγη ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα, σπάστε τις σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τις στο μούλτι στη μέτρια ένταση μέχρι να γίνουν σκόνη. Στο τέλος, απλώστε πάλι τη γαλέτα σε ένα σκεύος και αφήστε την για λίγο ακόμα στον ζεστό φούρνο.

Θα δείτε ότι το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο με τη γαλέτα του εμπορίου. Την επόμενη φορά που θα τη χρειαστείτε για να πανάρετε κάτι που θα τηγανίσετε ή για τα μπιφτέκια σας, θα είναι έτοιμη.

*Φωτογραφία: smartlunches.files.wordpress.com

Πεντανόστιμες αυγοφέτες

... αλά γαλλικά. Σε ένα μπολ χτυπήστε 2 αυγά, 2/3 κούπας γάλα και ελάχιστη κανέλα (στην άκρη ενός μικρού κουταλιού). Μετά, βάλτε ένα τηγάνι να ζεσταθεί στη μεσαία ένταση και ρίξτε μέσα το μίγμα. Έπειτα, βάλτε οριζόντια τις φέτες από το ψωμί και μην ξεχάσετε να τις γυρίσετε και από τις δύο μεριές- θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμες όταν έχουν ροδίσει. Απομακρύνετέ τις με μια σπάτουλα και σερβίρετε σαν ένα κανονικό τοστ προσθέτοντας ανάμεσα στις φέτες τυρί, γαλοπούλα και ό,τι άλλο θέλετε.

*Υλικά για 6 φέτες ψωμί.

Πηγή: allrecipes.com

*Φωτογραφία: recipes.sparkpeople.com

Ένα γρήγορο σουφλέ

Τι θα χρειαστείτε

3 φρατζόλες ψωμί

200 γραμάρια μπέικον ή σύγκλινο Μάνης, σε κυβάκια

350 γραμμάρια διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα (όπως γραβιέρα, κασέρι, γκούντα και ένταμ)

50 γραμμάρια κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένα

1 λίτρο γάλα

4 αυγά μεγάλα

Αλάτι και πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

*Φωτογραφία: kosherblogger.files.wordpress.com

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρείτε την κόρα. Στρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με ένα στρώμα από φέτες ψωμιού και κόβετε τις υπόλοιπες φέτες σε κυβάκια.

Πασπαλίζετε το μισό μίγμα διαφόρων τυριών πάνω από το ψωμί και από πάνω απλώνετε τη μισή ποσότητα σύγλινου ή μπέικον. Συνεχίζετε με ένα στρώμα από κυβάκια ψωμιού. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα τυριών και μετά το υπόλοιπο σύγκλινο ή μπέικον. Σκεπάζετε με τα τελευταία κυβάκια ψωμιού.

Στη συνέχεια, χτυπάτε τα αβγά σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτετε το γάλα. Αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε λίγο ακόμη. Με μια κουτάλα παίρνετε από το μίγμα αβγών και ρίχνετε λίγο- λίγο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού με σκοπό να βραχεί παντού. Το αφήνετε να απορροφήσει το μίγμα του γάλακτος και γαρνίρετε την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι ή την παρμεζάνα. Ψήνετε το σουφλέ στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδοκοκκινίσει.

Πηγή: olivemagazine.gr 

Φωλιά για τη σαλάτα

Έχετε δει ότι σε μερικά εστιατόρια σερβίρουν τις σαλάτες μέσα σε φωλιές από ψωμί; Ειδικά αν το ψωμί που έχει περισσέψει είναι στρογγυλό, είναι ιδανικό για να φτιάξετε μια εντυπωσιακή φωλιά για τη σαλάτα σας. Απλώς, αφαιρέστε προσεκτικά το πάνω μέρος και το εσωτερικό του και βάλτε μέσα όλα τα λαχανικά.

*Φωτογραφία: bumblebee.com

Συνταγή για ξεχωριστό σκορδόψωμο

Τι θα χρειαστείτε

2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό

2 κουταλιές του γλυκού βούτυρο λιωμένο

Τι πρέπει να κάνετε

*Φωτογραφία: foodnetwork.com

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και σε ένα μπολ αναμίξτε την παρμεζάνα, το σκόρδο σε σκόνη και τον βασιλικό. Στη συνέχεια, βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί, τοποθετήστε τις φέτες και περιχύστε το βούτυρο. Έπειτα, απλώστε το μίγμα με το τυρί και το σκόρδο σε σκόνη και αφήστε το ψωμί να ψηθεί για περίπου 10 λεπτά.

Πηγή: allrecipes.com

v