«Διέγραψα το Facebook και… έγινα καλύτερη μαμά»

«Διέγραψα το Facebook και… έγινα καλύτερη μαμά»

Μπορεί να είσαι ο μεγαλύτερος οπαδός ή ο μεγαλύτερος πολέμιος (στα λόγια) των social media. Να τα υπερασπίζεσαι όταν όλοι λένε ότι είναι η μάστιγα των καιρών μας ή να είσαι από εκείνους που τα στηλιτεύουν σε κάθε κουβέντα. Πάντως, fb έχεις και, είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να τρως πολύ χρόνο σ’ αυτό. Η μαμά που υπογράφει το παρακάτω κείμενο, βρήκε μια μέση οδό: διέγραψε το Facebook απ’ το κινητό της, περιορίζοντας έτσι πάρα πολύ τον χρόνο που περνάει σ’ αυτό και, σύμφωνα με την προσωπική της εμπειρία, αυτό την έκανε καλύτερη μαμά.

«Το αγαπάω το Facebook. Πολύ. Τόσο που έπιασα τον εαυτό μου να σπαταλάει πάρα πολλές ώρες να το κοιτάζει, να το ψάχνει και να το αναφέρει σε κάθε σχεδόν κουβέντα. Κάτι έπρεπε να κάνω, αλλά δεν θα ήθελα να γίνω απ’ αυτούς που λένε “Τέλος” και μετά κοροϊδεύουν όποιον άλλον έχει ακόμα Facebook. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ότι τα social media είναι ένα εξαιρετικό πράγμα. Το αγαπάω το Facebook… απλώς, ήθελα να μειώσω τον χρόνο που περνάω σ’ αυτό. Κι έτσι, αποφάσισα να κρατήσω τον λογαριασμό μου, αλλά να διαγράψω την εφαρμογή απ’ το κινητό. Μπορώ να το τσεκάρω απ’ τον υπολογιστή μου, αλλά πόσο συχνά γίνεται αυτό;

Το αποτέλεσμα αυτής της τόσο απλής απόφασης ήταν πραγματικά φοβερά βελτιωτικό όχι μόνο για την πνευματική μου κατάσταση, αλλά και για το πώς είμαι ως μαμά.

Ορίστε γιατί ο αποκλεισμός από την 24ωρη πρόσβαση στο Fb με έκανε καλύτερη μαμά.

Μπορώ να εφαρμόσω αυτά που κηρύττω

Δεν μ’ αρέσει να βλέπω τα παιδιά μου με τις μύτες χωμένες στα τάμπλετ και τα κινητά. Οπότε… τι είδους παράδειγμα έδινα όταν κολλούσα το δικό μου πρόσωπο στην οθόνη του κινητού;

Βγάζω φωτογραφίες για ‘μένα, όχι για το Facebook

Παραδέξου το, καμιά φορά τραβάς φωτογραφίες τα παιδιά σου έχοντας κατά νου ότι το επόμενο πράγμα που θα κάνεις θα είναι να τις ποστάρεις στα social media. Εγώ πάντως το έκανα. Χωρίς την εφαρμογή και την ευκολία του να ανεβάσω αμέσως φωτογραφίες απ’ το κινητό μου, σταμάτησα να φωτογραφίζω τα παιδιά για το Fb. Οι φωτογραφίες είναι για ‘μένα.

Μπορώ να χαλαρώσω –πραγματικά

Το Facebook «τσίγκλιζε» διαρκώς το μυαλό μου, κυρίως γιατί μπορούσα να το δω ανά πάσα στιγμή. Κάνοντάς το, όμως, αυτό ήταν σαν να κλέβω χρόνο απ’ τον ίδιο μου το εαυτό και να τον δίνω σε όλους τους άλλους (ιντερνετικούς μου φίλους). Τώρα, στις σπάνιες στιγμές χαλάρωσής μου, μπορώ να κάνω πράγματα αληθινά χαλαρωτικά.



«Μετράω» σπανιότερα τον εαυτό μου

Σιχαίνομαι που το παραδέχομαι, γιατί γενικά δεν με θεωρώ ανασφαλές άτομο, αλλά το Facebook μου προσέφερε μια δεξαμενή συγκρίσεων με άλλες μαμάδες. Πώς ντύνονται τα άλλα παιδιά. Πού πάνε διακοπές οι άλλες οικογένειες. Πόσο ερωτευμένες είναι οι άλλες γυναίκες με τους συζύγους τους. Έχω παρατηρήσει ότι τώρα που μπαίνω στο Fb μια στο τόσο απ’ τον υπολογιστή μου, έχει γίνει λιγότερο ψυχοφθόρο.

Σέβομαι περισσότερο την ιδιωτικότητα της οικογένειάς μου

Υπάρχουν συγκεκριμένες πτυχές της ζωής μας, που ο άντρας και τα παιδιά μου, ίσως δεν θέλουν να μοιράζομαι. Τα όρια της ιδιωτικότητας θολώνουν όταν έχεις μια εφαρμογή στο κινητό σου, με την οποία μπορείς σε ένα δευτερόλεπτο να μοιραστείς το πού είσαι, με ποιον και τι ακριβώς κάνεις. Θα έρθει η εποχή, που η τάση μου να υπερμοιράζομαι, δεν θα είναι αποδεκτή απ’ τα παιδιά μου και πιστεύω ότι είναι καλύτερο να σταματήσω αυτή τη συνήθεια όσο είναι ακόμη μικρά.

Έχω περισσότερη υπομονή

Τέλος οι μέρες που τα παιδιά μου μ’ ενοχλούσαν επειδή με διέκοπταν όσο έβλεπα κάτι στο Facebook. Σίγουρα δεν είμαι περήφανη για κάτι τέτοιες στιγμές. Τώρα, αν θέλω να μπω, το κάνω μια ώρα που ξέρω ότι δεν θα τα επηρεάσει –κυρίως, δηλαδή, όταν κοιμούνται.

Είμαι πιο οργανωμένη

Νόμιζα ότι το Facebook με βοηθάει να είμαι πιο οργανωμένη, αφού “ακολουθούσα” τις εκδηλώσεις που πηγαίναμε με τα παιδιά κ.λπ.. Τώρα, όμως, που πρέπει να οργανώσω η ίδια το πλάνο της εβδομάδας μας και να προσπαθήσω να το τηρήσουμε, αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα για ‘μένα.

Είμαι πιο επικοινωνιακή

Με κάνει όμως αυτό καλύτερη μαμά; Εννοείται πως ναι! Είναι ένα ακόμα παράδειγμα που δίνω στα παιδιά μου: είναι σημαντικό να μην χάνουμε επαφή με τους ανθρώπους που μας είναι σημαντικοί. Στην ψηφιακή εποχή, το να διαβάσεις απλά κάτι απέχει πολύ απ’ το να κάνεις μια κανονική, ζωντανή συζήτηση. Και δεν ξέρω για ‘σας, αλλά εγώ γίνομαι καλύτερη μαμά μετά από μια ουσιαστική κουβέντα με την κολλητή μου.

Λειτουργώ λιγότερο εγωκεντρικά

Αντί να τσεκάρω κάθε τρεις και λίγο πόσα likes και πόσα σχόλια έχει το προφίλ μου, μπορώ να σκεφτώ πόσα “σ’ αγαπάω” και πόσα “ευχαριστώ” μου είπαν τα παιδιά μου.»

Πηγή: popsugar.com

v