Γιατί το παιδί μου κλαίει κάθε φορά που κάποιος συγγενής μας φεύγει από το σπίτι;

Γιατί το παιδί μου κλαίει κάθε φορά που κάποιος συγγενής μας φεύγει από το σπίτι;
Ερώτηση:
Τι κάνουμε όταν ένα 2,5 χρονών παιδί κλαίει, χτυπιέται και φωνάζει όταν άτομα όπως η γιαγιά, η θεία και η ξαδέρφη του αποχωρούν από το σπίτι; Το κάνει κάθε φορά... 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: babycenter.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάθε παιδί αλλά και κάθε οικογένεια είναι εντελώς μοναδικοί! Αυτό σημαίνει πως μοναδικά πρόσωπα, με μοναδική ιστορία και χαρακτηριστικά, αναπτύσσουν μοναδικές σχέσεις. Έτσι λοιπόν, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, να απαντήσουμε γενικά σε ένα ερώτημα, όταν δεν έχουμε την πλήρη εικόνα της συγκεκριμένης συνθήκης.

Εάν θα μπορούσαμε να πούμε κάτι γενικό που να αφορά το ερώτημά σας, αυτό θα βασιζόταν μόνο στην ηλικία που αναφέρετε. Στην αναπτυξιακή φάση λοιπόν αυτή, τα παιδιά ξεκινούν να αυτονομούνται. Κάνουν πολλές ερωτήσεις και προσπαθούν να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου γύρω τους. Επιπλέον, αρχίζει από τους γονείς η επιβολή κανόνων, η οποία επιφέρει αντιδράσεις. Χρειάζεται, λοιπόν, η κάθε πληροφορία να μεταδίδεται με υπομονή και συχνή επανάληψη από τους γονείς έτσι ώστε το παιδί να μπορέσει να κατανοήσει και να καταγράψει το κάθε τι. Η διαδικασία αυτή είναι ένα μοίρασμα με το παιδί και χρειάζεται επίσης τρυφερότητα και ασφάλεια προκειμένου να βιωθεί όμορφα. Έτσι λοιπόν, επαναλαμβάνετε κι εσείς ότι οι επισκέπτες σας δεν ζουν μαζί σας, όμως χαίρεστε που απολαμβάνει την παρέα τους και δίνετε δυνατότητες να βρεθείτε ξανά. Παράλληλα συνεχίζετε να χαίρεστε τη μεταξύ σας σχέση.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που επιτρέπεται να ακουστούν όλα τα συναισθήματα, ακόμη και η δυσκολία. Σε ένα κλίμα ελευθερίας και κατανόησης, κάθε αντίδραση είναι αφορμή για ένα νέο μάθημα!

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v