«Μην αργήσεις» για το εμβόλιο του HPV

«Μην αργήσεις» για το εμβόλιο του HPV

Τα τελευταία έντεκα χρόνια, γιατροί και γονείς διαθέτουν ένα ισχυρό προληπτικό αντικαρκινικό όπλο, που μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόκειται για το εμβόλιο έναντι του ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) το οποίο οι γιατροί συστήνουν στους γονείς για τις κόρες τους, από την ηλικία των 11-12 ετών, πριν ακόμα ξεκινήσουν τις ερωτικές επαφές.

Ο λόγος είναι ότι το εμβόλιο έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα όταν γίνεται 1-2 χρόνια πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, με δεδομένο μάλιστα ότι οι έφηβοι δεν διστάζουν να ξεκινήσουν τους ερωτικούς πειραματισμούς σε νεαρότερη ηλικία σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια και να εκτεθούν σε έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται ακόμα και χωρίς να υπάρξει ολοκληρωμένη επαφή.

Ο ρόλος των γονέων και ειδικά της μητέρας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την προστασία των έφηβων απέναντι στο πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Η καθυστέρηση στον εμβολιασμό αυξάνει τις πιθανότητες για την εκδήλωση των κονδυλωμάτων και στη συνέχεια στην ενήλικη ζωή για την εκδήλωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπως και άλλων μορφών καρκίνου σε περιοχές που εμπλέκονται στη σεξουαλική δραστηριότητα (καρκίνος στοματοφάρυγγα, πρωκτού, αιδοίου, κ.λπ.).

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη κινητοποίηση εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και των γονιών, έτσι ώστε ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και τα κονδυλώματα να αποτελέσουν παρελθόν:

  • Πάνω από το 80% των γυναικών θα έρθει σε επαφή με κάποιο τύπο του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
  • Η χρήση του προφυλακτικού- απαραίτητη για την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων - μειώνει αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV.
  • Σε ιατρεία Παθολογίας Τραχήλου στην Ελλάδα ως και στο 50 % των τεστ Παπ υποδηλώνεται η παρουσία του ιού. Οι περισσότερες λοιμώξεις (90%) θα υποστρέψουν, ενώ στο υπόλοιπο 10% θα προκληθεί σοβαρή κλινική νόσος.
  • Ο ιός HPV υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών πρέπει να θωρακίζονται με το εμβόλιο έναντι του HPV. Ο έγκαιρος εμβολιασμός πριν την έκθεση στον ιό προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία και γι αυτό το λόγο το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν.

Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 270 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 86 χώρες που έχουν εντάξει το εμβόλιο στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού (70 χώρες μόνο στα κορίτσια και 16 χώρες και στα δύο φύλα).

Με στόχο την επαγρύπνηση και ενημέρωση των γονιών, η εταιρεία MSD σε συνεργασία με την Ελληνική HPV Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων ξεκίνησε μία νέα καμπάνια με τίτλο «Μην αργήσεις», θέλοντας να στείλει το μήνυμα σε γονείς αλλά και γιατρούς για τη σημασία του έγκαιρου εμβολιασμού έναντι του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Στην νέα ιστοσελίδα  www.HPVirus.gr  απαντώνται  όλα τα ερωτήματα σχετικά με τον HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, αναλύοντας απλά και στοχευμένα τη δράση του ιού στον οργανισμό και πως αυτός σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον, παρέχονται σαφείς πληροφορίες για το εμβόλιο έναντι του ιού και τη δωρεάν χορήγησή του.

v