Ο γιος μου λέει στον πρώην σύζυγό μου ότι βαριέται μαζί μου κι αυτό με πληγώνει. Τι να κάνω;

Ο γιος μου λέει στον πρώην σύζυγό μου ότι βαριέται μαζί μου κι αυτό με πληγώνει. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Έχω ένα γιο 6,5 ετών και έχω χωρίσει με τον μπαμπά του από όταν ήταν 2.Ο μπαμπάς του είναι αρκετά κάλος με το παιδί και ασχολείται πάρα μα πάρα πολύ. Έχω τον εξής προβληματισμό! Μου ζητάει συνεχώς να πάει στο μπαμπά του να μείνει, λέει ότι του λείπει (φυσιολογικό μου φαίνεται αυτό) και όταν είναι μαζί με τον πατέρα του και καλώ στο τηλέφωνο να τον ακούσω, δεν θέλει να μου μιλήσει και λέει «δεν μου έλειψε η μάνα». Το ίδιο συμβαίνει βέβαια όταν είναι μαζί μου και παίρνει τηλέφωνο ο μπαμπάς του. Αρνείται να του μιλήσει λέγοντας τα ίδια λόγια, δεν θέλει και κλαίει. Στεναχωριέμαι πολύ διότι νιώθω ότι με απορρίπτει ο Αλέξης σαν μαμά του και λέει συνέχεια στον πατέρα του ότι βαριέται μαζί μου. Αυτό με πληγώνει γιατί είμαι μόνη μου στο μεγάλωμά του και όλος μου ο χρόνος πάει στη δουλειά μου, στο σπίτι και στο παιδί. Δεν μπορώ να παίζω μαζί του 3 ώρες συνεχόμενες, όπως κάνει ο πατέρας του όταν τον παίρνει. Τι να κάνω και πώς να το χειριστώ; Τι μπορώ να κάνω για να αισθάνεται καλά το παιδί μου με τη συμβίωσή μας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: goodtherapy.org

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το μεγάλωμα ενός παιδιού, όπως πολύ καλά ξέρετε και η ίδια από την εμπειρία σας, είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως σε διάφορες φάσεις της ζωής και με αφορμή διάφορες αλλαγές, χρειάζεται οι γονείς να βρίσκουν νέους τρόπους να προχωρούν τη σχέση τους με το παιδί, διότι οι παλιοί δεν είναι αποδοτικοί πια.

Στο ερώτημά σας λοιπόν φαίνεται πως έχετε περάσει από αρκετές δυσκολίες. Ένα διαζύγιο δεν αφορά μόνο την περίοδο της διαδικασίας έκδοσής του, αλλά όλη την υπόλοιπη ζωή της οικογένειας. Έτσι, ένα παιδί 2 ετών μπορεί να μην αντιδράσει σε εκείνη τη φάση, καθώς η μικρή του ηλικία δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί πλήρως τι έχει συμβεί. Καθώς λοιπόν μεγαλώνει και οι δυνατότητες επεξεργασίας του αυξάνονται, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώνει δυσκολία για κάτι, ακόμη κι αν αυτό έχει συμβεί χρόνια πριν. Αυτό δεν χρειάζεται να σας ενοχοποιεί, καθώς όπως λέτε, έχετε διατηρήσει καλή επαφή με τον πατέρα του και έχετε αναπτύξει καλή σχέση και οι δύο σας με το παιδί σας. Πάνω λοιπόν σε αυτήν την καλή σχέση, θα του επιτρέψετε να εκφράσει και τη δυσκολία του, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη σχέση σας και κατανόηση στο συναίσθημά του.

Είναι αναμενόμενο λόγω του φύλου του, σε σημαντικές φάσεις ανάπτυξης, να έχει περισσότερο το βλέμμα του στραμμένο στον πατέρα του καθώς μαθαίνει από το πρότυπό του. Σαφέστατα είστε εξίσου σημαντική σε κάθε φάση καθώς κερδίζει διαφορετικά στοιχεία από εσάς. Το πιο σημαντικό στοιχείο σας που είναι πολύτιμο να του δώσετε είναι η άνευ όρων αγάπη σας. Η δυνατότητα να νιώθει ότι τον αποδέχεστε ακόμη και εάν έχει μια αρνητική σκέψη ή συναίσθημα.

Μπορείτε, λοιπόν, να κατανοήσετε πως όσο μεγαλώνει, αντιστοιχεί να διαφοροποιείται. Στα πλαίσια αυτής της υγιούς διαφοροποίησης μπορείτε να μιλήσετε μαζί του, όχι για να τον μαλώσετε, αλλά για να τον καθησυχάσετε. Πείτε του ότι επιτρέπεται να δυσκολεύεται και ότι είστε εκεί για να μοιραστείτε χρόνο και χαρά. Ρωτήστε τον τι θα ήθελε να κάνετε στον κοινό σας χρόνο και ακολουθήστε τον! Βρείτε κι εσείς νέους τρόπους να συνδεθείτε μαζί του. 

Το μεγάλωμα δεν μπορεί να βιωθεί σαν απόρριψη. Το γεγονός ότι σας εκφράζει τη δυσκολία του, είναι απόδειξη ότι έχετε αξιοποιήσει καλά το γονικό σας ρόλο! Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την πληροφορία που σας δίνει για νέο προχώρημα. 

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v