Άλλαξαν οι καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας

Άλλαξαν οι καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας

Ποιος γονιός δεν έχει άγχος για το αν το παιδί του αναπτύσσεται σωστά; Την απάντηση μας τη δίνει συνήθως ο παιδίατρος που συγκρίνει τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού μας με τις πρότυπες καμπύλες ανά ηλικία, φύλο, ύψος και βάρος. Πλέον, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, τα όρια στις καμπύλες ανάπτυξης άλλαξαν και υιοθετούνται τα πρότυπα διαγράμματα αύξησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

*Φωτογραφία: psu.edu

Από τον Ιούλιο του 2017,  το νέο Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού περιλαμβάνει τα διαγράμματα του Π.Ο.Υ., στα οποία προσδιορίζεται το φυσιολογικό ύψος, το βάρος και η περίμετρος του κεφαλιού. Όπως διαβάζουμε στο iatronet.gr, εκτός από τα πρότυπα διαγράμματα, λήφθηκαν υπόψην οι «Κατευθυντήριες οδηγίες για τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών ηλικίας 0-18 ετών» ενώ για τον Δείκτη Μάζας Σώματος συμπεριλήφθηκαν τα διαγράμματα της Διεθνούς Ομάδας Δράσης για την Παχυσαρκία, η χρήση των οποίων προτείνεται για καλύτερη εκτίμηση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις νέες καμπύλες ανάπτυξης, κατεβάζοντας το δεύτερο έγγραφο PDF. 

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύονται τις καινούριες καμπύλες ανάπτυξης έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση της παιδικής παχυσαρκίας.

Πηγές: iatronet.gr, moh.gov.gr

v