5 έθνικ συνταγές στο πιάτο σας

5 έθνικ συνταγές στο πιάτο σας

Φέτος το καλοκαίρι ταξιδεύουμε σε 5 μαγευτικές χώρες και δίνουμε στο τραπέζι μας κοσμοπολίτικη γεύση. Δείτε πώς θα μαγειρέψετε σαν γνήσιες Ισπανίδες, Ιταλίδες, Μεξικάνες, Ινδές και Κινέζες.

Παέγια από την Ισπανία

Παέγια 

Τι θα χρειαστείτε:

λίγα φύλλα βασιλικού
αλάτι & πιπέρι
1 ποτηράκι κονιάκ
λίγες ίνες σαφράν
1 ποτηράκι ρύζι arborio
5 γαρίδες
5 μύδια
1 φιλέτο ξιφία κομμένο σε κύβους
1/2 κιλό χοίρινο κομμένο σε κύβους
1/2 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι πουρέ σκόρδου
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

Τι θα κάνετε: Βράζετε σε νερό για 3 λεπτά το ρύζι ίσα που να μαλακώσει. Το σουρώνετε και το κρατάτε στην άκρη. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προθέτετε σταδιακά το χοιρινό, το κοτόπουλο, τον ξιφία, τα μύδια, τις γαρίδες. Πασπαλίζετε με λίγο σαφράν και ανακατεύετε. Σβήνετε με το κονιάκ και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε απαλά και αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε. Μπορείτε να σερβίρετε, γαρνίροντας με το κέλυφος των μυδιών ή τα κεφάλια από τις γαρίδες αλλά και με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

Συνταγή: yumyum.gr

Spring Rolls από την Κίνα

Spring Rolls  

Τι θα χρειαστείτε:

1 καρότο
1 κολοκύθι
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμύδια
1 στήθος κοτόπουλο
κινέζικα φύλλα σπρινγκ-ρολς
soya sause
balsamico
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
αβγό

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε τα λαχανικά, τα πλένετε και τα κόβετε σε μικρά μπαστουνάκια. Τα σοτάρετε με το μισό λαδι και όταν γίνουν σβήνετε με 1 κουτ. σούπας σόγια, και 2 κουταλιές βαλσάμικο ξίδι. Κατόπιν τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι και τα στραγγίζετε. Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το σοτάρετε με το υπόλοιπο λάδι. Το σβήνετε και αυτό με σόγια και βαλσάμικο ξίδι, όπως και τα λαχανικά. Κατόπιν, αναμειγνύετε με τα λαχανικά, προσθέτετε πιπέρι και λίγο αλάτι. Προσοχή στο τύλιγμα! Τοποθετήστε τη φάρσα περίπου στη μέση του φύλλου και τυλίξτε το όσο μπορείτε πιο σφικτά για να μην ανοίξει. Αλείφετε το χείλος του φύλλου με ασπράδι αβγού και το κολλάτε. Τηγανίζετε πάντα σε καυτό λάδι.

Συνταγή: greekcook.gr

Πίτσα από την Ιταλία

Πίτσα Ιταλική

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη
250 gr. Αλεύρι
150 ml νερό χλιαρό
8 gr μαγιά ξερή
100 ml λάδι

Για τη σάλτσα
2 ντομάτες ώριμες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 κ.σ. βασιλικό φρέσκο
50 ml Ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
6 φέτες προσούτο
140 gr Τυρί τριμμένο
Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Τι θα κάνετε: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτετε στο αλεύρι το λάδι και σταδιακά προσθέτετε το διάλυμα της μαγιάς. Ζυμώνετε να γίνει μια μαλακή ζύμη και να μη κολλάει στα χέρια. Την βάζετε σε ένα καθαρό μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40-50 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα. Χτυπάτε στο μπλέντερ τη ντομάτα, τα κρεμμύδια και το βασιλικό με λίγο ελαιόλαδο. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και προσθέτετε το μίγμα. Το αφήνετε να σιγοβράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 10 λεπτά και το αφήνετε στην άκρη. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και την ανοίγετε με το πλάστη σε 2 πολύ λεπτές πίτσες. Την σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά. Αλείφετε τη πίτσα με λίγο ελαιόλαδο (ειδικά τις άκρες) και προσθέτετε τη σάλτσα. Ψήνετε σε πολύ δυνατό, προθερμασμένο φούρνο (200ο – 220ο ) για 5 λεπτα-7 . Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ψήνετε για 4-6 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Συνταγή: nostimesyntages.gr

Quesadilla από το Μεξικό

Κεσαντίγια 

Τι θα χρειαστείτε:

2 μεγάλες τορτίγιες καλαμποκιού
75 γρ. τριμμένο τυρί cheddar
1 στήθος κοτόπουλου
1 φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε δαχτυλίδια
λίγες μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
3 μεγάλα μανιτάρια της αρεσκείας μας ψιλοκομμένα
3-4 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα

Τι θα κάνετε: Σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρετε το στήθος κοτόπουλου (διαφορετικά, το ψήνετε σε ένα ταψάκι χωρίς κανένα μυρωδικό) και μετά το κόβετε σε λεπτά μικρά φετάκια. Βάζετε ελαιόλαδο στο τηγάνι σε μέτρια έως χαμηλή φωτιά και τοποθετείτε μια τορτίγια. Πασπαλίζετε με το μισό τριμμένο τυρί, τις φέτες κοτόπουλου, την ντομάτα, το κρεμμύδι, τις ελιές, τα μανιτάρια και το μαρούλι. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Καλύπτετε με μια τορτίγια, κλείνετε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνετε την quesadilla να ψηθεί για 10'. Έπειτα, αναποδογυρίζετε προσεκτικά την quesadilla και αφήνετε να ψηθεί από την άλλη πλευρά για άλλα 10' με σκεπασμένο καπάκι. Μόλις ψηθεί η quesadilla, την τοποθετείτε σε μια πιατέλα και την κόβουμε στα 4. Σερβίρουμε με guacamole και κόκκινη καυτερή σάλτσα.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Κοτόπουλο Tikka Masala από την Ινδία

Τικα Μασάλα Ινδικό κοτόπουλο 

Τι θα χρειαστείτε:

Για την Μαρινάτα
500 γρ στήθος κοτοπούλου καθαρισμένο απο πέτσα και κόκκαλα
1 / 2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλίες της σούπας πελτέ
1 κουταλία της σούπας  κύμινο
Ενα Μικρό κομμάτι του τζίντζερ ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλάκια τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι

Για την Σάλτσα Massala
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας κρεμυδόσποροι (προαιρετικά)
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 - 2 φρέσκες πράσινες πιπεριές κομμένες
200γρ ψιλοκομμένες ντομάτες (Κονσέρβα)
1 / 2 φλιτζάνι γιαούρτι
1 / 2 φλιτζάνι γάλα καρύδας
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
1 / 2 κουτ. Garam Masala ( ινδικό καυτερό μείγμα μπαχαρικών)

Τι θα κάνετε:

Για την Μαρινάτα

Βάλτε όλα τα συστατικά για την Μαρινάτα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και δουλέψτε τα για λίγο, στη συνέχεια βάλτε το μίγμα ένα μπολ και ανακατέψτε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε να μαριναριστούν  για μερικές ώρες.

Για την σάλτσα Massala

Για να κάνετε τη σάλτσα, ζεστάνετε το λάδι  σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε  για μερικά λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε τους σπόρους κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι, τσιγαρ΄σιτε μέχρι να βγάλουν τα αρωματά τους. Προσθέστε τις ντομάτες, το γιαούρτι και το γάλα καρύδας και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάλτε τα κομμάτια κοτόπουλο σε καλαμάκια και μαγειρέψτε σέ δυντατό φούρνο για 15 λεπτά γυριζοντάς τα  συχνά, ή τηγανίστε τα κοτόπουλο σε 1 κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε το μαγειρεμένο κοτόπουλο με τη σάλτσα και σιγοβράστε για λίγα λεπτά ακόμα , προσθέστε το φρέσκο κόλιανδρο, το χυμό λεμονιού, και το Garam Masala. Σερβίρετε το  με ρύζι Basmati.

Συνταγή: syntages-mageirikhs.gr

v