Ατοπική δερματίτιδα: Πώς θα την αναγνωρίσετε και πώς θα ανακουφίσετε το μωρό σας

Ατοπική δερματίτιδα: Πώς θα την αναγνωρίσετε και πώς θα ανακουφίσετε το μωρό σας

Ακόμα κι ένας έμπειρος γονιός θα ανησυχήσει αν δει ότι το δερματάκι του μωρού του είναι ερεθισμένο χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Ένας από τους πιθανούς ενόχους είναι η ατοπική δερματίτιδα που εκδηλώνεται κυρίως σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά μέχρι 2 ετών. Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω συμπτώματα στο μικρό σας, μην ανησυχήσετε, απλώς φροντίστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να το ανακουφίσετε.

*Φωτογραφία: blogtamsu.vn

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα

Πρόκειται για ένα αρκετά συνηθισμένο δερματικό πρόβλημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 15-20% των παιδιών πάσχουν από αυτή. Αν και δεν είναι σοβαρή πάθηση, οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που περνάει από περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η νόσος συνήθως επιμένει μέχρι την ηλικία των 2 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί πάλι έπειτα από κάποια χρόνια, όταν για παράδειγμα το παιδί πάει στο σχολείο. Δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του, όμως δεν αντιμετωπίζεται οριστικά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εκδήλωσή της μπορεί να οφείλεται τόσο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και τροφικές αλλεργίες όσο και στη γενετική προδιάθεση, κάτι που σημαίνει πως αν εσείς «κουβαλάτε» το εν λόγω γονίδιο, είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί στο παιδί σας.

Ποια είναι τα συμπτώματά της στα μωρά

Στη βρεφική ηλικία και κυρίως στους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, η εμφάνιση εκζέματος στην περιοχή του προσώπου και κυρίως στα μάγουλα και το μέτωπο είναι το πιο συχνό σύμπτωμα, ενώ στη συνέχεια, ο ερεθισμός μπορεί να επεκταθεί στα πόδια και τα χέρια. 

Η ξηρότητα και το φολιδωτό δέρμα είναι δύο ακόμα σημάδια που θα σας δείξουν αν το παιδί ταλαιπωρείται από ατοπική δερματίτιδα. Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι σοβαρά, όμως, είναι ενοχλητικά, αφού προκαλούν κνησμό και επηρεάζουν την καθημερινότητα του μωρού που είναι ανήσυχο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τον βραδινό ύπνο.

Πώς θα ανακουφίσετε το μωρό σας

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε είναι το μπάνιο του μωρού σας. Φροντίστε να είναι το νερό χλιαρό και όχι ζεστό και μειώστε τη διάρκειά του. Πέντε έως δέκα λεπτά συνήθως αρκούν. Οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην τρίβετε έντονα τα σημεία που το δερματάκι του είναι ερεθισμένο, ενώ καλό θα είναι να επιλέξετε μια ειδική σειρά προϊόντων που ενδείκνυται για βρέφη με υπερευαίσθητο, ατοπικό δέρμα.

Και μετά το μπάνιο

*Φωτογραφία: momlovesbest.com

Μετά το μπάνιο, σκουπίστε το παιδί απαλά με μια πετσέτα και στη συνέχεια ανακουφίστε το ενυδατώνοντας την επιδερμίδα του με μια μαλακτική κρέμα που προσφέρει εντατική ενυδάτωση που θα καταπολεμήσει την ξηρότητα της περιοχής,  απαλάσσοντάς το από την ενοχλητική, έντονη φαγούρα. Έτσι, θα μετριαστούν τα συμπτώματα και το μωράκι σας θα χαλαρώσει μετά το μπάνιο! Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα για το ατοπικό δέρμα του μωρού σας προϊόντα και σε περιόδους ύφεσης. Με τον τρόπο αυτό, η περίοδος της ηρεμίας θα διαρκέσει για περισσότερο χρονικό διάστημα και το μωράκι σας θα ταλαιπωρηθεί λιγότερο!

Το κόψιμο των νυχιών

Για να αποτρέψετε το μικρό σας από το να ξύνει τις ήδη ερεθισμένες και προβληματικές περιοχές, φροντίστε να κόβετε συχνά και προσεκτικά τα νυχάκια του. Μία καλή λύση είναι να τα κόβετε μετά το μπάνιο, όταν θα είναι πολύ μαλακά.  Αν είστε πρωτάρα μαμά, εδώ μπορείτε να δείτε κάποιες βασικές οδηγίες.

Τα σωστά ρούχα

*Φωτογραφία: static.geo.de

Αποφύγετε να ντύνετε το παιδί με μάλλινα ή συνθετικά και προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα -το βαμβάκι είναι φυσικό υλικό που δεν θα ερεθίσει περαιτέρω το δερματάκι του. Όταν τα πλένετε, φροντίστε να χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά απορρυπαντικά ή, ακόμα καλύτερα, απορρυπαντικά που δεν περιέχουν ερεθιστικούς παράγοντες. Θα τα ξεχωρίσετε γιατί δεν φέρουν τη χαρακτηριστική σήμανση κινδύνου ότι είναι ερεθιστικά. Σιγουρευτείτε, επίσης, ότι ξεβγάζετε καλά τα ρούχα έτσι ώστε να φεύγουν υπολείμματα που είναι πιθανό να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Αν και δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο ή τον δερματολόγο έτσι ώστε να τον ενημερώσετε για τα σημάδια που σας έχουν ανησυχήσει και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να ανακουφίσετε το μωράκι σας! Κάθε μικρός ασθενής, εξάλλου, είναι διαφορετικός και μπορεί να χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. 

v