Μεταγεννητικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Μεταγεννητικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε κάποια αιμορραγία, δυσφορία και να νιώθετε εξάντληση για κάποιο καιρό μετά τον τοκετό, και είναι ακριβώς αυτή η περίοδος που χρειάζεστε βοήθεια από τα κοντινά σας πρόσωπα. Συμβαίνει, ωστόσο, κατά το πρώτο διάστημα της λοχείας να προκύψουν και σοβαρά ιατρικά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε το συντομότερο, για να αποφύγετε επικίνδυνες επιπλοκές.

Για να προλάβετε τέτοιες καταστάσεις είναι σημαντικό, μετά τον τοκετό, να ζητήσετε από τον/την γυναικολόγο και την μαία σας στοιχεία επικοινωνίας που θα σας χρησιμεύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Φυλάξτε αυτά τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις και ενημερώστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για το πού βρίσκονται.

Στις παρακάτω λίστες θα δείτε σε ποιες περιπτώσεις, μετά τον τοκετό, χρειάζεστε άμεσα ιατρική βοήθεια και σε ποιες μπορείτε να περιμένετε μέχρι το επόμενο πρωί.

Επείγουσες καταστάσεις που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια:

-Ξαφνική ή έντονη αιμορραγία από την μήτρα (που μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια ταραχής, όπως έντονη ταχυκαρδία, ζαλάδα, ιδρώτα και λιποθυμία).

-Έντονος ή επίμονος πονοκέφαλος. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την επισκληρίδιο, ενώ στις πρώτες 72 ώρες από τον τοκετό μπορεί να αποτελεί και σημάδι προ-εκλαμψίας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την γυναικολόγο σας.

-Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αν η «μικρή» πίεση είναι μεγαλύτερη από 9 αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι πλήρους εκλαμψίας και τότε πρέπει να καλέσετε άμεσα τον/την γιατρό σας και πιθανώς να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι αν έχετε και άλλα στοιχεία προ-εκλαμψίας, όπως πονοκέφαλο, θολή όραση ή ναυτία.

-Δυσκολία στην αναπνοή. Δυσκολία στην αναπνοή έχουμε συνήθως μετά από κάποια δραστηριότητα, π.χ. ανάβαση σε έναν λόφο. Αν, όμως, η αναπνοή σας συνεχίζει να «κόβεται» ακόμα κι όταν θα έχετε ξεκουραστεί, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι πνευμονικού εμβολισμού.

-Πόνος στο στήθος. Αν έχετε πόνο στο στήθος μπορεί να είναι λόγω κάποιας μόλυνσης στο στήθος ή επειδή έχει τεντωθεί κάποιος μυς από την προσπάθειά σας στον τοκετό. Ωστόσο, μπορεί και αυτό να αποτελεί σημάδι πνευμονικού εμβολισμού που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Αν νιώθετε πόνο, δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ή βήχετε βγάζοντας αίμα θα πρέπει να καλέσετε άμεσα ασθενοφόρο.

-Πόνος στις γάμπες. Ο πόνος στις γάμπες μπορεί να είναι σημάδι θρόμβωσης στις φλέβες των μυών και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ζωή σας. Μερικές φορές συνδυάζεται με κοκκινίλα, πρήξιμο ή και ελαφρώς αυξημένο πυρετό.

-Αυτοκτονικές τάσεις. Αν κάνετε νοσηρές σκέψεις ή έχετε αυτοκτονικές τάσεις καλέστε άμεσα τον/την γιατρό ή την μαία σας ή μιλήστε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο για να καλέσουν βοήθεια.

-Μανιακή συμπεριφορά, αϋπνίες και έντονη ταραχή. Μετά τον τοκετό, κάποιες μαμάδες βιώνουν δραματικές αλλαγές στην συναισθηματική και ψυχική τους υγεία. Διαταραχές στις σκέψεις, έντονη ταραχή, σύγχυση και παραισθήσεις μπορούν να αποτελούν την αρχή μιας σπάνιας πάθησης που ονομάζεται επιλόχειος ψύχωση. Είναι σημαντικό να δεχθείτε άμεσα θεραπεία και όση βοήθεια χρειάζεστε.

-Πολύ υψηλός πυρετός (πάνω από 38 βαθμούς C). Ο πολύ υψηλός πυρετός μπορεί να συνοδεύεται και από ρίγη και αυτό αποτελεί σημάδι λοίμωξης. Αν έχετε κάποια λοίμωξη που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μετά τον τοκετό, μπορεί να ακολουθήσουν επιπλοκές. Οι συχνότερες αιτίες λοίμωξης είναι τα ράμματα ή η μήτρα σας.

-Αδυναμία ούρησης έξι ώρες μετά τον τοκετό. Αν δεν έχετε ουρήσει έως και έξι ώρες μετά τον τοκετό μπορεί να έχετε κατακράτηση ούρων. Εφόσον είστε στο μαιευτήριο, αυτό είναι κάτι που θα παρατηρήσουν οι νοσηλευτές και θα ενημερώσουν τον/την γιατρό σας.

Επείγουσες καταστάσεις που μπορούν να περιμένουν μέχρι το πρωί:

-Ενοχλητικές, δύσοσμες κενώσεις από τη μήτρα. Αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι μόλυνσης στη μήτρα.

-Πολύ ευαίσθητη κοιλιά. Και αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι λοίμωξης στην περιοχή γύρω από τα ράμματα, αν έχετε κάνει καισαρική. Μπορεί, όμως, και να είναι εντός της μήτρας, π.χ. από το σημείο όπου βγήκε ο πλακούντας. Αν δεν αντιμετωπιστεί η λοίμωξη στη μήτρα αυξάνονται οι πιθανότητες αιμορραγίας (δείτε παραπάνω).

-Πολύ πρησμένες αιμορροΐδες. Παρόλο που οι αιμορροΐδες είναι πολύ συνηθισμένες, μετά τον τοκετό μπορεί να πρηστούν ιδιαίτερα και να πονάνε ή ακόμα και να προκαλέσουν αιμορραγία.

-Επιλόχειος κατάθλιψη που δεν περνά. Αν περάσουν δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό και συνεχίζετε να νιώθετε μελαγχολική, να σας πιάνουν τα κλάματα και να μην απολαμβάνετε την μητρότητα είναι σημαντικό να μιλήσετε στον/στην γιατρό ή την μαία σας.

-Έντονος περινεϊκός πόνος, πιθανώς συνοδεία δύσοσμης ούρησης με τσούξιμο. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης στα ράμματα ή ουρολοίμωξης. Ο /Η γιατρός σας θα πρέπει να ελέγξει την περιοχή για να δει αν θρέφει σωστά ή αν υπάρχει κάποιος έντονος τραυματισμός από τον τοκετό.

-Διαρροές από «πίσω». Είναι σύνηθες για την λεχώνα να επείγεται να πάει στην τουαλέτα, αλλά οι διαρροές από «πίσω» πριν ακόμα πάει στην τουαλέτα μπορεί να σημαίνουν ακράτεια κοπράνων (όταν, δηλαδή, δε μπορείτε να ελέγξετε τις κινήσεις του εντέρου). Θα πρέπει να το αναφέρετε στον/στην γιατρό σας.

Πηγή: Babycenter.com

v