Τα μυστικά της σωστής διατροφής στον θηλασμό

Τα μυστικά της σωστής διατροφής στον θηλασμό

Η διατροφή της μαμάς που θηλάζει είναι διπλά σημαντική, γιατί δυναμώνει εκείνη, αλλά και τρέφει σωστά το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις μαμάδες που θηλάζουν, να καταναλώνουν τουλάχιστον 200 επιπλέον θερμίδες ημερησίως, προκειμένου να αναπληρώσουν τις «δυνάμεις» τους για το γάλα που παράγουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρέφονται με περισσότερα θρεπτικά στοιχεία που θα ωφελούν εκείνες και το μωρό τους.

Το μυστικό της καλής διατροφής για όλους -και ειδικά για τις νέες μαμάδες- είναι να επιλέγουν καθημερινά τροφές και από τις πέντε διατροφικές ομάδες:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι)
  • Πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, ξηροί καρποί, αυγά)
  • Δημητριακά και σιτηρά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά)

 

Συνεχής ενυδάτωση

Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να λαμβάνει και πολλά υγρά, για να αναπληρώνει τα κατά μέσο όρο 800ml γάλακτος που παράγει ημερησίως, και να διατηρεί τον οργανισμό της ενυδατωμένο. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να νιώθει δίψα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Γι’αυτό μπορεί να έχει ένα ποτήρι νερό δίπλα της και να πίνει κάθε τόσο.

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Ως προς τις πρωτεΐνες που η γυναίκα που θηλάζει πρέπει να λαμβάνει, αυτές υπολογίζονται στα 67 γραμμάρια ημερησίως (αντί των 46 γραμμαρίων που συνιστώνται για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες), καθώς μεγάλο μέρος των πρωτεϊνών πηγαίνουν στο μητρικό γάλα. Παραδείγματα καλών πρωτεϊνών που μπορεί να τρώει η νέα μαμά είναι: ψητό στήθος κοτόπουλο, ζαμπόν, αμύγδαλα, τυρί τσένταρ και βραστά αυγά.

Το μητρικό γάλα περιέχει ψευδάργυρο και ιώδιο, τα οποία δημιουργεί ο οργανισμός της μητέρας. Είναι, λοιπόν, σημαντικό για τη μητέρα να αυξήσει την πρόσληψη αυτών των στοιχείων, μέσω της διατροφής της. Οι πρωτεϊνούχες τροφές, που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι ένας τρόπος. Ένας άλλος είναι να προσθέτει λίγο παραπάνω ιωδιούχο αλάτι στα γεύματά της. Αν, ωστόσο, πιστεύει ότι δεν λαμβάνει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα μέσω της διατροφής της, μπορεί να επιλέξει ένα καλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών, ακόμη και αυτό που έπαιρνε όταν ήταν έγκυος.

Τι να αποφεύγετε

Πολλές μαμάδες που θηλάζουν, νιώθουν ότι είναι ελεύθερες να τρώνε ό,τι θέλουν, χωρίς περιορισμούς. Είναι, όμως, σημαντικό να γνωρίζουν τα εξής:

Η καφεΐνη μπορεί μεν να διαλύεται στο αίμα και να μην αποτελεί πρόβλημα για τον θηλασμό, ωστόσο, οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες που θηλάζουν, να μην καταναλώνουν περισσότερο από 4 δόσεις ημερησίως (περιλαμβανομένου του τσαγιού και των αναψυκτικών τύπου cola), καθώς η καφεΐνη είναι διουρητική και προκαλεί σημαντική απώλεια υγρών. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα ροφήματα τύπου energy drinks.

Ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, οι έρευνες λένε ότι ένα ποτό την εβδομάδα δεν θα βλάψει το μωρό μέσω του γάλακτος. Ωστόσο, αν θέλετε να καταναλώσετε παραπάνω ποτά σε ένα βράδυ, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι πριν πιείτε αλκοόλ, να αντλήσετε γάλα με το θήλαστρο, το οποίο θα αρκεί για τα ταΐσματα της επόμενης ημέρας, και να πετάξετε όλο το γάλα που θα παράγετε την ημέρα μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Έτσι, θα ταΐσετε το μωρό σας με «ανόθευτο» γάλα.

Αν καπνίζετε, θα πρέπει να το διακόψετε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς το τσιγάρο μπορεί να καταστείλει την παραγωγή γάλακτος μέσω των χημικών που ο καπνός εκλύει στον οργανισμό.

Τέλος, κάποιες μαμάδες έχουν κατά καιρούς αναφέρει ότι ορισμένες τροφές αναστατώνουν το στομαχάκι του μωρού τους. Αυτό είναι πολύ πιθανό, καθώς στοιχεία από τις τροφές που καταναλώνει η μαμά, περνούν κατευθείαν στο μητρικό γάλα. Κάποιες από τις τροφές αυτές που κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί «βαριές» για το στομάχι του μωρού είναι:

  • τα πικάντικα τρόφιμα
  • η σοκολάτα
  • το μπρόκολο
  • το λάχανο
  • τα λαχανάκια Βρυξελών
  • η ντομάτα
  • τα πορτοκάλια
  • τα κρεμμύδια
  • τα φασόλια

 

Τέλος, καλό είναι οι μαμάδες που θηλάζουν να θυμούνται πως η γεύση του μητρικού γάλακτος αλλάζει λίγο ανάλογα με τις τροφές που εκείνες καταναλώνουν. Έτσι, κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μωρά που θηλάζουν από μαμάδες που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία γεύσεων θα δεχθούν πιο εύκολα, μεγαλώνοντας, τις διάφορες τροφές, σε αντίθεση με τα μωρά που τρέφονται μόνο με γάλα φόρμουλας.

Πηγή: Ninemonths

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v